Psikanalitik aile terapisinde amaç aile üyelerinin bütün olarak birbiriyle etkileşiminin sağlanması olup ardından aile üyelerinin şimdiki gerçekliğe odaklanan bireyler olmalarının sağlanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda aile üyelerinin semptomlarının dinamiklerine çalışılır.
Psikanalitik aile terapisinin amacı, birbirleriyle sağlıklı bireyler olarak etkileşim kurabilmelerini sağlamak için aile üyelerinin, bilinçdışı sınırlamalardan kurtarılmasıdır. Kriz yaşayan çiftler, yaşadıkları güçlüğü atlatabilmeleri için anlayış ve destek ortamın da tedavi edilir.
Psikanalitik aile terapisi, Freudyen Kuram ile beraber içselleştirilmiş nesne ilişkileri üzerinden incelenecektir. Psikanalitik aile terapilerinin amacı; aile bireylerine geçmişin bilinçdışı tekrarını ve çatışmalarını fark ettirip hayatlarının üzerindeki etkisini ortadan kaldırmaktır.
Psikodinamik aile terapisi, aile içi etkileşiminin bilinçdışı bir dengede yürümesini odak noktası olarak kabul eder. Aile içindeki üyelerin rolleri farklı ego savunma mekanizmaları gibi işlemektedir. Aile bireyleri, aralarındaki uyumsuz ilişkiye rağmen çoğu kez durumdan rahatsız olmazlar.
Bowen Aile Sistemleri Kuramının amacı ,bireye (veya bireylere) kök ailelerinden kendilerini ayrıştırırken yardımcı olmaktır. (Wetchler ve Piercy, 1996). Kerr ve Bowen (1988) Semptomları rahatlatacağı için bireyin ve/veya sistemin içindeki kaygının azaltılmasının önemli olduğunu belirtmektedirler.
İlgili 36 soru bulundu
Aile sistemleri kuramı, ailenin iç ve dış sorunlarla baş edebilmek için bir sistem oluşturduğuna işaret etmektedir. Bu kurama göre aile, sistemleri olan, birbirine bağlı, çevreyle yarı geçirgen bir sınırı olan bir orga- nizma ya da makine olarak görülmektedir. Kuram içerisinde pek çok temel kavram yer almaktadır.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda üç aile kuramı, sosyal alış-veriş kuramı, Sembolik Etkileşim Kuramı ve Aile Sistemleri Kuramı öne çıkmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda üç aile kuramı, sosyal alış-veriş kuramı, Sembolik Etkileşim Kuramı ve Aile Sistemleri Kuramı öne çıkmıştır.
Son söz olarak diyebiliriz ki psikanalitik kavram ve kuramlar birçok aile terapisi ve evlilik terapisi yaklaşımlarında rutin olarak kullanılmaktadır. Psikanalitik aile terapisinde amaç, aile üyelerini bilinçdışı sınırlanmalarından kurtararak sağlıklı iletişim kurmalarını sağlamaktır.
Psikanaliz bilinç dışı ve rüyalara odaklanırken psikodinamik bununla birlikte insan kişiliğine ve zihnine odaklanıyor. Psikodinamik psikanalize ek olarak dış dünyanın kişiye olan etkileri ve güncel hayat problemlerine bakıyor. Psikodinamikte psikanalizdeki kadar detaylı bir bilinç dışı incelemesi yapılmıyor.
Psikodinamik psikoterapi, kişinin yaşadığı meselenin bilinçdışındaki kökenlerine odaklanır. Terapinin amacı sadece semptomları hafifletmek veya ortadan kaldırmak değil, aynı zamanda kişilerin daha iyi, dengeli ve harmoni içinde yaşam sürmelerine yardımcı olmaktır.
Psikanalitik yaklaşıma göre, bilinçdışı zihinsel süreçlerin yarattığı gerilim sonucunda ortaya çıkan kaygı ile mücadelede gerçek çözüm bulunana kadar ego'ya yardımcı olan bir dizi savunma mekanizması geliştirilmiştir.
Sigmund Freud kimdir? Sigmund Freud, psikanalizin kurucusu olarak bilinen Avusturyalı bir nörologdur. Sigmund Freud 1856 yılında, Freiberg, Moravya'da (şimdiki Pribor, Çekya) doğmuştur.
Psikanalitik bir bakış açısıyla, insanlar cinsel ve saldırgan dürtülere sahip olarak tanımlanır. Psikanalitik teorisyenler, insan davranışının deterministik olduğuna inanırlar. İrrasyonel güçler ve bilinçdışının yanı sıra içgüdüsel ve biyolojik dürtüler tarafından yönetilir.
Klasik Psikanalitik Yaklaşım'da amaç; bilinçdışı olan bu çatışmaları bilince getirmek, çözmesi için yardım etmek ve bilinçdışı çatışmalara yönelik içgörü (farkındalık) kazandırarak egoyu güçlendirmektir. Farkına varmak (içgörü kazanmak) hayattaki uyumu arttıracaktır.
Psikanalitik danışma kuramı, kullandığı teknikler ve terapi süreci boyunca bireyin egosunu güçlendirmek ve böylece kişiliğin temelinde yer alan id, süper ego dengesini sağlamak amacına yöneliktir.
Psikanalitik kuram, insan davranışının ve deneyimlerinin büyük ölçüde bilinçaltındaki dürtüler ve çatışmalar tarafından yönlendirildiği fikrine dayanır. Freud, psikanalitik kuramı geliştirirken, insan davranışını açıklamak için üç temel yapı taşı olarak bilinç, bilinçaltı ve kişilik yapılarından bahsetmiştir.
Psikanaliz, iyileştirme amacını ön plana çıkarmaktan ziyade içsel ruhsal süreçlerin yorumlanmasını temel alır. Psikanalitik psikoterapide ise dış gerçeklik, güncel insan ilişkilerindeki sorunlar, iyileştirme de terapinin hedefindedir.
İki temel içgüdü (dürtü): Libido ve Thanatos. davranışları kapsar. Thanatos, ölüm veya saldırganlık içgüdüsü Bu iki güdü birlikte hareket eder.
Tarihsel süreçte davranış kalıplarına ve kişilik gelişimlerine, Freud tarafından geliştirilen psikanalitik kuram ile farklı bakış açıları sunulmuştur.
Freud psikanalizi, “bilincin doğrudan ulaşamadığı, derin ruhsal katmanlarda geçen psişik olaylar öğretisi olarak” tanımlamıştır. Bireyin ruhsal dünyasını açıklamada, toplumu ve uygarlığı anlama ve açıklamada etkin, yararlı ve yaratıcı fikirler ileri süren bir kuram geliştirmeye uğraşmıştır.
Psikanalitik Teori, "psikanalizin babası" olarak da bilinen Sigmund Freud tarafından 19. yüzyılın sonlarına doğru geliştirilmiş bir teoridir. Freud'a göre psikolojik rahatsızlıklar, çözülmemiş ve bilinçdışında bastırılmış çatışmalardan meydana gelmektedir.
Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud ruhsal sorunların kökenindeki psikolojik etmenlere ve bilinçdışının rolüne dikkat çekmiştir.
Aile sistemleri teorisinin kurucusu ABD'li psikiyatrist Murray Bowen' a göre, aile ilişkisi içinde çatışma ve gerginlik yaşayan iki kişi hissettikleri kaygıyı yayarak azaltmak amacıyla çatışmaya aileden üçüncü bir bireyi katma eğilimine sahiptir.
Aile sistemleri teorisi, 1950-60'larda Amerikalı psikiyatrist Murray Bowen tarafından oluşturulmuştur. Bowen, başlangıçta özellikle şizofreni ile ilgilenerek çocuk ve anne arasındaki simbiyotik ilişkinin önemini gözlemlemiştir.
Büyüklüklerine göre; geleneksel (geniş) aile ve çekirdek aile olmak üzere ikiye ayrılır. Yerleşim yerlerine göre ise kırsalda yaşayan, gecekondu da yaşayan ve kentte yaşayan olarak üçe ayrılır. Bunların dışında ölüm ve ayrılık sebebiyle bölünmüş aileler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri