Tavşan: İnsanlarla ilişkisi tarih tavşan, Budist mitolojisinde Buda ve tanrılarla ilişkili bir hayvandır, Göktürklerde uğurlu sayılmış ve bolluk simgesi olmuştur. Sembolizmde iyi şans, doğurganlık, zeka ve yaratıcılıkla ilişkilendirilir.
Yılkı Atı! Senin totem hayvanın yılkı atı! Kızılderili inançlarına göre yılkı atı, özgürlüğü ve asiliği temsil eder.
Tavşangiller familyasını oluşturan memeli türlerin ortak ismi olan tavşan, bitkisel besinler ile beslenen otçul bir hayvandır. Uzun tüylerden meydana gelen kürk yapısı ve çok hızlı koşmasıyla bilinen tavşanlar, yılda iki kez olacak şekilde tüy değiştirme özelliğine de sahip olan bir canlı türüdür.
Kutlu ruhların sembolü olarak tavşana ızıh/kurban sunulmaktadır.Tavşan, bugün Alevi-Bektaşi toplumunda farklı algılanmakla birlikte bunun kökeninde eski inançlar yatmaktadır.
Budist hikâyelerinde fedakârlık simgesi olarak görülen tavşan, Göktürk devresinde ve İslamiyet sonrası Türklerde bolluk, iyi şans ve kurnazlık simgesi olarak görülmüştür (Çoruhlu, 1999:182-184).
İlgili 21 soru bulundu
bir yada birden fazla kişiyle sürekli olarak * sürekli sevişme işlemine denir.
Rüyada tavşan görmek hayatta kazanılacak olan zaferlere, iş hayatındaki güzel adımlara ve mutluluğa işaret eder. Rüyasında tavşan gören şahsın özel hayatı da hep yolunda gidecek demektir. Rüyada görülen tavşan aynı zamanda kadınla ifade edilir ve kız arkadaş, sevgili, nişanlı ya da eş olarak değerlendirilir.
Bu durum Kur'an-ı Kerim'de şöyle geçmektedir: “Yahudilere her tırnaklı hayvanı haram ettik. Koyunun ve sığırın iç yağını da haram ettik.” (Enam 146. ayet) Tavşan aynı kedi gibi tırnaklı bir hayvandır. Tavşan etinin Yahudilere yasaklı olduğu bir gerçektir; ama 'Aleviler bu yüzden tavşan yemezler' sözü batıldır.
Resulullah (S.A.V. )'e sordum ve O da ikisini de yememi emretti demiştir. Yukarıdaki hadis rivayetlerinden açıkça anlaşıldığı üzere tavşan etinin yenmesinin helal olduğu sonucuna ulaşılır. Bu nedenle tavşan etinin yenmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Hülâsa, tavşan etinin mekruh olduğunu söyleyenlerin dayandığı bazı rivâyetler var ise de, âlimler bunlardan mekruh hükmünün çıkmayacağında ittifak etmişlerdir. Şiilerin ve Alevilerin tavşan yememelerinin sebebi tavşanın hayız görmesi ve Resulullah (sav) Efendimizin tavşan etini yememiş olmasıdır.
Tavşanlar, memeli grubu içerisinde bulunan, sıcakkanlı hayvanlardır. Tavşanların huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşam sürebilmeleri için gürültüden son derece uzak olmaları gerekmektedir. Genellikle gözleri büyük, ön bacakları arka bacaklarından daha kısadır. Kuyrukları ise kısa bıyıkları ve kulakları uzundur.
Zıplamak: Tavşanlar sık sık zıplıyorsa bu mutlu olduklarına işaret eder. Zıplama davranışını sağa sola ya da daha kontrolsüz yapıyorsa keyfi çok yerindedir ve sizi oyuna davet ediyor demektir.
Güvercin kadını simgelediği gibi genel anlamda aşkı da simgelemektedir ki türkülerde sıklıkla çift güvercin (Erciş 2471; Erzurum 2930) ya da çift beyaz güvercin olarak geçer (Erzurum 1314, 2433). Güvercin vurmak sevgili ile olan ilişkiyi sembolize eder (Erciş 1606; Erzurum 2930).
Bazı kültürlerde ve spiritüel yaklaşımlarda, her birimizin ruhani bir rehberi olduğuna dair bir inanış yer alıyor. Bu ruhani rehberlerin içerisinde hayvanların da yer aldığına inanılıyor ve onlara “spiritüel hayvan” deniyor. Aynı zamanda “ruh hayvanı”, “erk hayvanı”, “totem hayvanı” gibi farklı isimlerle de anılıyor.
Bunlar; filler, köpekler, şempanzeler ve kurtlardır. Filler en sosyal ve en duygusal olan hayvanlardır.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Mâide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam alimleri tarafından dört grupta toplanmıştır. a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
Etlerinin yenilmesinin helal olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Maide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam âlimleri tarafından dört grupta toplanmıştır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Tavşan eti insan sağlığı açısından önemli olan, çoklu doymamış yağ asitleri, omega 3 yağ asitleri ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Sığır ve koyun etleriyle kıyaslandığında düşük kolesterol ve doymuş yağ asidi içeriği ile öne çıkmaktadır.
Rüyada tavşan beslemek, refahın bir işaretidir. Bu, önemli bir finansal kazanç elde etmek üzere olduğunuz ve hatta edindiğiniz maddi varlıkları göz önünde bulundurduğunuzda zengin sayılacağınız anlamına gelir.
Rüyada tavşan sevmek rüya sahibinin çevresinde sevdiği bir insana yardım edeceği üzerine yorulur. Maddi manevi edeceği yardım ile beraber kişinin hayatını kurtaracağı üzerine ifade edilmektedir. Ayrıca rüya sahibinin hayallerinin peşinden koşacağına ve bunları başarılı şekilde gerçeğe dönüştüreceğine delalet eder.
Tuvalet eğitimini hızlandırmak adına tavşanınız ilk kez çişini yaptığında onu takip edin ve çişi bir bez ya da kalın bir peçeteye emdirin. Bezi ya da peçeteyi tavşana ait olan tuvalet kabının içine yerleştirin ve üzerini örtmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri