Depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılan ve oldukça etkili olan bu ilaç, eski antidepresanlara göre daha az yan etkiye sahiptir. Prozac, Zedprex, Deprex, Florak, Fulsac, Depset, Target gibi ilaçların içinde antidepresan madde olarak bulunur.
Prozac antidepresan ilaçlar arasında belki de en çok bilinen ilaçtır. Bu nedenle psikiyatrik bir ilaçtan bahsettiğimizde ilk olarak bu ilaç aklımıza gelir. Genellikle depresyon tedavisinde tercih edilir. Bunun yanı sıra obsesif kompulsif bozukluk, yeme bozukluğu gibi durumlarda da tercih edilir.
Bu etken maddeli preparatlar, depresyon, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk, yeme bozukluğu, adet öncesi gerginlik sendromunu tedavi etmek için kullanılır. Bu ilaç sizin duygudurumunuzu yükseltir, uyku, iştah, enerji düzeyinde artış sağlar ve günlük yaşam işlevlerini sürdürebilmenizde yardımcı olabilir.
PROZAC'ın büyüme, ergenlik, ruhsal, duygusal ve davranış gelişimi üzerine uzun süreli güvenlilik bilgisi sınırlıdır. PROZAC'ın çocuklar ve ergenlerde kullanılması önerilmemektedir. Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız. neden olabilir (bkz.
İlaç yasaklandı. En sık kullanılan antidepresanlardan biri olan Prozac'ın agresif davranışlara ve intihara neden olabildiği yapılan deneylerde görüldü.
İlgili 15 soru bulundu
Prozac, Cymbalta ya da Zoloft gibi antidepresan ilaçların libidoyu azalttığı söylenmektedir. Antidepresan kullanıyorsanız ve tutku seviyeniz düşüşe geçtiyse doktorunuzla konuşun. Dozunuzu ayarlayarak veya başka bir ilaca geçmenizi sağlayarak istenmeyen yan etkileri giderebilirsiniz.
Uzmanların bildirdiğine göre, antidepresan kullananların, özellikle de "SSRI" (seçici seretonin gerialım engelleyicileri) grubunda yer alan "fluoxetine HCl (Prozac), "escitalopram" (Cipralex), "paroxetine HCl" (Paxil), "sertraline HCl" (Lustral) kullanıcılarının yüzde 25'inde beden ağırlığında 5 kg veya daha fazla ...
Depresyon giderici serotonin hormonunu artıran Prozac gibi ilaçların beyinde kaygı artırıcı yan etkileri olduğu iddia edildi. Bilim insanları, birçok kişi tarafından kullanılan 'mutluluk hormonu'nu artıran Prozac gibi ilaçların bu güne kadar bilinmeyen yan etkilerini gün ışığına çıkardı.
Diğer ilaçlar gibi antideprasanlar aniden bırakılırsa yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. En sık görülen belirtiler baş dönmesi, dengesiz yürüme, yorgunluk ve baş ağrısıdır. Ayrıca hastalık kısa bir süre tekrar nüksedebilir. Depresyon ve aşırı sinirlilik görülebilir.
Yapılan araştırma Prozac, Seroxat, Effexor ve Serzone'ni kapsıyor. Ancak, ilaç firmaları araştırma sonuçlarına hemen itiraz etti. İNGİLİZ araştırmacılar, tıp dünyasında bir cankurtaran simidi olarak kullanılan antidepresanların etkisiz olduğunu ortaya koydu.
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Psikiyatride kullanılan antidepresanlar (Cipram, cipralex, efexor, lustral, paxil, prozac, anafranil vb..), antipsikotikler (risperdal, zyprexa, zeldox, seroquel vb..), duygudurum düzenleyiciler (lityum, depakin, convulex, tegretol vb..) bağımlılık yapmazlar.
Doktor yazsın. Prozac, psikiyatrik bi ilaç. Yazdırmadan alamazsın. Sadece psikiyarist yazabilir bildigim kadariyla.Normal dr. yazamaz.
Depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılan ve oldukça etkili olan bu ilaç, eski antidepresanlara göre daha az yan etkiye sahiptir. Prozac, Zedprex, Deprex, Florak, Fulsac, Depset, Target gibi ilaçların içinde antidepresan madde olarak bulunur.
Sertralinin bazı depresyon tiplerinde fluoksetinden (Prozac) daha etkili olduğu görülmüştür. Obsesif-kompulsif bozukluk için sertralin bilişsel davranışçı terapi (BDT) kadar etkili değildir.
Yeni Kuşak Antidepresanlar: Prozac (deprex,zedprex,fulsac da prozac la aynı içeriğe sahiptir daha ucuzdurlar) ,Lustral(seralin,serdep) Cipram(citol,Relaxol,citara) , Cipralex, Citoless Efexor, Remeron, ixel,Desyrel , Faverin Seroxat, Paxil, gibi ilaçlardır.
Antidepresan ilaçların etkisi ilaç kullanılmaya başlandıktan iki hafta sonra kendisini göstermeye başlar. Etkisi 8.haftada tam olarak kendisini gösterir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
Fluoksetin: (DepreksR, ProzacR, ZedprexR 20mg kap) Yarılanma ömrü metaboliti olan norfluoksetin nedeniyle 7 güne kadar uzayabilir ve ilacın vücuttan atılması 1-2 aya kadar uzayabilir.
Diazepam, klorazepat dipotasyum, klordiazepoksit, prazepam, flurazepam gibi moleküllerden ülkemizde diazepam (Diazem), klorazepat dipotasyum (Tranxilene), klordiazepoksit (Klipaks) en çok bilinenleridir. Benzodiazepinlerin anksiyolitik etkileri oldukça güçlü olup kaygı, inhibisyon ve kaçınma davranışını engellerler.
Anksiyeteyi tedavi etmek için kullanılan SSRI örnekleri şunları içerir: Essitalopram (Lexapro) Fluoksetin (Prozac)
Alprazolam (Xanax) ve klonazepam (Rivotril) panik atak tedavisinde ilk tercih anksiyolitik ilaçlardır. Diazepam ve lorazepam ise biraz daha yüksek dozlarda kullanıldıklarında panik ataklar üzerinde etkili olurlar.
51 milyonu obez olmak üzere, 61 milyon fazla kilolu insanın yaşadığı ABD'de, depresyon için kullanılan Wellbutrin ve sigara tiryakiliğine karşı mücadelede tavsiye edilen Zyban adlı ilaçların içinde bulunan Bupropion SR adlı maddenin kilo verdirdiği, Kentucky Üniversitesi bilimadamları tarafından saptandı.
Bazı antidepresan ilaçlar kabızlığa neden olmaktadır. Bunların başında da oldukça yaygın kullanılan 'Prozac' ve 'Laroxyl' isimli antidepresanlar bulunmaktadır. Eğer bu antidepresanları kullanıyorsanız ve kabızlık şikayetiniz varsa doktorunuza danışarak dışkı kıvamını yumuşatıcı ilaçlar kullanmanızı öneririm.
Birçok psikiyatriste göre antidepresanı birdenbire bırakmak hem fiziksel hem de psikolojik değişimlere yol açar. Bu nedenle özellikle uzun bir süreden beri ilaç kullanan kişilerin kademeli olarak antidepresanı bırakması gerekir. Bu konuda uzman doktorların görüşleri alınmalı ve ona göre hareket edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri