Epistemik oyun: Bu oyun sınıflandırmasında, çocuk duyularını kullanarak bilgi edinmeye çalışır. Oyuncu oyun: Bu oyun türü, çocuğun gelişen dil dağarcığı, somuttan soyuta ilerleyen düşünce sistemi ile birlikte gelecekte olabilecekleri “mış gibi yaparak” oynaması olarak da tanımlanabilir.
Smilansky, Piaget'in çalışmalarına dayanarak ve sembolik oyunun önemine dikkat çekerek 4 aşamalı oyun gelişimi modelini önermiştir; işlevsel oyun, inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyun.
Çocuklarda sembolik oyun aynı zamanda “mış gibi oyun olarak adlandırılabilir. Sembolik oyunda nesneler, davranışlar ya da düşünceler kendi amaçları dışında başka objelere ya da insanlara yansıtılarak kullanılır. Sembolik oyuna bardaktan su içermiş gibi yapmak, bir tahtayı at gibi kullanmak gibi örnekler verilebilir.
Sembolik oyun, okul öncesi dönemde baskın olmaya başlamaktadır. İki yaşından itibaren emeklemeye ve yürümeye başlayan çocuk araştırma ve tanımaya yönelik oyunlara yönelir. Çocuk gerçek yaşamda karşılaştığı olay ve nesneleri oyunlarına taşımaktadır ve oyunlarında taklit davranışı gözlenmektedir.
Vygotsky'e göre oyun, bilişsel mekanizmaların işlemesine en uygun ortamı sağlar ve çocuğun hayali bir çözüm yaratmasıdır. Oyun, keşiftir ve yeni bir oluşumdur. Oyun ve iletişim arasında bir ilişki vardır. Çocuk oyunda gerçek yaşam deneyimlerinden hatırladığı sebep-sonuç ilişkilerini kullanarak yeni davranışlar üretir.
İlgili 19 soru bulundu
Bruner'a göre dil, bilişsel gelişimin anahtarıdır. Bruner oyunun uyarlanabilirlik ve kullanılabilirlik özelliklerini vurgulayarak, çocukların davranış pratikleri yaptıklarını ve bu pratiklerin de onların davranış repertuvarlarını, problem çözme becerilerini ve esnek davranma becerilerini geliştirdiğini belirtmiştir.
Freud'a göre oyun, çocuğun farkında olmadığı iç güdü ve duygularını yansıttığı deneyimleridir. Çocuk oyun içerisinde iç güdüleri doğrultusunda tamamen kendi kişiliğini sergiler. Çocuğun hayalleri, fantezi dünyası oyunlarda ortaya çıkar. Oyun aslında çocuğun duygu dünyasının yansımasıdır.
Sensorimotor oyun tipik gelişim gösteren çocuklarda gerçek ya da sembolik nesnelerin manipüle edilmesini ve ilişkilendirilmesini içerebilir/içermeyebilir. Sensorimotor oyunda nesne manipülasyonu olabilir, ancak bu nesneler kolayca sınırlandırılacak, kolayca taşınabilecek veya manipüle edilebilecek nesneler değildir.
Çocuğun sanatsal gelişimi ile çocuklarla dramada doğal olarak ortaya çıkan, tekrarlayan şekiller arasında yakın bir ilişki olduğunu savunmuştur. Slade, çocuklarla dramada oyunu; tasarlanan oyun ve kişisel oyun olmak üzere ikiye ayırmıştır.
Oyun kavramını daha çok evrimsel ve antropolojik olarak incelemeyi tercih eden klasik oyun kuramları Fazla Enerji Kuramı, Rahatlama Kuramı, Yaşama Hazırlık Kuramı, Özünü Yineleme Kuramı ve Haz Teorisi olmak üzere toplamda beş adettir.
Oyuncak ya da nesnelerin işlevine göre oynanmasından ayrı olarak, nesneye bir işlev veya özellik verilerek o nesne ya da oyuncağın sembolik olarak yani –mış gibi kullanılmasıdır. Örneğin; çocuk bir yastığı bebekmiş gibi, ya da bir sopayı atmış gibi kullanılabilir.
Otizmde Oyun Çocuk Gelişimini Nasıl Etkiler? Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklar oyun oynamaktan hoşlanırlar, ancak bazı oyun türlerini zor bulabilirler. Çok sınırlı sayıda oyunları oynamaları, sadece birkaç oyuncakla oynamaları veya tekrarlayan bir şekilde oynamaları oldukça yaygındır.
Sembolik Oyun / Taklit simgesel oyun: 2- 12 yaşlar arasını kapsayan bu dönemde çocuk, çevresinde yaşadığı olayları, kişileri, nesneleri ve hayvanları taklit etmeye başlar.
Piaget'nin kuramında oyun, çocuğun sadece bilişsel gelişimini yansıtmaz, onu aynı zamanda destekler. Çocuklar oyun sırasında yeni beceriler kazanmaz, ancak varolan becerilerini tekrarlar ve pekiştirirler. Bu tekrar ve pekiştirme süreci çok önemlidir, çünkü bu süreç olmazsa edinilen beceriler kaybedilebilir.
PARALEL OYUN (2-4 yaş): Bu evrede, çocuklar aynı ortamda oynayıp oyuncakları kullanırlar, fakat birlikte oynamazlar ve birbirlerinden bağımsız olarak oyunlarını sürdürürler.
İletişim ile oyun arasında bağlantı kuran ilk kuramcılardan biri Gregori Bateson'dur. Bateson oyun oynayan su samurlarını gözlemleyerek ortaya attığı Üstbilişsel Kuramına göre oyun oynayan bütün canlılar eylem'in gerçek olup olmadığına dair gönderilen sinyalleri anlar.
Hayali oyunlar, diğer bir deyişle “mış gibi” dediğimiz tiyatral oyunlar,çocukların rol yaptığı, bir kişiyi, durumu veya bir mesleği taklit ettiği; evcilik, doktorculuk, tamircilik, polisçilik, kukla, drama gibi oyunlardır. Çocuklar hayali oyunlarıyla duygularını ve düşüncelerini dışarı vurur.
Birinin çıkardığı sesi diğeri hızlıca taklit edebilir. İşte bu “paralel oyun” a örnektir. Birbirinden açıkça etkilenen büyük çocuklardan farklı olarak bu yaş aralığındaki çocuklar paralel oyun oynarlar. Birbirlerinden bağımsız oynar bir görüntü sergilerler ama aynı anda birbirlerinin davranışlarını gözlemlemektedirler.
Psikomotor gelişim etkinlikleri – Top atma
Büyük Kas becerileri “kaba psikomotor becerileri” olarak da ifade edilir. Emekleme, ayakta durma, yürüme, koşma, salınım, yuvarlanma, denge gibi beceriler ve hareketler üzerindeki kontrolü anlatmak için kullanılmaktadır. Eşleme becerileri gibi becerileri destekler.
Çocuğunuzun duyularından en az birini uyaran oyun aktivitelerine duyusal oyun denir. Duyma, görme, dokunma, koku ve tat alma ile birlikte hareket ve denge gibi algıları uyaran oyunlar da bu kategoriye girmektedir.
Terapötik oyun, oyun terapisi esnasında uygulanan bir yöntemdir. Terapötik ifadesi, psikolojik yöntemlere bağlı olarak tedavi edici-iyileştirici anlamını taşır. Çocuklara ulaşmanın ve iç dünyalarına onları sarsmadan ziyaret etmek için terapötik bir ortamda hazırlanan oyunlardan yararlanılır.
Oyun teorisinin aksiyomatik temellerini atan ve onun iktisatla ilişkisini kuran ise, macar asıllı bir matematikçi olan John von Neumann olmuştur (Israel, 2007). John von Neumann, matematik yanında, fizik alanında da çalışmalar yapıyordu.
Aristotales: “Oyunlar, çocukların daha sonra ciddi olarak yapacakları şeylerin provası olmalıdır.” Ouantilianus: “Çocuğa verilecek ilk eğitim oyun şeklinde olmalıdır.” Comenius: “Oyun önemli bir öğrenme aracıdır; disiplin ve düzen kazanmada da önemli rolü vardır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri