Psikolojide direnç, egonun dış bir kaynaktan tehdit edildiğinde bilinçsiz şekilde savunmaya geçme durumu için kullanılır, Psikanalitik teorinin kurucusu Sigmund Freud, kendi direnç konseptini seans sırasında birden gelişen aksi davranış olarak nitelendirmiştir.
Terapi sürecinde ise direnç “dışarıdan kendisine kabul ettirilmeye çalışılan baskıya karşı kişinin bütünlüğünü sağlayabilmek ve varlığını sürdürebilmek için kendini savunması ve koruması” olarak tanımlanır( Daş, 2006).
Danışanda “terapiyi terk etme, seanslara gecikme, seansı unutma, seansta uzun süre sessiz kalma, gereksiz yere lafı uzatma, uyuklama, terapistin her söylediğine katılma, terapisti mutlu edecek rüyaları seansa getirme” gibi, tedaviye karşı koyan tüm etmenlere ve güçlere “direnç” adı verilmektedir.
Direnç teorisi, Sigmund Freud'un direk danışanları ile yaptığı terapiler sonucunda ortaya çıkmıştır. Freud danışanlarının rahatsızlık verici konularda veya kabul edilemez arzu ve isteklerinin dışa vurulmasında engeller olduğuna dikkati çekmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
İletkenin kesiti artıkça direnci azalır, kesit azaldıkça direnç artar. Özetle kesit ile direnç ters orantılıdır. Özdirenç iletkenin iletkenlik kalitesini gösterir. İletkenin yapıldığı metalin özdirenç değeri küçük ise direnç küçük, özdirenç değeri büyük ise direnç değeri büyüktür.
Direncin kelime anlamı, birşeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk göstererek akım sınırlaması yapar. Elektrik enerjisi direnç üzerinde ısıya dönüşerek harcanır. Direncin birimi ''Ohm'' 'dur.
Duygusal dayanıklılık, stresli durumlardan sonra daha iyi hissetmenize yardımcı olan içsel bir güçtür. Duygusal olarak dayanıklı bir yapıya sahip olduğunuzda, yaşanan aksiliklere ya da zorlu değişikliklere daha çabuk uyum sağlayabilirsiniz.
Direnç en genel anlamıyla kişinin ne yapılması gerektiğini bildiği halde yapmamasıdır. Örneğin ders çalışmak yerine bilgisayarda oyun oynuyorsanız ya da spor yapmak istediğiniz halde sürekli erteliyorsanız direnç gösteriyorsunuz demektir.
Direnç, bir elektrik devresinde akım akışına karşı oluşan etkinin ölçümüdür. Direnç ohm olarak ölçülür ve Yunan alfabesindeki omega harfi (Ω) ile gösterilir. Ohm, adını gerilim, akım ve direnç arasındaki ilişkiyi inceleyen bir Alman fizikçi olan Georg Simon Ohm'dan (1784-1854) almıştır.
Direnç Ne İşe Yarar? Direnç, elektronik devrede sistemin akımını sınırlar ve onu belirli bir değerde tutar. Bunun yanı sıra hassas olan devre elamanlarının üzerinden yüksek akımlarını geçmesini engellemektedir. Beslenme gerilimi ve beslenme akımını da bölmek için kullanılır.
Duygusal uyarım, liderin kişilik ve kişisel özellikleri yoluyla grubun dinamiklerini etkilemesi anlamına gel- mektedir.
Hastanın ev ödevlerini yapmaması, uygulanan psikoterapi hakkında yanlış bilgi sahibi olması, gündem belirlememesi gibi direnç durumları prosedüre karşı direnç olarak değerlendirilebilir. Uygulanan psikoterapi modeli hakkında yanlış bilgiye sahip olma; Bu durumda psikoeğitim önemli olmaktadır.
Direnç, hem rahatsız edici anıların hatırlanmasına karşı koyan hem de kabul edilemez dürtülerin farkına varılmasını önleyen bir güçtür. Hoşnutsuzluk yaratabilecek düşünce, duygu, dürtü ve eylemlerin biliçdışından çıkma olasılığı direnci güdüler.
Psikoterapi sürecinde birey durumu, ruh hali, duyguları, düşünceleri ve davranışları hakkında bir şeyler öğrenir. Psikoterapi bireyin hayatının kontrolünü nasıl ele alacağını ve zorlu durumlara sağlıklı başa çıkma becerileri ile nasıl yanıt vereceğini öğrenmesine yardımcı olur.
Direnç (Rezistans): Kas kontraksiyonuna karşı olan kuvvettir.
Freud'un en önemli gözlemlerinden biri, direncin terapiye bir engel olmadığı, bilhassa terapinin odak noktası olduğudur (Mitchell & Black, 1995). Psikanalitik psikoterapi, aktarımdaki dirençle çalışmayı ve danışanın erken dönem çatışmalara gerilemesini (regression) içerir (Leahy, 2003).
İnsan direncinin değerini etkileyen iç organlar ve deri olmak üzere 2 faktör vardır. İç organların direnci kabaca 300-1000 ohm civarındadır. Tabi akımın geçtiği yolun hesaba katılması bu farklılığı yaratır. Yani sağ elden girip sol elden çıkmasıyla, sağ elden girip sol ayaktan çıkması aynı değildir.
Davranışçılara uyaran (stimulus)-tepki (response) psikologları da denir. Davranışçılara göre objektif tekniklerle gözlenebilen sadece çevresel uyarıcılara, insanların bu uyaranlara karşılık gösterdikleri tepkilerdir. Davranışçılar, gözlem ve deney yöntemini kullanırlar.
Doğru beslenme, bol uyku, hidrasyon ve düzenli egzersiz gibi olumlu yaşam tarzı faktörlerini teşvik etmek, vücudu strese uyum sağlamak ve anksiyete veya depresyon gibi duyguların olumsuz sonuçlarını azaltmak için güçlendirebilir.
Dirençlilik, stresli koşullar veya kriz durumlarından başarılı bir şekilde geçme, bunlardan zaman içinde sağlıklı işleyişe yol açacak şekilde kurtulma yeteneği olarak tanımlanır.
Direnç, elektriksel devrelerde akımın geçişine karşı gösterdiği zorlayıcı etkidir. Devre elemanlarında kullanılır ve genellikle ohm (Ω) birimiyle ifade edilir. Dirençler, elektrik enerjisinin akım yolu boyunca kaybını sağlar ve istenmeyen aşırı akımı engelleyerek devreleri korur.
Bir devrede direnç sabit tutularak, gerilime uygulanan azaltma ya da yükseltme işlemi devreden geçen akımı da aynı şekilde etkiler. Bir devrede gerilim sabit tutulursa , direnç azaltıldıkça akım da aynı oranda artar. Direncin artırılması da akımın aynı oranda düşmesine neden olacaktır.
Tünel diyot üzerine uygulanan doğru yöndeki polarma gerilimi, tünel diyot kırılma (barrier) gerilimi değerini aştığında tünel diyot negatif direnç özelliği gösterir. Bu noktada (B noktası) tünel diyot üzerinden geçen akım miktarı arttığı halde, üzerine düşen gerilim azalır. Bu durum negatif direnç özelliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri