Türk Borçlar Kanunu'nun 1. maddesine göre, “Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur.” Protokollerin kurulması da sözleşmenin kurulmasındaki aranan şartlara bağlı olduğu için sözleşme ve protokol arasında esasen bir fark bulunmamaktadır.
Protokol her ne kadar sözleşmenin eki sayılsa da, sözleşmenin hukuki niteliğine sahiptir. Sözleşmeler için öngörülmüş şartlara bağlı olan protokoller de ahlaka, kamu düzenine, insan haklarına ve kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak kurulamaz. Bu hususlar dikkate alınmadığı takdirde protokol geçersiz sayılacaktır.
Taraflarca düzenlenen protokol, tarafların maddeler üzerinde mutabık olduğu vakte kadar geçerliliğini korumaktadır. Protokolün geçerliliğine dair herhangi bir süre öngörülmemiştir. Protokol düzenlendikten 5 sene sonra dahi mahkemeye sunulabilir.
Protokol; sözleşmeleri açıklama amacı güden, sözleşmenin süresinin uzatılmasını ve sözleşme maddelerinin değiştirilmesini sağlayan belgedir.
Ek protokol, ana sözleşmeyi yapan taraflarca hazırlanırsa ve protokolün imzalanma tarihi sözleşmeden sonra ise ve protokolde esas sözleşmeye atıf yapılarak hangi konular üzerinde değişiklik yapıldığı açıklanırsa, sorun kalmaz. bu durumda protokol maddeleri uygulanacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Protokol, resmi ilişkilerde izlenecek yol, yöntem ve görgü kuralları anlamına gelir ve söz konusu kurallara uyulması, nezaket açısından gereklilik, protokol açısından ise bir zorunluluktur. Resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı gibi konularda uyulması gereken kuralların tümüdür.
Resmi ve diplomatik törenlerde, resmi ilişkilerde uyulması gereken resmi kuralardır. Protokol dar anlamda kamu belgelerinin aslı, uluslararası konferansların ve anlaşmaların tutanaklarına denir. «Protokol imzalandı.» ifadesi bu anlamdadır.
(4) Protokolün süresi altı yıldan az olamaz. (5) Birlikte kullanım protokolünün imzalanmasından itibaren en geç altı ay içerisinde fiilen birlikte kullanıma geçilir. Bu süre içerisinde fiilen birlikte kullanıma geçilmemesi halinde protokol kendiliğinden sona erer.
Protokol Belgesi (Pasaport Bilgilerini İçeren Belge)
Yurt dışına çıkış yapacak vatandaşlarımızdan müracaat ettiği Konsoloslukça vize işlemlerinin yapılması aşamasında Emniyet Müdürlüklerinden Protokol Belgesi (daha önceki pasaport bilgilerini ihtiva eden belge ) istenmektedir.
Taraflar her zaman 6 (altı) ay önceden feshi ihbarda bulunmak kaydıyla tek taraflı olarak protokolü fesih hakkına sahiptir. Taraflar, iş bu protokol hükümlerinin ihlal edilmesi durumunda protokolü derhal ve tek taraflı olarak feshedebilir. Bu durumda fesih, ihbarı takip eden 3 (üç) ay sonra yürürlüğe girer.
Eğer ilk derece mahkemesi olan aile mahkemesinde devam etmekte olan bir boşanma davanız var ise mahkeme kararını verene kadar her aşamada taraflardan biri anlaşmalı boşanma protokolünü iptal edebilecektir. Ancak mahkeme kararı kesinleştikten sonra anlaşmalı boşanma protokolünün iptal edilmesi söz konusu olamaz.
Anlaşmalı boşanma protokolü, boşanma davasında tarafların mutabık kaldığı hususları içeren tutanaktır. Anlaşma protokolü yazılı veya sözlü olarak olarak verilebilir. Protokol yazıılı ise, ıslak imzalı evrak dava dosyasına sunulmalı ve her iki eş imzalı metni onayladıklarını hakim huzurunda beyan etmelidir.
Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve üst, kamusal ve sosyal yaşamda konuk, sosyal yaşamda hanım daima önce gelir (sağda yer alır). Karşılamada üsstler başta, uğurlamada ise sondadır. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Açılış konuşmasını evsahibi, son konuşmayı onur konuğu yapar.
Anlaşmalı boşanma protokolünün gereklerini yerine getirilmezse, dava açılması gerekir. Protokolün uygulanmasına yönelik istemlerle açılacak davalar, Aile Mahkemesi'nde incelenir. Boşanma protokolüne uyulmazsa şu şekilde davalar açılabilir: Tapu iptal ve tescil davası açılabilir.
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
İl yönetiminde (il ve ilçelerde) mülki protokol: ulusal ve resmi bayram ve törenlerde, devlet ve hükümet adamlarını karşılama, ağırlama, uğurlamada, resmi davet ve ziyafetlerde Vali ve Kaymakamlar tarafından uygulanan biçimsel ve törensel kurallar bütünüdür.
Türkiye Cumhuriyeti devlet protokolü, aşağıda başkanlık sistemli cumhuriyet ile yönetilen Türkiye'nin, Dışişleri Bakanlığı Protokol Müdürlüğünce düzenlenen, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan "Devlet Protokolü Listesi" bulunmaktadır.
Ülkemizde Devlet Protokolünün belirlenmesi ve yürütülmesinin sorumluluğu, ilgili mevzuatla Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğüne verilmiştir. Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü Başkent'te resmi törenlerde uygulanacak öndegelme sırasını Cumhurbaşkanlığının onayını almak suretiyle düzenlemektedir.
Resmi ve diplomatik törenlerde, resmi ilişkilerde ve toplumsal yaşamda uyulması gereken kurallardır. İnsanlar arasında saygı ve anlayışa dayanan, öğrenilmesi gereken kurallardır.
Protokol uzmanı nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; çalışmış olduğu sektördeki hem kurumlara hem de kişilere, yapılacak olan protokol hakkında önleyici ve risk giderici destek sağlayan nitelikli kişidir. Protokol uzmanı danışmanlık görevi yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri