Enstitümüzde hekim, psikolog, psikolojik danışman ve rehberlik uzmanı, sosyal çalışmacı ve hemşirelik lisansını bitirmiş olanlar psikodrama eğitimini tamamlayarak psikodramatist olabilirler.
Bu psikoterapi, kişisel gelişim ve eğitim kuramını insan psikolojisi bilimlerinin temel eğitimini alan bölümlerin mezunları öğrenebilmekte ve uygulayabilmektedirler. Bu alanların dışından gelen kişilerin ve yardımcı dallardan mezun olanların bu eğitimleri alması uygun değildir.
Hazırlık aşamasını geçen Psikiyatri, Psikoloji, Psikolojik Danışman, Eğitimde Psikolojik Hizmetler, Doktoralı Psikiyatri Hemşireliği alanı mezunları temel aşamaya katılabilirler. Terapistlik aşamasını bitiren uzmanlar enstitünün ilan ettiği 1 yıllık programlara katılarak psikodrama eğitimcisi olabilirler.
Isınma, oyun ve değerlendirme aşamalarından oluşan psikodrama oturumunda ayna, eşleme ve rol oynama teknikleri vardır. Psikodrama eğitimi uzmanların gözetiminde uzun bir eğitimi gerektirir.
Temel eğitim aşaması en az iki, en çok dört yılda bitirilir.
İlgili 40 soru bulundu
Psikodrama Eğitici Eğitimi: Eğitici eğitimi dört ya da altı yılda bir Enstitünün seçtiği Psikodrama Terapistleri ile düzenlenir. Bu eğitimler için başvuru yapılamaz. Eğitmenler enstitüye ya da enstitüler birliğine bağlı olarak eğitim verebilirler. Kendi başlarına bir psikodrama grup psikoterapisi eğitimi açamazlar.
Terapist Nasıl Olunur? Terapist olmak için 4 yıllık lisans programı olan psikoloji bölümünden mezun olmak gerekiyor. Psikoterapi eğitimi veren özel kurumlara başvurarak sertifika almak mümkündür.
Psikodrama, bireylerin yaşadıkları sorunları yeniden ele alıp sorgulama ve sahneleme biçimi olarak tanımlanabilir. Bireyler bir grup ortamı içinde, diğerleriyle etkileşim içinde girdikleri rollerle, dolayısıyla kendileriyle ilgili farkındalık kazanırlar.
Psikodrama faydaları kişilerin pek çok konuda ileriye gitmesine yardımcı olur. Öncelikle psikodrama bireylerin kişisel farkındalık kazanmasına yardımcı olur. Bu da kişilerin kendilerini daha iyi hissetmesini sağlar. Psikodrama grup halinde yapılıyorsa, gruptaki üyelere sorunlarla başa çıkmalarında katkı sağlar.
Oyun terapisti olabilmek için öncelikle 'terapist' olmak gerekir. Türkiye'de kimin terapi yapacağı yasal olarak belirlenmiştir. Buna karşın gerekli denetim olmadığı için herkes terapist olarak kendini ilan edebilmektedir.
Oyun Terapisi Eğitimine Psikoloji, PDR, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Özel Eğitim, Sınıf Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenliği mezunları ve öğrencileri ile birlikte Sosyal Hizmet Uzmanları, Doktorlar, Pedagoglar, Hemşireler ve Öğretmenler katılabilir. Çocuklarının gelişimini önemseyen ebeveynler de bu eğitimi alabilir.
Eğitim Aşamaları:
Psikodrama Eğitimleri, Hazırlık Aşaması, Temel Aşama ve Üst Aşama olmak üzere 3 basamaktan oluşmakta olup, tüm aşamalarda çalışmalar ayda tek gün (9 saat) olarak, haftasonları gerçekleştirilmektedir.
Klasik bir psikodrama oturumu ortalama 1 ½ saat sürer, en uygun grup üyesi sayısı 8-10 arasındadır (Özbek,1976). Psikodramanın beş temel öğesi vardır: Sahne, protogonist, yönetici/terapist, yardımcı egolar ve grup.
Üniversitelerin Psikoloji ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programlarından mezun olunması gerekir. Bunların dışında, belirli bölümlerden mezun olan kişiler de çeşitli eğitimler sayesinde Terapist olabilir. Sonrasında, yüksek lisans programlarına devam edebilirler.
Psikodrama; spontanlık, yaratıcılık ve eylem dinamiklerini temel almaktadır. Kişilerin ilişkilerini, bu ilişkilerde yaşadıkları sorunları, çatışmaları ve kendi iç dünyalarını spontane bir biçimde, bir oyunun içinde rol alarak incelemelerini ve farkındalığa ulaşmalarını sağlamaya çalışmaktadır.
Jacob L. Moreno tarafından geliştirilen psikodrama dramatik eylemlerden yararlanarak sorunları inceleyen ve çözüm arayan bir psikoterapi yöntemidir. Moreno, psikodramayı "gerçeğin dramatik yöntemle bilimsel olarak araştırılması" olarak nitelendirmiştir.
Haftada bir olmak üzere toplam 12 oturum olarak düzenlenir. Psikodrama sahnesinde rüyalar, geçmişte yaşantılar, gelecekle ilgili hayaller, ilişkiler, günlük yaşantılar, korkular gibi aklınıza her ne gelirse çalışılabilir. Psikodramada işlenen konu ve sorunlar geçmiş, şimdi ve gelecekle ilgili olabilirler.
Psikodrama bireylerin yaşamlarında gerçekleştirdikleri veya gerçekleştiremedikleri pişmanlıkları, hayal- leri, beklentileri, umutları, söylemek isteyip de söyleyemedikleri kısacası hayata dair yaşamlarındaki her olayın, durumun sahnede vücut bulmuş halidir.
Psikodrama yaşantı grupları, ısınma oyunları, güven çalışmaları gibi kişilerin sorunlarına ısınmasını sağlayan aktivitelerle başlayıp, ısınan kişilerin bireysel çalışmalarının yapıldığı yaşantısal gruplardır.
Psikodrama duygusal problem çözümünü içeren "protagonist merkezli " bir oyun biçimidir. Genellikle derin duygusal yaşantılara doğru gidiş söz konusudur. Çok kuvvetli bir teknik olan ''Rol Değiştirme'' yi kullanarak iç görü kazanmaya, algıları değiştirmeye ve daha yaratıcı, spontan bir gelecekle karşılaşmaya götürür. .
Türkiye'de psikologların psikoterapistlik eğitimine başlayabilmesi için yüksek lisans eğitimine başlamış veya bitirmiş olması gerekir. Bazı psikoterapi alt alanları lisans mezuniyetini de kabul etmektedir. Psikoterapi alt alanları da tıpkı psikoloji uzmanlık alanları gibi çok dallıdır.
Bir psikolog, çeşitli terapi türleri sunabilen ve belirli zihinsel sağlık durumlarını teşhis edebilen, doktora veya master derecesine sahip bir ruh sağlığı uzmanıdır. Terapist, en az yüksek lisans derecesine sahip, belirli bir alanda uzmanlaşmış ruh sağlığı uzmanıdır.
Psikolog sertifikaları, bu alanda eğitim veren kuruluşlardan alınmalıdır. Belirli bir süre sertifika alınacak alanda eğitim gördükten sonra sertifika alınmaya hak kazanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri