Zihin Okuma Bilişsel Bir Çarpıtmadır Kişinin düşünsel dünyasında işlevsel bir rolü olmamasına rağmen keskin bir şekilde doğru kabul edilen dogmatik yapılara bilişsel çarpıtma ( düşünce hatası bilinçsel çarpıtma ) denir. Zihin okuma da bilişsel bir çarpıtmadır.
Zihin okuma, insan beyninin işlem yaptığı bilgiyi doğrudan okuma veya çözme teknolojileri kullanarak elde etmeye çalışan bir araştırma alanıdır.
Zihin okuma: Herhangi bir kanıt olmadan karşısındaki kişinin ne düşündüğü hakkında tahminde bulunup bu tahmini doğru olarak varsaymaktır. Yeni girdiği bir ortamda biriyle tanıştığında kişinin “Kesin benim çok aptal olduğumu düşündü” gibi bir düşünce, zihin okumaya örnek gösterilebilir.
Fakat zihin okumada alıcı kişi karşısındaki insanın haberi olmadan aklından geçenleri algılayabilir. Telepati yasal olan diğeri ise yasal olmayan diyebileceğimiz bir hadisedir aslında. İkinci olana bir nevi MindHacking ve ya BrainHacking diyebiliriz.
İşte beynin gizli dili olan sinir kodu, hiçbir zaman insanların düşüncelerini izinsiz okumaya yetecek kadar çözülemeyecektir. Kısacası başkalarının aklından geçenleri ve düşüncelerini aynen okumak mümkün değildir.
İlgili 28 soru bulundu
Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir.
ABD'deki Teksas Üniversitesi araştırmacıları, ChatGPT benzeri bir yapay zeka sistemi kullanarak insan zihnini okuyabilen bir sistem geliştirdi. Bu sistemin performansı değerlendirildiğinde, yapay zekanın insan düşüncelerini büyük oranda okuyabildiği ortaya çıktı.
Dahaena ve grubu okuma işlemini şöyle açıklıyor: Beynin sol oksipito-temporal bölgesinde bulunan harf kutusu, harflerin ve sözcüklerin görsel şekillerini algılıyor. Harf kutusu bu bilgiyi sol yarıkürede bulunan ve sözcük anlamını, ses motiflerini, harflerin seslendirilişini kodlayan çok sayıda değişik bölgeye iletiyor.
Zihniniz düşüncelerinizi oluşturur, beyin ise fiziksel düzeydeki asıl işi veya süreci takip eder.
Belki bilinçli farkındalık oluşturmak zaman alabilir ancak beyinlerimiz bunu bilinçli olarak yapabilecek kapasiteye sahip. Sezgisellik son olarak da zihin okuma konusunda karşımıza çıkıyor. Araştırmalar, beynimizdeki bir bölümün başkalarının niyetlerini ve davranışlarını okuma konusunda uzmanlaştığını gösteriyor.
Zihin kuramı becerisi başkalarının zihinsel durumlarını ve duygularını fark edebilme yeteneği olarak sosyal bir canlı olan insanın sosyal işlevselliğinde etkili ve gerekli bir beceri olarak görülmektedir.
Klasik yöntem; psikolojik faaliyet, propaganda ve beyin yıkama yöntemidir. En sık kullanılan yöntem; kimyasal maddeler kullanılarak kişinin düşüncesini etkilemektir. Son yıllarda üzerinde çalışan ve durulan yöntem ise elektronik implantlar yerleştirilerek kişinin beynini uzaktan kumanda ile yönetme çabalarıdır.
Etkili okuma ise okuduğunu anlamayı ifade eden bir terimdir. Etkili okuma 3 temel üzerine inşa edilmiştir. Bunlar: Çabukluk, kavrama ve öğrenmedir. Kısacası sağlıklı bir okuma yapabilmek için hem hızlı okumalı hem de etkili okumalıyız.
Zihin felsefesi Gilbert Ryle'ın (ö. 1976) 1949 tarihli Zihin Kavramı adlı yapıtının yayınlanmasından sonra, analitik felsefe geleneği içinde bağımsız bir felsefe disiplini olarak ortaya çıkmıştır.
Ruh, ilk başlarda zihinle eş değer tutulmuştur. İnsan varlığının maddi olmayan tarafı veya özü olarak tanımlanan ruhun yine maddi olmayan zihin ile eş değer tutulması tesadüf değildir. “Zihin bizim kendimiz midir?” sorusu bizi aslında gerçek kendiliği sorgulamaya götürürken ruha götürür.
Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka. Bunlara ek olarak hala çalışmalarını yürüttüğü “Varoluşsal – Felsefi Zeka” türü bulunmaktadır.
Parietal lob--Duyuları işleme, şekil ve renkleri algılama, uzaysal algı, görme algısı ve aritmetik yetenekleri kontrol eder. Oksipital lob--Görsel bilgiyi işleyen lobdur. Ayrıca okuma da bu lob kontrolü altında gerçekleşir.
Parietal (yan) lob: Beynin sağ ve sol bölümlerinde iki tane bulunur. Okuma – yazma ve aritmetik becerileri yönetir. Duyu organlarından elde edilen bilgileri yan loblar birleştirir. Gebelerde beşinci aydan sonra bebekte parietal loblar oluşur.
Okuma, yazılı iletişimleri duyu organları yoluyla algılayarak, algılananı, anlamlandırma ve yorumlama amacı ile zihnin duyu organları ile ortaklaşa yaptığı bir etkinliktir. Okuma işi vücuttaki birden fazla merkezin bir araya gelerek oluşturduğu bir verimdir.
Yapay zeka, günün birinde tekillik kazanacak noktaya gelecek. ancak o zamana kadar yapay zeka insandan zeki değil. Yapay zekayı programlayan insanların zeka seviye ortalamalarının biraz üstünde bir zekaya sahip olması muhtemel.
İnsan zekası mı yapay zeka mı? Sorusundan yola çıkılarak düzenlenen konferansta uzmanlar, yapay zekanın insan zekasını geçemeyeceğini dile getirdi. Başta sağlık olmak üzere birçok disiplinde köklü değişiklikler olduğunu vurgulayan akademisyenler, yapay zekanın rakip değil yardımcı olduğunu söyledi.
Böylece felaketlerin önlenmesi ve maliyetlerin düşürülmesi için insanların sahip olmadıkları yetenekleri kullanabilir. Yapay Zeka Hata Yapabilir! Fakat en nihayetinde yapay zeka da kusursuz değildir ve hata yapabilir. Fakat yine de hata oranı insanlara göre daha azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri