Epilepsi nöbetleri en sıklıkla psikojen (psikolojik) bayılmalarla karıştırılır. Psikojen bayılmalar sıkıntı, üzüntü, stres vb olaylarla ilişkili olan ya da kişinin depresyona girmesi sonucu ortaya çıkan ya da kişilik gelişiminde sorunlara bağlı gelişen epilepsiye benzer tekrarlayıcı ataklardır.
Konversiyon (döndürme) mekanizması ile kişi yaşadığı bilinç dışı çatışma ve bunların sonucunda oluşan anksiyeteden kurtulur. Stres ve sıkıntının tetiklediği kendinden geçme, baygınlık durumudur. Bu hastaların bu hastalığı bazı kişiler tarafından ciddiye alınmaz.
Ani bayılma ve kasılma nedenleri arasında düşük kan şekeri, kalp problemleri, ani kan basıncı değişiklikleri, sıcak çarpması veya yetersiz oksijen alımı gibi sağlık sorunları yer alabilir. Ayrıca stres, aşırı yorgunluk, açlık veya susuzluk da ani bayılmalara neden olabilir.
Konversiyon bozukluğu çeşitli ruhsal sıkıntıların (üzüntü, korku, utanç, öfke) bedensel sorunlara (konuşamama, bayılma, felç, güçsüzlük, duyu kaybı vb) dönüşmesi anlamına gelir.
15-20 dakika, bazen saatlerce sürebilir. – Yere düşme biçimi genellikle tehlikeli değildir; kişi kendisini koruyarak, uygun bir yere düşer. – Düşme esnasında sıkıntı, üzüntü vardır ve sık sık derin nefes alma ihtiyacı hissedilir.
İlgili 24 soru bulundu
Fakat toplumda en sık görülen 'Yaygın Anksiyete Bozukluğu' dur. Bu bozukluğun psikosomatik belirtileri belirtileri ; Gerginlik, gevşeyememe, korkma, sinirlilik, titreme, bütün vücuda yayılan halsizlik, hızlı kalp ritmi, boğulma hissi, bayılma, sallanma, baygınlık ve sersemlik hissidir.
Göğüste ağrı hissiyle beraber terleme ve titreme de panik atağın karakteristik belirtileri arasındadır. Bunların yanında baygınlık da panik atak sırasında ortaya çıkabilir.
Bayılma genellikle beyine gelen kan basıncının azalması veya yokluğu durumunda, bilinci açık tutan nöronların geçici olarak işlevlerini yitirmesi sonucunda oluşur. Bu durum kanın beyin dışı bölgelerde (uzuvlar veya gövde) göllenmesi sonucu gerçekleşir.
Senkop (bayılma) kan akımının beyinde geçici olarak azalması sonucu şuur ve postür kaybıyla sonuçlanan durumdur. Senkop yaygın görülen bir sorundur. Hayatının bir noktasında erkeklerin %3'ü ve kadınların %3,5'i bayılma yaşamaktadır. Yaşlandıkça daha sık görülen bayılma durumu, 75 yaş üstü kişilerin %6'sını etkiler.
Sinir krizi, kan şekeri düşmesi, sara yani epilepsi atağı gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bayılmalar, ani ve tekrarlı olduğunda vücudun kalp damar sağlığı ile ilgili bir sinyali olabiliyor.
Genellikle ayaktayken yaşanan bayılmanın hemen öncesinde sıklıkla sıcaklık hissi, bulantı, baş dönmesi göz kararması gibi belirtiler görülüyor. Bayılmanın süresi uzadığında vücutta kasılmaları tetikleyebiliyor, idrar kaçırmaya yol açabiliyor. Bu durum kimi zaman epilepsi (sara) atakları ile karıştırılabiliyor.
Göz kararmasının nedeni kan basıncındaki düşüştür. Oturma pozisyonundan ya da uzanırken aniden kalkıldığında o esnada bacakta biriken kan, kan basıncının düşmesine ve dolayısı ile göz kararmasına neden olur. Kan basıncının düşmesi göz kararması yanı sıra da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
Kalp ile ilgili bilinen bir rahatsızlığı olan ve bayılma sorunu yaşayan kişilerin mutlaka bir kardiyoloji uzmanına görünmesi gerekir.
Dr. Tolga Aksu, “Bayılma yaşayanların yüzde 30'unda ilk kez, yüzde 10'unda ise tekrarlayan bayılmalar görülüyor. 15-30 yaş arasındaki hastalarda bayılmalar daha sık görülüyor. Kalp kökenli olan bayılma atakları ise genellikle tekrarlayıcıdır ve hayati risk taşır. Bu yüzden bayılan her hasta kardiyoloğa başvurmalıdır.
Konversiyon Bozukluğu Nedir? Konversiyon bozukluğu, kişinin psikolojik olarak yaşadığı stresini fizyolojik olarak dışa vurması olarak tanımlanır. Konversiyon bozukluğunun işaret ve belirtilerinin altında herhangi bir fiziksel sebep olmamakla birlikte bu tip yakınmalar kişi tarafından kontrol edilemez.
Başta kardiyak senkop olmak üzere senkop için çeşitli risk faktörleri bilinen iskemik kalp hastalıkları, efor esnasında yada sonrasında bayılma, kısa süren çarpıntı atakları ve ani bilinç kayıpları, aritmiler, ailede ani kardiyak ölüm öyküsü ya da bilinen konjenital kalp hastalığı varlığı olarak sıralanabilir.
Bayılma Sırasında Ne Olur? Senkop (bayılma) beyin kan akışının bir süreliğine azalması ile gelişim gösteren, birkaç dakika devam eden, geçici şuur ve duruş (postür) kaybı şeklinde belirtilir. Hasta olan kişi bayılma esnasında şuuru kaybolduğu için olanları anımsayamaz ve postür kaybından dolayı düşer.
Bayılma durumlarında önce hastanın nabız ve solunum kontrolünün yapılması gerekir. Hastanın nabzı ve solunumu düzenli ise sırt üstü yatırılarak ayakları biraz yükseltilir ve hareket etmemesi sağlanır. Üzerindeki sıkı kıyafetler gevşetilir, kapalı ve kalabalık bir ortamdaysa sakin ve açık bir alana alınır.
Tıpta dilinde “senkop” olarak bilinen “bayılma”, birçok nedenle ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu nedenle senkop ya da bayılma bir hastalık olarak görülmez, hastanın bizlere söylediği bir şikayet olarak kabul edilir. Kısaca tanımlamak gerekirse bayılma, aniden gelişen geçici bir şuur ve postür (duruş) kaybıdır.
Vazovagal Senkop: En yaygın görülen senkop nedenidir. Sinir sisteminin istemsiz bir refleksi olarak meydana gelir. Kişilerin günlük aktivitelerinde uzun süre ayakta durması, aşırı sıcak veya kalabalık ortamlar veya duygusal olarak yaşanan problemler nedeni ile ortaya çıkabilir.
Vazovagal reaksiyon, bilinç kaybına kadar ilerleyebilen anksiyete, baş dönmesi, ve bulantı ile birlikte genel bir rahatsızlık ve halsizlik duygusudur. Psikolojik etmenler ve alınan kan miktarının neden olduğu nispi hipovolemi ile artabilen vazovagal reaksiyona parasempatik sinir sistemi neden olur.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Çevrenizdeki kişilerin “Bende panik atak rahatsızlığı var.” dediğini duymuş olabilirsiniz ancak aslında “Panik Atak” tek başına tanımlanmış bir rahatsızlık değildir, birçok rahatsızlığın belirteci sayılmaktadır. Panik ataklar sıklıkla majör depresyon, bipolar depresyon ve kaygı bozukluklarıyla ilişkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri