Psikolojik kabul genellikle şu andaki düşünce ve duygu deneyimlerimizi ifade eder. Öfkemizi, suçluluğumuzu, hüsranımızı, üzüntümüzü, kaygımızı, utancımızı veya diğer olumsuz duygularımızı kabul edebiliriz. Bu duygulara katkıda bulunan düşünceleri de kabul edebiliriz.
Kabul, kişilerin diğer bireyleri açık olarak belirtilen isteklerle etkilemeye çalışmasıdır. Doğrudan kişilerin etkilenmesi ve “kabul etmesi” için belli metotlar mevcuttur. Bu metotlar günlük hayatın her alanında karşımıza çıkan oldukça basit tekniklerdir.
Hastalığı kabul etmek, kronik hastalığın ortaya çıkarabileceği tüm olumsuzluklara ve bu durumlarda yapılabileceklere karşı, kişinin farkında olarak baş etmeye hazır oluşudur (8).
Teknik olmayan bir anlamda kabullenme, kişinin kendisiyle ve dünya ile olan yaşamına karşı değerlendirici bir tutum almaması yani anlayışlı, nazik, açık, şimdiki zaman odaklı ve istekli olması anlamına gelir.
Akt. Kılışçı; 1987) Kendini kabul kavramının içinde ayrıca kişinin problem çözme yeterliliklerinin gelişmişliği, gerçekçi bir saygı ve yine gerçekçi bir öz güven niteliği vardır. Kendini kabul davranışı aynı zamanda, başkalarını da önyargısız, yargısız ve eleştirisiz kabul etme tutum ve davranışı içerir.
İlgili 26 soru bulundu
Benim annem, benim babam, benim teyzem, benim ablam, benim abim, benim kardeşim, benim halam, benim dedem, benim babanem, benim dedem…. gibi. Başında “benim" olan her tümleç, kendimizi ait hissettiğimiz konumlardır. Çünkü bize aittir.
Hayatı olduğu gibi kabullenmek iç huzuru artırır. Ayrıca, sorunlardan kaçınmanıza engel olur ve onları kabul etmenize izin verir. Çünkü başarısızlığın insani olduğunu anlamak, mutluluğunuz için gereklidir. Hayatı olduğu gibi kabul etmek, şüphesiz yaşam döngüsü için bir zaferdir.
Kabullenmek, bir durumun gerçeklerini tam olarak kabul etmek ve nasıl böyle olmaması gerektiğine takılıp kalmamak demektir. Bu zihniyet, bizi genellikle kendimizle ilgili sert yargılardan uzaklaştırır ve suçluluk ya da adaletsizlik düşüncelerinden kurtulmamızı sağlar.
Kabul, insan psikolojisinde, bir durumun gerçekliğine onay verme, bir süreci veya koşulu (genellikle olumsuz veya rahatsız edici bir durum) değiştirmeye veya itiraz etmeye çalışmadan tanıma anlamına gelir. Kabul kelimesi, "alma, alış" anlamındaki (Arapça: قبول, romanize: ḳabūl) sözcüğünden türemiştir.
Radikal kabullenme, bir şeyi yargılamadan olduğu gibi ve tamamıyla kabul etmektir. Kabullenme tam farkındalığın özünde vardır. Kabullenmek, “her şey yolunda” demek değil (bu, olumlama olur), “her şey burada, her şey zaten var” demektir.
İnkâr, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme... Bunlar yasın beş evresi olarak biliniyor. Yaşadığımız üzücü olaylarda çoğu insanın bu aşamalardan geçtiği varsayılıyor. Öyle ki büyük şirketlerin bile yapacakları önemli değişikliklerde bu evreleri gözeterek adım attığı söyleniyor.
o kişiyi kendine veya herhangi başka bir şeye benzetmeye çalışmamak.
Kendini kabul, herhangi bir nitelik, koşul veya istisna olmaksızın kim olduğunuzu kucaklamak demektir. Bu tanım, benliğin tüm yönlerini kabul etmenin önemini vurgulamaktadır. Kendinizle ilgili iyi, değerli veya olumlu şeyleri basitçe benimsemeniz yeterli değildir.
Kabul ve kararlılık terapisi (ACT), olumsuz düşünceler, duygular, semptomlar veya koşullarla başa çıkmanın bir yolu olarak kabullenmeyi vurgulayan bir psikoterapi türüdür. Aynı zamanda, değerlerinizi veya hedeflerinizi destekleyen sağlıklı, yapıcı faaliyetlere olan bağlılığın artmasını da teşvik eder.
İlk tepkiler olan, şok ve inkar, öfke ve suçluluk, beklenti, çaresizlik ve keder yaklaşık iki ay sürer kişiye göre değişmekle birlikte. İkinci tepkiler olan kabullenme, anlamlar çıkarma bir yıl kadar sürebilir. Bazı çözülmemiş, komplike yaslar vardır yıllarca süren, bitmeyen.
benimseyememe, katlanamama, kabullenememe.
Yaşantı sonucunda oluşan duygu, düşünce ve davranışlarımıza anlam vermek, kendimizi ve/veya başkalarını yargılamadan, incitmeden ve daha birçok olumsuz duygu, düşünce, davranışı olumlu bir bakış açısına dönüştürebilmektir.
Özellikle depremde yakınını kaybetmiş kişilere destek sürecinde onların duygu durumu geçişlerini anlamak ve empati ile yaklaşmak hayata tekrar entegre olabilmelerine yardımcı olacaktır. Bu evreler sırasıyla İnkar, Öfke, Depresyon, Pazarlık, Kabullenme dir.
1. (Başkasına âit bir şeyi) Hakkı yokken el koyup kendine mâletmek: Neden sonra bu binâyı kabullenmeye kalkıyordu (Ömer Seyfeddin). 2. Çâresiz kalıp kabul etmeye mecbur olmak: Ama günâhı yazının sâhibine gelir.
Narsisizm kibir, ukalalık, gösteriş merakı, kendini başkalarından üstün görme gibi anlamlara karşılık kullanılsa da, tam bir tanımını yapmak güç. Ancak herkesin ortaklaştığı nokta, narsisizmin giderek rahatsız edici, zararlı, hatta yıkıcı bir özellik olduğu.
Aidiyet duygusu; kişinin kendisini diğerine güvenli bir şekilde bırakabilmesidir… Kişinin kendisini emniyette hissetmesidir. Aidiyeti bozan duygular ise; Şüphecilik, aşağılanma korkusu, elestirilme korkusu, reddedilme korkusu, zarar görme korkusudur. Aidiyet duygusu kişinin ruhsal olarak özgür hissetmesini sağlar.
Aidiyet ne demek, ait olmak demektir. Toplum veya çevre tarafından kabul edilmek, bulunduğu ortamın bir parçası olduğunu hissetmek terimleri aidiyeti oluşturur. Bireyin bulunduğu ortamda kabul görebilmesi için ortamın kurallarına ayak uydurması gereklidir. Bu da sadece aidiyet duygusu ile sağlanabilmektedir.
Kendini Sevmek Nedir? Kendini sevmek; kişinin kendisi her haliyle tamamen kabul etmesi, kendisine karşı nazik olması, kendisine saygılı davranması ve hem gelişimi hem de bireysel refahı beslemesi anlama gelir. Bunun yanı sıra, kendini sevmek; kişinin kendine dair duygu ve düşünceleri ile de doğrudan bağlantılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri