Psikolojik nedenler: Kalp çarpıntısının sinirsel olduğu durumlarda, çarpıntısı olan kişi fenalık geçiriyor duygusuna kapılır ve kendini derin derin nefes almak zorunda hisseder. Bu duygulara endişe eşlik eder. Bu ruh hali ve çarpıntılar bazen tüm güne yayılacak kadar uzun sürer.
Psikolojik kalp çarpıntıları yalnızca birkaç saniye veya dakika sürme eğilimindedir. Gerçek kalp çarpıntılarına göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma veya terleme gibi kalp probleminin diğer semptomları eşlik edebilir.
Taşikardi Nedir? Kalp atım hızının dakikada 100'ün üzerinde olması durumuna taşikardi (kalp çarpıntısı) denir. Bu durum birkaç saniye kadar sürebileceği gibi saatlerce de sürebilir. Kalp bu şekilde hızlı hızlı attığında normalde atımlar arasında kanla dolan yeteri kadar kanla dolamaz.
Kalp çarpıntısı normal durumlarda saniyeler içinde geçebilir fakat bazı durumlarda ise dakikalarca sürebilir. Kalp çarpıntısı şikayetiyle başvuran hastalar gerekli testleri yaptırdıktan sonra altta yatan sebeplerine göre tedavi olur.
Kalp çarpıntısı genellikle saniyeler içinde geçer ancak bazen dakikalarca da sürebilir. EKO ve EKG gibi testlerle kalp çarpıntısının altında yatan neden ve kalp ritim bozukluğunun olup olmadığının tespiti yapılır.
İlgili 28 soru bulundu
Normal kalp ritmi yetişkinler için dakika 60-100 atım arasında değişkenlik gösterir.
Kalp çarpıntıları sıklıkla fiziksel aktivite, korkma, anksiyete, heyecanlanma gibi durumlarda ortaya çıkan ve kendiliğinden düzelen durumlardır.
Kalp çarpıntısı olarak tanımlanabilecek birçok belirti mevcuttur: Kalp atımlarının sanki kalp kısa bir süreliğine durup sonrasında tekrar atıyormuş gibi hissedilmesi. Göğüs bölgesinde genellikle kuş çırpınması olarak ifade edilen dalgalanma hissi. Kalp atımların ani olarak hızlanıyor ya da yavaşlıyormuş gibi ...
Kalp ritim bozukluğuna iyi gelen en önemli etkenler arasında egzersiz vardır. Her gün tempolu yürüyüş yapmak kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bunun dışında lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Anksiyete, hafif, orta ve şiddetli olarak yaşanabilecek şu belirtileri gösterebilir: Gergin, huzursuz ve endişeli hissetmek. Kalp çarpıntısı ve hızlı nefes alma. Soğuk soğuk terleme.
Panik atak genellikle kaç dakika/saat sürer? Panik Atak birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar. Çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olsa da bir saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.
Kalp atım sayısı dakikada 100'leri geçtiğinde risk başlar. Kalp atış sayısı dakikada 60'ın altına inince de bir anormallik başlar. Özellikle düzensiz kalp vuruşları ile Baygınlık, baş dönmesi, baygınlık, dengesizlik gibi sıkıntılar yaşanır. Ritim bozukluklarını sakın hafife almayın.
Eğer vücuttaki gaz miktarı artar ve dışarı atılamazsa sindirim sisteminde oluşan fazla hava, organların duvarlarında gerilime neden olur. Bunun sonucunda kişi nefes darlığı, çarpıntı, geğirme isteği, kontrolsüz gaz çıkarma, karın ağrısı, patlayacakmış hissi gibi şikayetler yaşayabilir.
Aşırı kaygılı insanlarda çarpıntı, nefes darlığı, göğüste sıkışma, terleme, tansiyon ve nabız yüksekliği gibi belirtiler bulunabilir. Bu belirtiler aynı zamanda kalp damar hastalıklarında da bulunabildiği için, kaygılı kişiler kendilerinde kalp hastalığı olduğunu hatta kalp krizi geçirdiklerini sanabilirler.
Ritim Bozukluğu, Panik atak ile karıştırmamalıdur.
Ritim bozukluğuna bağlı çarpıntıyı panik ataktan ayırt etmek önemlidir. Ritim bozukluğuna bağlı çarpıntılar çoğunlukla ani başlayıp ani sonlanır. Panik atak ise bu şekilde olmaz.
Hızlı kalp çarpıntısı, terleme, titreme, nefes darlığı, göğüste ağrı, mide bulantısı, sersemlik, ölüm korkusu gibi durumlar panik atak belirtileri olarak tanımlanır.
Özellikle kalp kapaklarında çökme olan hastalarda az su içme tansiyon düşüklüğüne yol açarak çarpıntı ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Vücutta dolaşan sıvı azalmasına yol açarak kalp yetersizliğini tetikleyebilir. Az su içen ve tansiyon ilacı kullanan kişilerde tansiyon değerlerinde aşırı iniş ve çıkışlar sıktır.
Evet, egzersiz kalp sağlığı için kesin olarak yararlıdır. Düzenli ve doğru şekilde yapılan egzersizin kalp sağlığını koruduğu bilimsel olarak gösterilmiştir.
Düzenli yürüyüşler ve egzersizler kalbimizin sağlıklı olmasında oldukça etkilidir. Yapılan egzersizler kalp hızını azaltarak kan basıncını düşürür. Buna nazaran kalbin kasılma gücünü arttır.
Kişi efor yaptığında, bir heyecan yaşadığında kalp atışları hızlanabilir, şiddetlenebilir ve bu genelde kişiler tarafından hissedilebilir. Ancak kişinin herhangi bir efor yapmadan veya duygusal bir stres yaşamadan çarpıntı hissetmesi bir kalp ritim bozukluğunun belirtisi olabilir” diye konuştu.
Soğuk su ile yüzü yıkamak. Yüksek nabız için ilaç kullanmak. Nabzı düşürmek için belirlenen karotis ve valsalva manevralarını yapmak. Nefes alma sıklığını düşürmek ve derin nefesler alıp vermek.
Kalpte heyecanlanınca, eforla veya kan basıncı yükselince olan güçlü atımlar fizyolojik bir cevap olarak çarpıntı oluşturabilir. Ek olarak, kansızlık ve ilaç kullanımı gibi bazı etkenler güçlü kalp atım hissi doğurarak kişinin çarpıntı hissetmesine neden olabilir.
Çarpıntıya karşı hangi besinler tüketilmelidir? Üzüm ve bal çarpıntıyı azaltıcı etkileri iyi bilinen gıdalardır. Üzüm suyu, limonlu suyla veya sütle karıştırılmış balın düzenli tüketimi çarpıntıya iyi gelir.
Ritim bozuklukları geçici mi, yoksa kalıcı mıdır? Tedavi her zaman gerekli midir? Çocuklarda bazı ritim bozuklukları geçici olsa da çoğu kalıcıdır. Özellikle hızlı ritim bozuklukları genellikle kalpte doğuştan olan fazla elektrik ileti yollarına bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri