Diz protezi ameliyatı, genellikle hastanın durumuna ve protez tipine göre değişmekle birlikte, ortalama olarak 1 ila 2 saat arasında sürebilir. Ameliyat süresi, protezin türüne, cerrahi ekibin deneyimine ve hastanın ekleminin ne kadar hasarlı olduğuna bağlı olarak değişebilir.
Diz Protez Ameliyat Ne Kadar Sürer? Diz protez ameliyat yaklaşık 1,5-2 saat sürer. Aynı anda çift taraflı diz ameliyatı yapabilmektedir. Ancak burada önemli olan hasta seçiminin iyi yapılmasıdır.
Diz Protezi Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Diz protezi ameliyatı 45 dakika ile 1 saat ameliyat sürmektedir. Ancak hastanın ameliyathaneye girmesi çıkması anestezi gibi işlemler de eklendiğinde 2-3 saat süren bir ameliyattır.
Diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde hasta iki veya üç gün tedavi gördükten sonra hastaneden taburcu edilmektedir. Bu süre hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Bununla birlikte işlemin ertesi günü hastanın ayağa kalkıp yürümesi gerekmektedir.
Bütün cerrahi müdahalelerde olduğu gibi protez cerrahisinin de kendi içinde riskleri vardır. Bunların hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerekir. Bu riskler bilindiği için ameliyattan önce bunlara karşı önlem alınır. En sık karşılaşılan risk enfeksiyon riskidir.
İlgili 28 soru bulundu
Günümüzde protez ameliyatları; robotik cerrahi, dayanıklı protezler ve uygun cerrahi teknikler birlikte kullanılarak tecrübeli ellerde yapıldığında 20-25 yıl ağrısız ve eklem fonksiyonlarının iyileştiği bir yaşam mümkün olmakta.
Cevap: 55 yaşından itibaren sgk diz protezi ameliyatlarını karşılamaktadır.
Diz protezi yapılan bir hasta bir gün istirahat ettikten sonra ertesi gün ayağa kalkabilir. Bazı hastalar sadece ayakta durabilirken bazı hastalar birkaç adım atabilir. Yaklaşık üç-dört gün içinde odalarının içinde ya da hastane koridorlarında dolaşabilir hale gelirler. Daha sonraki tedavileri evde devam eder.
Günümüz teknolojisi ile geliştirilen diz protezlerinin ömrü yaklaşık 25 yıl kadardır. Ömrünü dolduran protezlerin cerrahi işlemler çıkarılması ve yenilenmesi gerekmektedir. Bu nedenle diz protezi genellikle ileri yaşlardaki hastalarda uygulanmaktadır.
Ağrı kontrolü için yapılan uygulamalarla ilk günün rahat geçmesi sağlanır. Sonrasında ise ağrı günden güne azalarak 3-4 günden sonra çok hafif düzeye inmekte ve günler içinde kaybolmaktadır. Böylece, hastalar artık ameliyat öncesi ve sonrası ağrılardan kurtulmaktadır.
Diz protez hastalarının büyük kısmı, ileri yaş hastaları olmaları nedeniyle genellikle belden uyuşturma tercih edilmektedir. Belden uyuşturulan hastalarda ameliyat ağrısı, uyutulan hastalara göre daha geç ortaya çıkmakta ve yapılan anestezi nedeniyle daha az ağrı hissedilmektedir.
Ameliyat bitiminde giydirilen varis çorapları 6 hafta boyunca giyilmelidir.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Ameliyattan 2-3 hafta sonra dikişler alınır ve banyo yapılabilir. Banyo yapılması için dikişlerin alınması beklenmelidir.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.İbrahim Rızvanoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi. Protez cerrahisi , eklem içindeki hasarın son aşamaya gelmesi sonucunda bozulan eklemin çıkarılarak, yerine aynı işlevi görecek yapay-metal eklem / implant (platin) yerleştirme işlemidir.
Dikişler alındıktan 2 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Verilen ilaç tedavisinde (ağrı kesici tedavi) doktorunuzun uygun gördüğü doz ve sürede devam etmelisiniz. Taburculuk sonrası 6.hafta, 3. ay ve 6. Ay kontrollere gelmelisiniz.
AMELİYATTAN SONRA DİZİME NASIL BİR BAKIM UYGULAMALIYIM? Duş Alma: Duş alabilirsiniz, ancak pansumanınızı kuru tutmak gerekir. Pansuman çıkarıldıktan sonra dizinizi ıslatabilirsiniz. Yaralar tamamen iyileşmeden ki bu yaklaşık 2-3 hafta sürer banyo yapılmamalıdır.
Diz protezi olan hastaların yatış süreleri 2 ile 3 gün gibi bir süredir. Takibi yapılan hastanın herhangi bir sorunu yok ve egzersizleri de öğretildikten sonra taburcu edilir. Diz protezinin gerek tam yerine oturabilmesi gerek de vücudun protezle bütünleşme isin 6-8 haftaya ihtiyacı olacaktır.
İki Diz Protez Ameliyatı Aynı Anda Yapılabilir mi? İki dizinde de sorun olan kişilere aynı anda diz protez ameliyatı uygulanabilir. Bu ameliyatın en büyük avantajlarından biri tek ameliyatla sorunların giderilmesidir. Böylece kişiler ameliyat stresini iki defa yaşamamış olur.
Balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yer fıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesi hücreleri yapılandırma özellikleriyle ameliyattan sonra fayda sağlayabilecek besinlerdir.
Katılım payı oranları nelerdir? Vücut dışı protez ve ortezlerden Kurumca ödenen bedeller üzerinden, Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %10, diğer kişiler için %20 oranında katılım payı alınır.
Protez diş tedavisi 2 haftalık bir süreçte tamamlanmaktadır.
DİŞ PROTEZLERİ YENİLEME SÜRESİ NEDİR? Hareketli ve sabit protezlerin yenilenme süresi 4 (dört) yıldır. Bu süreden önce yenilenen protez bedelleri SGK tarafından karşılanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri