Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre Protez tırnakla abdest alınır mı sorusu şu şekilde cevaplandı; "Gusül veya abdest alırken, yıkanması gereken organların kuru yer kalmayacak şekilde yıkanması gerekir. Aksi halde gusül veya abdest geçerli olmaz.
Nihat Hatipoğlu konuyla ilgili, '' Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan oje, ruj, geçici dövme ve takma tırnak gibi maddeler bu ruhsatın dışındadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturan, suyun bedene ulaşmasına mani olan maddelerin abdest ve gusül abdestine engel teşkil ettiğini açıkladı.
Her iki yöntem de birbirinden farklı avantajlara sahiptir. Jel tırnaklar, tırnağa doğal bir görünüm kazandırırken, protez tırnaklar daha sağlam ve dayanıklıdır. Ayrıca, protez tırnaklar daha uzun süre kullanılabilirken, jel tırnaklar 2-3 hafta içinde bakım gerektirir.
İlgili 37 soru bulundu
Estetik açıdan daha güzel ve sağlıklı tırnaklara kavuşmak isteyenlerin ilk tercihi çoğu zaman protez tırnaktır. Talepler doğrultusunda bu işlemleri yapan protez tırnak uzmanı ihtiyacı da artar. Protez tırnak işlemini yapan kişilere protez tırnak uzmanı denir.
Protez tırnak, bakımı düzenli yapıldığı sürece iki ay kullanılaiblir.
Ancak söz konusu yöntem, estetik kaygılarla yapılması halinde caiz olmayacağı gibi abdeste ve gusle de engel olur."
Sonuç olarak oje ve tırnak cilası abdest ve gusle mâni değildir.
Süslendiğinde dışarı gözlerini kapamadan çıkmaması gerekliliği oluşur. Takma kirpik yapıştırıcısı tende bir su geçirmez tabaka oluşturuyorsa abdeste mani olur.
HATİPOĞLU, sözlerine şöyle devam etti: "Deri altına yapılan kalıcı makyaj abdest veya gusüle engel değil. Fakat Peygamber Efendimiz vücutla bu şekilde oynamayı hoş görmüyor. Protez tırnağın ise hiç kurtarır yanı yok, elinizden geldiğince kaçının! Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir.
Abdeste ve gusülde tırnakları da yıkamak farzdır.
Bu bakımdan takma tırnaklarla alınan abdest ve gusül geçerli olmaz. Eğer takma tırnağın takılması gerekli ise, abdest ve gusülden önce çıkarılır, sonra tekrar takılır.
Regl döneminde olanlara ve bulaşıcı hastalığı olanlara ise protez tırnak uygulaması tavsiye edilmez.
Kadının, zarar vermeyecek şekilde tırnaklarına oje sürmesi mübahtır ve tırnakları ojeli halde namaz kılmasında da bir sakınca yoktur. Ancak bu durum ojenin altına su girmesine engel oluyorsa, oje giderilmeden alınan abdest ve boy abdesti geçerli değildir. Bu durumda abdest geçerli olmadığı için namaz da geçerli olmaz.
Tırnak kesilince abdest bozulmuyor. Abdestli durumdayken tırnak kesilmesi, abdestin bozulmasına neden olan bir durum değildir. Bireyler tırnaklarını kesse de, abdesti geçerli olur. Tırnak keserken herhangi bir kanama yaşanması abdesti bozan bir durumdur.
Jel tırnakların çıkarılması durumunda tırnak makası ya da metal törpü kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu açıdan tırnak üzerinde gerekli olan düzeltmenin kağıt törpü vasıtası ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte tiner ya da tiner benzeri olan kimyasallar ile tırnak hiçbir şekilde temas ettirilmemelidir.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Oje abdeste engeldir
Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan oje, ruj, geçici dövme ve takma tırnak gibi maddeler bu ruhsatın dışındadır. Böyle maddeler suyun bedenle temasına engel olursa abdest ve gusle de engel olurlar. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Helal oje, adı üzerinde helal sertifikalı bir ürün; tamamen sağlıklı maddelerden üretilmiş. Ekstra olarak da argan yağı, B5 ve C vitamini içeriyor.
Ojeli tırnağa sahip adaylar sınava rahatlıkla giriş yapabiliyor. Protez tırnakla ilgili herhangi bir yasak bulunmazken, üzerinde taş yapıştırma olan protez tırnakla girilmesi sorun olabileceğinden riske atılmaması tavsiye ediliyor. YKS'ye cep telefonu, kolye, küpe, bilezik ve yüzük gibi aksesuarlar ile girmek yasaktır.
Çünkü takma tırnakların altında suyun birikmesi ve tırnak ile gerçek tırnak arasında suyun geçememesi durumunda abdestin sahih olmayacağı düşünülmektedir. Bu nedenle, namaz abdesti alırken takma tırnakları çıkarmak gerekir. Abdest alındıktan sonra takma tırnakların yeniden takılması ise sakıncalı değildir.
Bu durumda tırnak cilası tedavi amaçlı ve geçici bir süre ile kullanıldığı için söz konusu işlem sargı hükmünde olacağından suyun doku veya deriye ulaşmaması abdestin geçerli olmasına engel değildir.
Şablon tekniği ve jel ile uygulanan protez tırnak tırnaklarınıza zarar vermez, tırnaklarınızın hava almasını engellemez. Tırnak sağlıklı bir şekilde kırılmadan uzar. Denizde, havuzda sudan etkilenmez ve oldukça rahatlık sağlar. Dilediğiniz renkte, dilediğiniz nail-art ile süslenebilir.
Uygulanan oje doğal tırnağa oranla çok daha uzun süre kullanılır.Protez Tırnak, sıcak sudan, deniz suyundan, havuz klorundan, sabun ve şampuandan etkilenmemektedir. Protez Tırnak istenildiği zaman teknisyenlerimiz tarafından özel solüsyonlar ile kolaylıkla çıkartabilir.
Herhangi bir tırnak rahatsızlığı olmayan kişiler de isteğe bağlı olarak protez tırnak yaptırabilirler. Kimler kullanmamalıdır; Tırnaklarında ya da ellerinde mantar olan kişiler için protez tırnak uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri