Genel olarak, çoğu psikoterapi hastası 3 ay sonra daha iyi hissettiklerini bildirir. Bununla birlikte, depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde daha kısa ve daha uzun süreler görülmüştür. Genellikle 1-2 ay içinde ve 3-4 kez belirgin düzelme görülür.
Genel olarak 1-2 ay ve 3-4 gibi sürelerde belirgin iyileşmeler yaşanmaktadır. Travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlar, hastaların % 50'sinin iyileşme hissetmesi için yaklaşık 15-20 seans sürer.
Zamanında tedavi edildiklerinde bu hastalıklar düzelir ve yarattıkları sıkıntılar da ortadan kalkar. Ancak psikiyatrik hastalıkların diğer hastalıklardan farklı olarak tedavi edilmediklerinde kendi başlarına geçmezler ve ilerler.
Sonuç olarak psikiyatrik hastalıklar ömür boyu süren hastalıklar değildir. Bu nedenle tedavileri de ömür boyu değildir. Kısa dönem ilaç tedavilerinin psikoterapiler ile desteklenmesi hem tedavi sürecini kısaltmakta hem de iyilik sürecini uzatmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Bazı hastalıklarda sadece ilaç, bazı hastalıklarda sadece psikoterapi yeterli olabilirken, bazı durumlarda ise psikoterapi ve ilaç kombinasyonu gerekmektedir. Psikotrop ilaçların psikoterapi ile birlikte kullanımı günümüzde birçok psikiyatrik bozukluk için yaygın kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir. Bilişsel davranışçı terapide hasta öncelikle hastalığının ne olduğu ve sebepleri konusunda eğitilmektedir. Bunun yanı sıra nefes alma ve çeşitli gevşeme egzersizleri, stresle başa çıkma yöntemleri ile kişinin rahatlaması sağlanır.
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Depresyon tedavi edilebilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Ayrıca ruh sağlığı uzmanları çoğu psikolojik rahatsızlığı tedavi edebiliyorlar. Bu nedenle ruhsal bir problem yaşandığında yapılabilecek en iyi şey alanında tecrübeli bir ruh sağlığı uzmanına gidip detaylı bir değerlendirme yapmasını istemektir.
Huzursuzluk nedenleri arasında stres ve kaygı faktörleri genç bireylerde en fazla etkiye sahip unsurlardır. Gelecek kaygısı, yoğun baskı, altta yatan psikolojik hastalıklar ve psikolojik gelişim bozuklukları gibi durumlar gençlerin rahatsız hissetmesine neden olabilir.
Bireyin kendisine ya da çevresine zarar verici davranışlara yol açan manik atak, şizofreni atağı, ergenlerde ölüm riski barındıran ağır kilo kaybıyla giden yeme bozuklukları (Anoreksiya/Bulimiya) vb. klinik tablolarda, hastanede yatarak tedavi birinci tercihtir.
Dolayısıyla alacağınız tedavi süreci hiçbir surette e-devlet gibi benzeri resmi sistemlere işlenmemektedir. Aynı durum özel kliniklerde hizmet veren psikiyatristler için de geçerlidir. Özel kliniklerdeki psikiyatriste gidiyorsanız tanı, teşhis ve tedavi süreci yine hiçbir şekilde sicile işlenmez.
Ruhsal hastalıkların oluşma sebebi genellikle insan yaşamında karşılaşılan zorluklardır. Bu zorluklar arasında işsizlik, yalnızlık, özgüven kaybı, sevilen kişilerin ölümü bulunur. Ayrıca bireyler karşılayamadıkları beklentilerden, yaşadıkları çevreden etkilenerek bu rahatsızlıklara yakalanabilir.
Ebul Hasan hazretleri arkadaşlarına psikolojik sıkıntılara,ruhi bunalıma karşı şu duayı okumalarını tavsiye ederdi. Lâilâhe illâllâhü'l-azîmü'l-halîmü, Lâilâhe illallâhu rabbü'l arşi'l-azîm. Lâilâhe illâllâhü rabbü's-semâvâti verabbü'l-'ardı verabbü'l-'arşi'l-kerîm.
*"Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir."
Peygamber efendimiz (SAV)'in de sıkıntılı zamanlarında ''Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn(zâlimîne).'' okuduğu Enbiyâ Suresi 87. Ayet, sıkıntılı zamanlarında daha huzurlu hissetmesini sağladığı pek çok kaynakta ...
Anksiyete tedavi süresi, 4 ila 8 hafta olabileceği gibi kişinin yaşantısına ve anksiyete derecesine bağlı olarak daha fazla sürebilir.
Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen hergün vardır ve gün boyunca sürer. YAB'nun yaşam boyu görülme sıklığı %5-6'dır. Başka bir deyişle, her 100 kişiden 5-6'sı yaşamlarının herhangi bir zamanın bu rahatsızlığı yaşayabilir. Yaşla birlikte kaygı duyarlılığı artar.
Anksiyete Kendiliğinden Geçer mi? Anksiyete tipik olarak tedavi olmadan kendi kendine geçmez. Bazı kişiler semptomlarda geçici iyileşme yaşayabilirken, uygun tedavi olmaksızın kaygı devam eder ve hatta anksiyete tedavi edilmezse zamanla daha da kötüleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri