BMW. Otomotiv dünyasının önde gelen markalarından biri de BMW. Birçok modelinde farklı şanzıman tiplerini kullanan marka, 7 veya 8 ileri Steptronic şanzımanları çokça tercih ediyor.
Volkswagen'in kullandığı çift kavramalı şanzıman tipinin adı DSG teknolojisiydi. Ancak benzer teknolojileri Audi, Nissan, Mitsubishi, BMW ve Porsche markalarında da görüyoruz. Örneğin Audi'deki çift kavramalı şanzıman teknolojisinin adı S-Tronic'tir.
Alfa Romeo Giulia, Audi Q7, RS5, RS6, Volkswagen Amarok'un yanı sıra BMW ve Jaguar araçlarda, Maserati, Land Rover Discovery, Range Rover, Jeep Grand Cherokee, Rolls Royce modeller buna örnek olarak gösterilebilir.
ZF Friedrichshafen AG, Almanya merkezli bir otomobil parça üreticisidir. Şirket dünya çapında otomobil ve ticari araçlar için aktarma organları ve şasi teknolojisi tedarikçisidir. ZF'nin 40 ülkede 230 adet üretim tesisi bulunmaktadır.
CVT (Continuously Variable Transmission): Bir çok marka tarafından tercih edilir. Çift kavramalı olmasa da oldukça seri vites geçişleri sağlayan sorunsuz ve uzun ömürlü bir şanzımandır.
İlgili 20 soru bulundu
BMW. Otomotiv dünyasının önde gelen markalarından biri de BMW. Birçok modelinde farklı şanzıman tiplerini kullanan marka, 7 veya 8 ileri Steptronic şanzımanları çokça tercih ediyor. Steptronic Spor ve 6 ileri manuel M şanzımanları da BMW'nin bazı modellerinde görmek mümkün.
Bir CVT şanzıman arızası yapılamadığında, genellikle 10-15 bin lira civarında yenisi alınmak zorunda kalınabilir. CVT ünitesi, tipik otomatik şanzıman kadar uzun dayanmayacaktır. Aslında, bu birimlerin çoğunluğunun 150 -200 bin km veya daha az dayandığını görüyoruz.
Merhaba, RSA Motorsports ekibi olarak BMW - ZF Şanzımana sahip araçlar için bilgilendirme yapmak istedik. Biz araçların şanzıman yağlarının 45.000-60.000km arasında değişmesini tavsiye ediyoruz.
Volvo FH, FH16, FM ve FMX kamyonların neredeyse tamamında sürücü dostu I-Shift şanzıman teknolojisi standart olarak bulunuyor.
Continuously Variable Transmission ya da Türkçe ismi ile Sürekli Değişken Şanzıman (CVT), Honda'nın çevre dostu teknolojilerinden sadece biridir.
1965 yılında ZF, ilk otomatik şanzımanını tanıttı. 3 ileri otomatik şanzıman BMW (2000C) ve Peugeot'un 504 modelinde kullanılmıştı.
ZF Aftermarket, binek otomobiller için farklı çeşitlerin yer aldığı ve orijinal ekipman kalitesinde sunulan ürün portföyüne eklediği 20 Sachs tork konvertörü ile bu trende ayak uydurmayı başarmıştır.
Test prosedürü için gereken bilgiler ve ölçüm verileri, test tezgahı konsolunda veya ZF Testman tarafından görüntülenir ve ayrı ayrı ayarlanabilir. Belirli şanzıman tipleriyle yarı otomatik bir test çalıştırması mümkündür. Burada sistem tüm ölçüm verilerini depolar ve günlüğe kaydeder.
118i, 116d ve 118d modellerinde, standart olarak 6 ileri manuel şanzıman kullanılmaktadır. 118i ve 116d modelleri, 7 vitesli Getrag 7DCT300 çift kavramalı şanzımana yükseltilebilirken, M135i xDrive, 118d ve 120d xDrive modelleri için 8 ileri Aisin otomatik şanzıman mevcuttur.
Şanzıman olarak tüm modellerde 8 ileri steptronic Zf marka şanzıman kullanılıyor.
Otomatik bir şanzımanın peşindeyseniz, nispeten nadir görülen arızaların sizi rahatsız etmesine izin vermeyin – bir DSG genellikle daha yumuşak ve daha verimli şanzıman türlerinden biridir ve çoğu, daha fazla değilse de en az 160.000 km ömrü vardır.
7 ileri çift kavrama şanzıman, orta konsola konumlandırılmış Tuş Tipi Vites Paneli ile kontrol ediliyor.
Opel'in Corsa ve Astra gibi modellerde kullandığı Dualogic Easytronic şanzıman sistemi, mekanik olarak düz bir şanzımanın otomatikleştirilmiş şeklidir. Debriyajı olmayan bu sistemde düşük yakıt tüketimi esastır. Opel ve Fiat'ın bazı modellerinde kullanılmaktadır. Basit bir bilgisayar sistemiyle çalışır.
Birçok modelde DCT şanzıman kullanıldığına rastlamaktayız. Ancak DCT şanzımanın en popüler örneği Fiat, genellikle dizel motorlu Multijet motorlarında bu şanzıman modelini kullanmaktadır.
Şanzıman ismini ZF teknolojiyi geliştiren ve üreten yaklaşık yüz yıllık bir Alman firmasından alıyor. ZF şanzıman açılımı “Zahnrad Fabrik”, yani “Dişli Fabrikası” anlamına geliyor. Başlangıçta hava taşıtlarına dişli üretmek için kurulan ZF firması, sonradan bu teknolojisini arabalara da uyarladı.
BMW otomobillerinde şanzıman yağı ısınması genellikle aşağıdaki nedenlerden kaynaklanır: a. Aşırı Yük ve Zorlama: Şanzıman sistemi, vites geçişleri sırasında sürtünmeye maruz kalır. Aşırı yük altında kalan araçlar veya sık sık zorlayıcı sürüşler, şanzıman yağının hızla ısınmasına neden olabilir.
Manuel Şanzıman Yağı Ne Zaman Değişir? Manuel şanzıman yağı değişimi aksi önerilmedikçe 60 bin, 120 bin, 180 bin gibi periyotlarla değiştirilmesi aracın performansına katkı sağlar. Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar.
Geleneksel otomatik şanzımana kıyasla gücü daha verimli kullanıyor olması, aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlaması sebebiyle günümüzde sıklıkla tercih ediliyor. Daha çok Honda, Nissan, Subaru, Toyota gibi Japon otomobil üreticilerinin tercih ettiği bir sistem olması sebebiyle Japon şanzımanı diye de biliniyor.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
Yüksek konfor ve yakıt verimliliğiyle çalışan Toyota modellerinde e-CVT yani elektronik kontrollü sürekli değişken şanzıman kullanılıyor. e-CVT şanzımana sahip en bilinen modellerin başında Corolla Sedan, Corolla Hatchback, C-HR ve Camry geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri