➢Duyum daha çok duyu organları aracılığı ile alınan fiziksel bilgilere karşılık gelen fizyolojik bir süreçtir. ➢Algı (perception) ise, duyusal bilginin yorumlanması için gerçekleşen daha yüksek düzeyde bir bilişi kapsamaktadır. Duyum, uyaranın ilk olarak tespitini; algı ise hissettiklerimizin yorumlanmasını içerir.
Duyu organları yoluyla iç ve dış çevreden gelen uyarıcıların alınarak sinirler yoluyla beyne ulaşmasına duyum denir. İzlenim duyumdan önce, algı duyumdan sonra gerçekleşir. Duygu teriminden titizlikle ayrılmalıdır: duygu, bir tasarımın; duyum bir etkinin sonucudur. Örneğin sevinç bir duygu, açlık ise bir duyumdur.
Duyum, iç veya dış dünyadan gelen uyarımların beyne ulaşmasıdır. Algı ise, beyne ulaşan bu duyumlara anlam verilmesi, onların tanınması demektir. Örneğin, dildeki uyarılma duyum, dildeki bu uyarılmanın naneli şeker olduğunu anlamamız bir algıdır. Uyarıcıların duyu organları tarafından alınıp beyne iletilmesidir.
Duyum , iç veya dış dünyadan gelen uyarımların beyne ulaşmasıdır. Algı ise beyne ulaşan bu duyumlara anlam verilmesi, onların tanınması demektir. Örneğin dildeki uyarılma duyum, dildeki bu uyarılmanın naneli şeker olduğunu anlamamız ise algıdır.
Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir. Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen ses ile oluşur.
İlgili 36 soru bulundu
Toplamda üç çeşit algı vardır. Bunlar sırasıyla Duyusal, Zihinsel ve Sezgisel algıdır.
Cevap: Duyum ve algı, ikisi de çevremizdeki dünyayı anlamamızı sağlayan ve insanların yaşamlarını yönlendiren süreçlerdir.
Duyu organı, stimülasyonlar (uyarılmalar) sonucu çevreden aldığı bilgileri elektrik impulslarına çeviren organ. Bilgiler, sinirler aracılığıyla beyne iletilirken filtrelenirler; diğer organlardan gelen bilgilerle ve önceden beyinde depolanmış olanlarla karşılaştırılırlar ve beyinde algıya dönüşürler.
Konuşma, görme, işitme, dokunma gibi duyuların bir bütün olarak hareket etmediği ve çocukta farklı zamanlarda, farklı tepkiler oluşmasına yol açması halinde duyusal sorunlardan bahsedilebilir.
Algılama bir çeşit duyumsal bir bilgilenmedir. Böyle bir süreçte, dış dünya dan, duyma, tatma, görme, koklama ve dokunma duyuları yardımı ile bilgiler toplarız.
Araştırmalar sonucunda, insanların, beşten fazla duyuya sahip oldukları ortaya çıkmıştır. 5 duyu organımıza ek olarak fiziksel dünyayı bilmemizi ve anlamamızı sağlayan 2 duyu aracımız daha vardır.
Örneğin; görsel sistem. Duyum: Uyarıcıların, duyu organları aracılığıyla elektrik akımına dönüştürülüp beyne ulaştırılmasıdır. Mesela; görme, işitme, tat alma, koku, cilt duyumu. Duyumsama: Duyu deneyimini sağlayan işlemler bütünüdür.
Organizmanın herhangi bir uyarıcının varlığını fark etmesi durumudur. Uyarıcıların duyu organları tarafından alınarak beyne götürülme süreciyle oluşan yalın olaya denir.
Algı süreci, algıda seçim, algıda organizasyon ve algıda yorumlama olmak üzere üç aşamada gerçekleşir.
Varlıkların olduğu gibi değil de, bize göründüğü biçimde algılanmasına “algı yanılması” denir. Algı yanılmalarının bir bölümü, duyu organlarının bozukluğundan ileri gelir. Gözlerinde astigmatizm olanların, varlıkları titrek ve gölgeli görmesi ya da renk körü hastaların, çayırjarı kırmızı, ateşi yeşil görmeleri gibi.
Algıda seçiciliği etkileyen dış etmenler; uyarıcının şiddeti, aşırı zıtlık, hareketlilik, süreklilik, tekrar, alışılmışın dışındaki uyarıcılar ve tanışıklıktır. İç etmenlerse; beklenti, ilgi, gereksinim ve inançtır. Kişi ihtiyaçlarına ya da dış uyarıcılara göre algıda seçim yoluna gidebilir.
Bir duyusal özelliğin algılanması insan vücuduna yapılan bir uyarı sonucunda oluşmaktadır. Yanıt tipinin en erken oluşan fakat en az olgunlaşmış şekli sezme olup bu kavram 'Mutlak Eşik“ olarak da tanımlanmaktadır. Tanıma sezmeden sonra gelişen bir yanıttır.
Beden algısı bozukluğunun gelişiminde pek çok faktör rol oynar. Bu faktörler, genetik yatkınlık, gelişimsel süreçler, psikolojik paternler, sosyal çevre olarak kabaca belirlenebilir. Bir insanın fiziki görünümünden hoşnut olmamasının başlıca sebepleri, düşük benlik saygısı, depresyon, yeme bozukluğu olarak sayılabilir.
Bazı kişiler özellikle belli ve dar frekanstaki sesleri duymakta zorlanırlar. Bu da “algı kaybı ”; olarak tanımladığımız duruma işaret etmektedir , yani; kişinin duyabilmesi ancak duyduklarını anlayamaması anlamına gelir.
Öğrenme güçlüğü olan bireylerin motor ve duyusal problemleri vardır; duyu bilgilerinin algılanması ve bütünleştirilmesinde zorluk çekerler. Duyusal uyaranları bütünleştirememe davranışsal ve öğrenme problemlerine neden olur. Bu durum “Duyu Bütünleme Bozukluğu” olarak tanımlanır.
Duyuların alınmasını sağlayan yapılar reseptör olarak adlandırılır. İşitme, görme, koku ve tat duyuları özel duyulardır. Dokunma duyusu genel veya somatik (visseral) duyulardandır.
Görme Duyusu, İşitme Duyusu, Dokunma (taktil) duyusu, Koklama Duyusu, Tat duyusu, Vestibüler duyu, Propriosepsiyon, İnteroception.
Bir konu hakkında haber almak ya da bilgi edinmek şeklinde ifade edilmektedir. Hem günlük yaşamda halk arasında kullanılır hem de haber söz konusu olduğu vakit, bu yönüyle öne çıkar. ''Onun buraya geleceğine dair duyum aldım.''
Algı, duyularımızın aldığı bilgileri yakalama, işleme ve aktif olarak anlamlandırma yeteneğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri