Sonuç olarak, psikolog olmak isteyen kişilerin, üniversite eğitiminin yanı sıra etkili iletişim becerileri, empati ve duyarlılık, problem çözme ve analitik düşünme becerileri, araştırma becerileri ve mesleki ve etik tutum gibi bilgi ve becerilere sahip olmaları gerekmektedir.
Dört yıllık psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olurlar. Diğer tüm alt alanlarda olduğu gibi, klinik psikoloji alanında da uzmanlaşmak isteyen öğrenciler yüksek lisans programlarına başvurarak bu alanda uzmanlık derecesine sahip olabilirler.
Psikoloji bölümünü kimler okumalı? Odağına insanı alan psikoloji, her tarzdan insana veya sosyal gruba tarafsız ve objektif bir şekilde yaklaşabilen sabırlı, anlayışlı, empati yeteneği yüksek, meraklı, okumayı ve araştırmayı seven kişiler tarafından tercih edilebilecek bir bölüm oluyor.
İlgili 25 soru bulundu
Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir psikolog maaşı 14.000 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir. Ancak, bu rakamlar söz konusu işin özelliklerine ve çalışma koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.
Psikoloji bölümü tercih edecek adayların en az 436 puan alması gerekmektedir. Bu puana ulaşabilmek için Türkçe' den 36 net, Matematik' ten 35 net, Fen bilimlerinden 8 net, Sosyal Bilimlerden ise 17 net yapması gerekmektedir.
Psikolog olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir? Psikoloji bölümü eşit ağırlık puan türüyle öğrenci almaktadır. Bu nedenle, adayların hem sözel hem de sayısal derslerde başarı göstermeleri gerekmektedir. TYT basamağında Fen, Türkçe, Matematik, Sosyal derslerinde başarılı olmaları oldukça önemlidir.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2023 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir. Ücretlerle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Bir tıp branşı olan psikiyatri, üniversite sınavında sayısal ağırlıklı puan türüyle öğrenci alır. Psikoloji bölümü ise eşit ağırlık puanla öğrenci kabul eder.
Psikoloji, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu alandan mezun olmuş yetkin kişiye “psikolog” unvanı verilir ve sosyal, davranışsal veya bilişsel bir bilim adamı olarak sınıflandırılabilirler.
Psikoloji mezunları başta kamu/özel kurum ve kuruluşlarında olmak üzere geniş bir çalışma alanına sahiptir ve iş alanları günden güne artmaktadır. Psikologlar yüksek lisans yaparak klinik, gelişim, sosyal, adli, deneysel ve endüstri gibi çeşitli alt dallarda uzmanlaşma imkânı bulmaktadır.
Psikolog olmak için üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun olmak gerekir. Psikolojinin herhangi bir anabilim dalında yüksek lisans yapan psikologlar ise uzman psikolog olmaya hak kazanır. Psikologlar uzmanlık alanlarına göre adliye, okul, hastane, klinik ya da ordu gibi farklı alanlarda çalışabilir.
Başkalarını dahil edip etmemek danışan olarak tamamen size kalmıştır. Psikologlar genellikle sizin yazılı izniniz olmadan başkaları ile temasa geçmez. Gizlilik ya da psikologunuzun yasal olarak bildirmesi gerekenlerle ilgili özel endişeleriniz var ise bunu psikologunuz ile konuşabilirsiniz.
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Sıra Geldi Sosyal Bilimler Liselerine:
Sosyal bilimler liselerinde: Hukuk, sosyoloji, psikoloji, felsefe, edebiyat gibi bölümler için gerekli olan; dilsel ve sosyal zekayı kazanabilirsin.
2. Psikoloji Lisans programına kabul edilebilmek için Yükseköğretim Kurumları Sınavı Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) Eşit Ağırlık (EA) puan türünde yeter düzeyde puan almış olmak.
PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ İÇİN İLK KAÇ BİN İÇİNDE OLMAK GEREKİYOR? Ülke genelinde 2 milyonun üzerinde öğrenci üniversite sınavına giriyor. Ancak bunlardan yalnızca 40-45 bini psikoloji fakültelerine girebiliyor. Dolayısıyla psikoloji bölümüne girebilmek için sıralamada sayısal alanda en az 45.000 kişi içinde olmak gerekiyor.
Psikoloji Bölümü başarı sıralamaları ve taban puanları tablosundaki veriler, ÖSYM ve YÖK tarafından onaylanmıştır. Psikoloji taban puanları, AYT'de eşit ağırlık puan türünden hesaplanır.
Mesleğe yeni adım atan psikolog maaşı 13 bin TL ile 14 bin TL arasında maaş alırken uzmanlık ve derecesine göre bu oran 17 bin TL ile 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Yönetmeliğe göre Haftalık 30 saattir. 657 sayılı Devlet memurları kanunu ve ilgili mevzuata göre haftalık mesai günlere eşit olarak dağıtılır. hükmüne göre günlük 6 saat olarak karşımıza çıkmaktadır.
Psikoloji Başarı Sıralaması
Bu sıralamalar, sınava giren ve psikoloji tercih eden adayların tercihlerine göre şekillenebilir. 2022 yılında psikoloji bölümünün başarı sıralaması 86333. kişiden başlarken 1774912. sıraya kadar devam etmiştir.
Psikoloji bölümüne girecek olan öğrencilerin TYT'de Fen, Türkçe, Matematik, Sosyal, Tarih ve Coğrafya derslerine ağırlık vermesi gerekirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri