4'ün altında PSA'ya sahip erkeklerin yaklaşık % 15'inde biyopsi sonuçları prostat kanserini göstermektedir. PSA seviyesi 4 ile 10 arasında olan erkeklerin prostat kanseri geliştirme riski yaklaşık 4'te 1'dir. PSA 10'dan fazlaysa prostat kanseri olma riski % 50'nin üzerindedir.
PSA değerinin 1 ng/ml nin altında olduğu çok düşük değerlerde bile %6.6 hastada prostat kanseri bulunabilmektedir. Bununla birlikte PSA değeri arttıkça kansere yakalama şansı artmaktadır. PSA: 3,1 - 4 ng/ml arasına ulaştığında hastaların %26,9'sında prostat kanserine rastlanmaktadır.
PSA normalde, 4 ng/ml'nin altında olmalıdır. 4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. 4-10 ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir.
Belirli bir süre içerisinde olan hızlı psa artışları prostat kanseri olasılığını arttırmaktadır. Yapılan çalışmalarda PSA seviyesi 4-10 ng/ml arasında olan hastalarda yıllık 0.75 ng/ml'nin üzerindeki artışlarda kanser saptama spesifikliği % 90 ve sensitivitesi % 80 olarak bildirilmiştir.
PSA'nın normal olması gereken değeri her ülkeye, her yaşa göre farklılık göstermektedir. Genel olarak 40 yaşındaki bir kişide PSA değeri bir olmalıdır. 50-55 yarısı arasındaki bir kişide ise PSA değeri 2 kabul edilebilmektedir. 60'lı yaşlarda ise 4 olurken, 70'li yaşlarda 6 normal sınır olarak kabul edilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Yaşa özgü PSA değerleri ( örneğin 50 yaşından küçük olanlarda 2 ng/ml den az olmalı, 50-60 yaş aralığında 2.5 ng/ml den az olmalı ) yüksek olduğunda ve parmakla rektal muayenede sertlik bulunduğuında prostat kanseri kesin olarak dışlanmalıdır.
Prostatın iyi huylu büyümesinde kullanılan Proscar (içeriği Finasterid) ve Avodart (Dutasterid) gibi 5-alfa reduktaz inhibitörü grubu ilaçlar PSA düzeylerinin düşürebilmektedirler.
PSA için eşik değerin >4 ng/ml olmasının yanı sıra hastanın yaşına göre karar verilmesi gerekir. 40-50 yaş arası için >2.5 ng/ml, 50-60 yaş için >3.5 ng/ml, 60-70 yaş için >4.5 ng/ml ve >70 yaş için 5.5 ng/ml üstü değerler anormal kabul edilir.
PSA'nın normal değeri 4 ng/ml olarak kabul edilir. Ancak her PSA yüksekliği kanser anlamına gelmemektedir. PSA testi bir tarama testidir, tanı testi değildir. PSA yüksekliği kanser dışı durumlarda da yükselebilir.
Tek başına PSA düzeyinin yüksekliği ile prostat kanseri tanısı konulamaz. PSA yüksekliği yalnızca prostat kanseri riskini gösterir. Prostat kanserinin kesin tanısı biyopsi ile konur.
Kanser dışında BPH, prostatit, cinsel ilişki sonrası, biyopsi sonrası, rektal muayene sonrası, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu girişimleri (sonda takmak) ve ameliyatları sonrası yüksek çıkabilir. PSA değeri normal seyreden bir erkekte ani PSA yükselmesi genellikle kanser dışı sebeplerle olur.
Bu test her zaman kesin bir sonuç vermez. Yüksek PSA seviyesi kesin olarak kanseriniz olduğu anlamına gelmez. Ayrıca, prostat kanseri tanısı konulmuş birçok erkekte PSA seviyesi normal sınırlardadır.
50 yaşına gelmiş erkeklere PSA testi yapılmalıdır. Aile bireylerinde prostat kanseri tanısı alan hastalarda 45 yaşından sonra yılda bir kere PSA testi yapılmalıdır. Afrika kökenli (siyah ırka) 40 yaşından sonra başlanmalıdır.
Orta miktarda haftalık boşalma (haftada 2 ile 4 boşalma) prostat kanseri görülme riskinin %9 daha azaltmaktadır.
Yeşil çay PSA'yı düşürmeye yardımcı oluyor
Yeşil çay bazı bakteri ve virüsleri yok eder, bağışıklık sistemini güçlendirir ve prostat kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türleriyle mücadele eden güçlü bir antioksidandır. Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır.
Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır. Ancak hastadan hastaya göre değişen faktörler farklı tedavi seçeneklerinin yapılmasını gerektirebilir.
Özellikle 4. evre prostat kanseri ciddi risk içerir ve ölüm oranı yüksektir.
Bölgesel metastazlı Aşama 4 – Büyük bir tümör boyutuna (T4) veya yakındaki lenf düğümlerine yayılmaya bağlı olarak evre 4 olarak adlandırılan Prostat kanseri olan erkeklerin yaklaşık olarak % 100'ü 5 yıllık bir hayatta kalma oranına sahiptir.
Prostat kanseri hücreleri, prostat tümöründen koparak yayılabilir. Vücudun diğer bölgelerine ulaşmak için kan damarlarından veya lenf düğümlerinden geçebilirler. Yayıldıktan sonra, kanser hücreleri diğer dokulara yapışabilir ve yeni tümörler oluşturmak için büyüyerek ulaştıkları yerde hasara neden olabilir.
İyi huylu prostat büyümesi varsa muayenede prostat boyutları simetrik olarak büyür, prostatta ağrı ve sertlik yoktur. Muayenede elastik kıvamda bir prostat dokusu tespit edilir. Eğer prostat kanseri varsa muayenede sert ve ağrılı bir kitle ele gelir (nodül). Kitlenin boyuutu ve sayısı değişik olabilir.
Tüm erkeklerin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma olasılığı yaklaşık %10-12 olarak bildirilmektedir ve prostat kanseri erkeklerde ikinci en sık görülen kanser türüdür. Ancak erken tanı ile prostat kanserinden tamamen kurtulma ihtimali (kür şansı) diğer birçok kanserden daha yüksektir.
Kanda dolaşmakta olan PSA miktarının pek çoğunun proteinlere bağlı olduğunu söyleyebiliriz. %5 ila %35 aralığındaki PSA ise herhangi bir protein ile ilişkili olmadan kanda dolaşır. Bu serbest PSA'dır.
Su: Aslında her şeyin başı sudur. Günde 1.5 ya da 2 litre su tüketimine özen gösterilmelidir. Isırgan Otu: Prostat bezi büyümesinin semptomlarını azalmaya götürür.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri