Kolektif davranış, (İngilizce: Collective behavior) belirli durumlarda ortaya çıkan ve süreli olarak kolektif bir bilinç ile yönlendirilen topluluk davranışı. Kolektif davranış belirli bir süre devam edebilir. Toplulukları bir araya getiren ortak bilinç ortadan kalkınca kolektif davranış da yok olur.
Kolektif davranış, belirli durumlarda ortaya çıkan, süreli olan kolektif bilince dayanan toplu bir şekilde eyleme geçmeyi barındıran terimdir. Kolektif davranış aynı zamanda sosyoloji ve sosyal psikolojide üzerinde çalışan bilim dalı olarak da görülmektedir.
Kolektif bilinç veya kolektif şuur, Durkheim'e göre, bir toplumdaki insanların sahip oldukları ortak duygu ve kabulleri ifade eden terim. Ona göre kolektif bilinç, toplumun fertlerinin tek bir ruh ve duygu etrafında birleşmelerini sağlıyor, böylece toplumların devamında önemli bir rol oynuyordu.
Tek bir çatı altında ortak bir görüş ya da çalışma için toplanmış anlamı çıkmaktadır. Diğer bir anlamı ile 'ortaklaşa' olarak da bilinmektedir.
Kolektif Bilinç Örnekleri
Gezi Parkı'nın yerine alışveriş merkezi yapılmak istenmesi üzerine insanlalar toplanarak duruma tepki göstermesi ve engel olması, ortak bir bilinç oluşturması örnek gösterilebilir. Bu olaydan sonra ağaçlandırma, betonlaşma gibi konular daha çok gündeme gelmeye başlamıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Kolektif bilinç “BEN” yerine “BİZ” diyen, eksikliklerimize ve zayıf yanlarımıza değil güçlü yanlarımıza odaklanan, insanları ve takımları ortak hedeflerde daha kolay bir araya getiren bir bakış açısıdır.
Jung'a göre kolektif bilinçdışı, insan veya hayvan hafızasında kayıtlı ve yaşadığı kültüre dayalı her türlü imgeler, semboller, dil ve diğer tecrübeleri kapsar ve psişenin bu tecrübeleri kendi kendine nasıl organize ettiğini inceler.
Toplulukları bir araya getiren ortak bilinç ortadan kalkınca kolektif davranış da yok olur. Kolektif davranış kuramını ilk ortaya atan kişi Gustave Le Bon'dur. Ona göre 3 çeşit kolektif davranış vardır: kalabalık, kitle, halk.
"Grup içi" teriminin, kolektivist bireyler için çekirdek aileden dini veya ırksal/etnik bir gruba kadar değişen toplumsal birimleri içerecek şekilde daha yaygın olarak tanımlandığı düşünülmektedir. Bireyciliğin tam zıttıdır.
Kolektif kelimesinin sözlük anlamına bakıldığında 'Birçok kimseyi ya da nesneyi içine alan, Kişi ve nesnelerin bir araya getirme sonucu' anlamına geldiği görülmektedir. Kolektiflik ise kimseyi ya da nesneyi içine alan bu unsurun düzenli hale gelmesidir.
Kolektif Zeka ise, ortaklaşa oluşturabileceğimiz düşüncelerin kapasitesini belirtir. Nasılki, tek bir kaynaktan üretilen düşünce belli bir limite sahipse, o düşünceyi oluşturabilecek kaynak da kendi zeka kapasitesi sebebiyle bir limite sahiptir.
Kolektif hareket, çeşitli menfaat sahipleri arasındaki işbirlikçi ve sürdürülebilir yardımlaşmayı ifade etmektedir.
Bireylerin toplu olarak bir bölgede yaşam sürdürme şekli olarak bilinmektedir. Toplum içerisinde bir araya gelmiş bireylerin topluma aitliği söz konusu olması sebebi ile yaşamlarını en iyi ölçüde düzenlemeleri, var olundukları topluma katkı sağlayacağından gerekli görülmektedir.
Gustave Jung Kolektif Bilinçaltı teorileri ile psikanalize mühim katkıda bulunmuşlardır.
Belirli bir süre boyunca (saat, gün, hafta, ay) masa ya da alan kiralayarak çalışmalarınızı gerçekleştirebildiğiniz süreli ortak çalışma alanları, genel olarak kolektif çalışma ofisi olarak adlandırılıyor.
Adler'e göre insan davranışının oluşumunda kalıtımsal faktörler kadar sosyal çevre, bireyin çevresiyle yaptığı etkileşimler ve etkileşim süreci içinde fenomonolojik anlamlandırmaların da önemi vardır. Adler Kuramı'na göre birey seçicidir, tektir, karar alabilen ve hayatını şekillendirebilen bir varlıktır.
bir toplumda her bireyin eş zamanlı olarak ve kendi gücü oranında destek vererek oluşturduğu; bir amacın yerine gelmesini veya getirilmesini sağlayan yapma, yerine getirme ve istenen sonuca ulaşma eylemidir.
Her ne kadar o bireylerden bağımsız olsa da “bir toplumu oluşturan ortalama fertlerde yaşam bulan ortak duygu ve inançlar bütünüdür. Onlardan bağımsız varlığa sahip bir sistem oluştururlar.” Durkheim'ın tarifinde de görüleceği üzere kavram hem bilişsel, kognitif hem de inanç ve değer anlamları taşımaktadır.
Kolektif kelimesi anlam olarak, bir kişiyi, bir grubu, bir topluluğu, ortak görüş veya ortak amaç uğrunda bir çatı altında ilerlemesine denir. Bu topluluklar farklı amaçlar ile toplanmış olabilirler.
Sonuç olarak, kolektif eylem, aynı grup içerisinde olan bireylerin belli olaylara duygusal olarak aynı tepkileri vermesi şeklinde açıklanabilirken, belli olaylara farklı gruptaki bireylerin düşünsel temelli olarak aynı tepkileri vermesi de yok sayılmamalıdır.
Örgütün genelinde deneyimlenen sahiplik duygusu kolektif sahiplik olarak tanımlanmaktadır. Pierce vd. (2010) göre kolektif psikolojik sahiplik, bir grubun üyeleri arasında, bir bütün olarak gruba ait olan bir sahiplenme hedefine yönelik kolektif olarak sahiplenilme duygusu olarak tanımlanabilir.
Gerçek kişiler arasında kurulmak şartı ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 153. Maddesinde de belirtildiği gibi ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacı ile kurulan şirketler kolektif şirket olarak adlandırılır.
Gölge arketipi bireyin kendi kişiliğinin kötü, negatif, istenmeyen, reddedilen veya korkulan yönlerini temsil eder. Gölgenin birçok ismi vardır: reddedilen benlik, alt benlik, kötü ikiz, bastırılmış benlik, “alter ego”...
Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz. Gelin hepsine yakından bakalım. Bir kadın hayal edin; evde anne, işyerinde yönetici ve apartmanda komşu. Bu kadının sahip olduğu her üç rolde de farklı karaktere bürünerek davranmasını bekleriz.
Literatüre baktığımızda zaman zaman “bilinçdışı” kavramım kullanılırken zaman zaman “bilinçaltı” kavramının da kullanıldığını görürüz. Evet, Freud bu iki kavramı da kullanmıştır; ilk yazılarında bilinçaltı kavramını kullanırken daha sonraki yayınlarında bilinçdışı kavramını kullanmaya başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri