Psikolojik epilepsi, duygudurum bozukluklar ya da travmalar nedeniyle meydana gelen nöbetlerle karakterizedir. Bu nöbetler duygusal bir tepki olarak başlasa da fiziksel bir etki yaratır.
Elektroensefalografi (EEG) yöntemi ile nöronların anormal elektriksel sinyaller gönderdiğinin gözlemlenmesi, nöbetin sara nöbeti olduğunu gösterir. Yalancı sara nöbetleri çoğunlukla psikolojik sebeplerden kaynaklanır ve merkezi sinir sistemindeki elektriksel iletişim ile ilişkileri yoktur.
Halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsi, beyinde gerçekleşen ani ve kontrolsüz elektriksel deşarjlara bağlı davranışlarda, hareketlerde ve bilinç düzeyinde değişikliğe yol açarak nöbetlere neden olan nörolojik bir bozukluktur.
Nonepileptik psikojen nöbetler veya psikojenik nonepileptik nöbetler (PNEN), elektroensefalografi (EEG) değişikliği olmaksızın epilepsi nöbetine benzer, paroksismal gelişen, farkındalık ve davranıştaki değişikliklerdir.
İlgili 43 soru bulundu
Psikolojik epilepsi, duygudurum bozukluklar ya da travmalar nedeniyle meydana gelen nöbetlerle karakterizedir. Bu nöbetler duygusal bir tepki olarak başlasa da fiziksel bir etki yaratır.
Yalancı epileptik nöbetler (pseudoseizures), epileptik olmayan ama epilepsi nöbeti görünümünde olan, aslında psikiyatrik bir sorunun dışa vurumu olan klinik tablolardır. İyi bir nöbet gözle- mi ile epileptik bir nöbetten ayırt edilebilmesine karşın bu her zaman kolay değildir.
Sık rastlanan epilepsi belirtileri arasında hafıza kaybı, baygınlık, titreme, bilinç kaybı, hareketlerin kontrol edilememesi ve idrar kaçırma gibi semptomlar bulunur. Ayrıca nöbet sonrasında kişide hâlsizlik, bitkinlik, kokulara karşı hassasiyet ve şaşkınlık gibi belirtiler de görülebilir.
Anlık dalmalar, ellerde sıçrama, çığlık atma, kol ve bacaklarda kasılmalar, bilinç kaybı, ağızdan köpükler gelmesi, idrar kaçırma, olduğu yere yığılma, başdönmesi gibi birçok belirti epilepsi nöbetlerinde görülebilir.Epilepsi, genetik yatkınlıktan, beyindeki yapısal bir bozukluktan, beyin travmaları ve tümörlerinden ...
Epilepsi nöbetleri basit parsiyel nöbet, kompleks parsiyel nöbet ve jenaralize nöbet olarak 3 gruba ayrılırlar.
Çocuklarda vitamin B12 eksikliği nadiren epilepsiye neden olmaktadır (1). Bu yazıda, kliniğimizde vitamin B12 eksikliği tespit edilen ve izleminde epilepsi gelişen iki hasta takdim edilmiştir.
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Aşırı stres ve uykusuzluk, epilepsi nöbetlerinin ortaya çıkmasında önemli bir etkiye sahiptir. Epilepsi, beyindeki anormal elektrik sinyalleri nedeniyle ortaya çıkan bir nörolojik bozukluktur.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Halk arasında da Sara hastalığı olarak da bilinir. Beyindeki sinir hücrelerinin artmış uyarılabilirliğinden kaynaklanan tekrarlayıcı, geçici anormal elektriksel deşarjları sonucu görülen nörolojik bir hastalıktır.
Nöbetler genellikle 2-5 dakika sonra kendi kendine durur. Nöbet sonrasında hastaların zihinsel fonksiyonlarında, şuur, motor ve duyusal fonksiyonlarda geçici bozukluklar olabilir.
Epilepsi hastalığına ait semptomlar hastalığın türleri arasında farklılık gösterse de genel olarak epilepsi belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Bilinç Kaybı: Nöbet sırasında olanları kişi kontrol edemez ve hatırlayamaz. Kasların Kasılması: Nöbet sırasında kişinin tüm kasları istemsiz olarak kasılır ve gevşer.
Epilepside nöbetler farklılık gösterebilir. Hastalığın bazı türlerinde nöbetler günde 50-60 kez tekrar ederken, bazılarında ise yılda sadece 1-2 kez ortaya çıkabilir. Epilepsiye neden olan durum hayat kalitesinde belirleyici faktördür.
Nöbet bozukluğu olarak da bilinen Epilepsi - Sara Hastalığı, beyindeki nöronal aktivitenin bozulduğu ve garip hislere, kasılmalara ve diğer nöbetlerle ilişkili semptomlara neden olan nörolojik bir problemdir.
Epilepsi hastaları, büyük ölçüde erken ölüm riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Fokal veya jeneralize tonik-klonik nöbetler, en yaygın ölüm nedenidir. Bununla birlikte, diğer nöbet türleri, anti-nöbet tedavileri ve komorbid bozukluklar mortaliteyi artırabilir.
Epilepsi uyku yapısı ve kalitesini bozabilir. Epilepsili hastalarda uykuya dalma zorluğu, uykuya daldıktan sonra sık uyanma ve gün içinde aşırı uykululuk, yorgunluk ve dikkat eksikliği sık karşılaşılan şikâyetlerdir.
… Tedavi uygulanmayan hastalar nöbet sırasında fiziksel yaralanmalara, banyo veya yüzme sırasında nöbet meydana gelirse boğulmalara maruz kalıyor. Depresyon ve kaygı duyabilen hastalar, hafıza veya diğer düşünme becerilerinde azalma da yaşayabiliyor.
Epilepsi hastalığının kesin nedenleri tam olarak anlaşılmamış olsa da, çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Genetik yatkınlık, beyin yaralanmaları, enfeksiyonlar, doğum travmaları ve bazı metabolik hastalıklar, epilepsi riskini artırabilir.
Günümüzde, genel olarak epilepsili çocukların %70-80'i, bazı epilepsi türlerinin ise %95-100'ü epilepsi ilaçları ile tam olarak iyileşmektedir. Hastaların %20-30 kadarında ise birden fazla ilaç kullanmak gerekebilmekte veya ilaçlara rağmen nöbet tekrarları olabilmektedir.
Epilepsi bir psikiyatrik bozukluk olmamakla beraber, epilepsiye bağlı akıl ve bilinç bozuklukları Türk Ceza Yasasında akıl hastalığı kapsamında değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri