Psikoz, kişinin gerçeklikle bağını kısmen kaybettiği önemli bir psikolojik sağlık sorunudur. Psikoza girilen dönemde beyin, bilgiyi işleme biçimini olumsuz yönde etkiler ve kişinin düşünce yapısı, algısı bozulur. Kişi neyin gerçek neyin gerçek olmadığı konusunda karar vermekte zorlanır.
Psikoz döneminde kişinin düşünceleri ve algıları bozulur, kişi neyin gerçek neyin gerçek olmadığını anlamakta güçlük çekebilir. Psikoz belirtileri arasında sanrılar (yanlış inançlar) ve halüsinasyonlar (başkalarının görmediği veya duymadığı şeyleri görme veya duyma) bulunur.
Psikotik atak da denebilen psikoz krizi kişinin normal olmayan fikirlere, düşüncelere, algılara kapılarak, gerçeklikten uzaklaşması ve kopması durumudur. Psikotik ataklarda birey farklı bir gerçeklikte yaşıyor gibidir. Psikoz ataklarının süresi haftalar sürebilir.
Psikoz Psikoz yaşayan bireyler gerçek olmayan şeylere inanabilir, bunları görebilir veya duyabilir. Psikoz ne demek, psikoz bir hastalık değil bir belirtidir. Psikoz çeşitleri farklı olmakla beraber, mental veya fiziksel hastalık, madde kulanımı, aşırı stres veya travma psikozun ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
İlk atak psikoz tanımı, en azından bir psikotik belirtisi bulu- nan, genel tıbbi duruma bağlı psikotik bozukluğu olmayan, psikotik atak başlangıcından beri remisyona hiç girmemiş hastaları kapsamaktadır (Loebel ve ark. 1992, Verdoux ve ark. 1998).
İlgili 19 soru bulundu
Psikoz, tedavi edildiğinde tam iyileşme sağlanabilecek bir rahatsızlıktır. Genellikle birkaç farklı tedavi yönteminin uygulandığı psikoz tedavisi, olumlu sonuçlar verebilir.
Şizofreni en sık rastlanan psikotik bozukluktur. Bir diğer psikotik bozukluk ise, “Kısa Reaktif Psikoz”dur. Belirgin psiko-sosyal stresleri takiben ortaya çıkan psikotik belirtiler birkaç saatten iki haftaya kadar uzayabilen bir süreyi geçmiyorsa, bu akut psikotik tabloya “kısa reaktif psikoz” tanısı konabilir.
Akut psikoz ani bir olay sonrası ortaya çıkan psikoz türüdür. Örneğin, bir yakının ölümü, deprem, sel gibi bir doğal afet yaşama veya aşırı stres akut psikozu tetikleyebilir. Bu durum genellikle uzun vadeli devam etmez ve belirtiler kısa sürede düzelebilir.
Her 100 insandan bir ila ikisi hayatında bir kez psikoza girer. Dünya çapında sadece şizofreniden muzdarip 51 milyon insan yaşıyor. Bu hastalık ilk kez çoğunlukla 12 ve 29 yaşları arasında ortaya çıkar. Erkeklerle kadınlarda aynı oranda görülür.
Duygu durum bozuklukları, genel tıbbi duruma ya da çevresel koşullara göre gelişen, çoğu zaman da madde kullanımına bağlı olarak gelişen bir rahatsızlıktır. Psikozun, belirtilerine ve yarattığı etkilerin süresine göre tanısı değişebilmektedir. Öte yandan şizofreni de psikotik hastalıklar arasında en sık rastlananıdır.
Kriz durumları yaşandığında ses yükseltmemek, tehdit etmemek, fiziksel şiddet uygulamamak gerekir. Hasta halüsinasyonlar gördüğünde veya sesler işittiğini söylediğinde hasta ile olayların doğruluğunu tartışmamak ve onu ikna etmeye çalışmamak gerekir. İlaç takibi kesinlikle çok önemlidir.
Bu durumda hasta yakınları aktif rol oynayarak hastanın bir uzmandan yardım almasını sağlarlar. Hastayı yardım almaya yönelik ikna etme zorlu bir süreç olabilmektedir. Eğer hasta gönüllü değilse, ona yakın olan bir kişinin empatik bir yaklaşım sergileyerek, baskıcı olmadan yapacağı bir konuşma yararlı olabilir.
Psikozu olan birisi tehlikeli midir? Psikozu olan hastalar çoğu zaman duygu durum dalgalanması yaşarlar. Bazen sanrılar ve halüsinasyonlar kişinin nasıl davranacağının bilinmemesine ve sinirli olmalarına neden olabilir. Psikozdaki hastalar nadiren şiddet uygularlar.
En genel tanımı ile bu rahatsızlık bireyin, diğer insanlara karşı nedensiz ve devamlı şekilde duyduğu şüpheci ve güvensiz yaklaşımdır. Sürekli devam eden şüphe ve güven eksikliği durumu çocukluk veya ergenlik dönemi içerisinde başlar. Bu rahatsızlık erkeklerde daha yaygındır.
Bipolar bozukluğu olan kişiler mani ve depresyon dönemlerinde orada olmayan şeyleri görme, duyma veya koklama gibi garip duygular yani halüsinasyonlar yaşayabilirler. Ayrıca diğer insanlara mantıksız görünen şeylere (sanrılara) inanabilirler. Bu tip semptomlar tıpta psikoz veya psikotik atak olarak bilinir.
Freud'a (1924a) göre hem nevrozun hem de psikozun çıkış noktası; dış gerçekliğin yarattığı hüsran ve engellenme duygusudur. Nevrozda dış gerçeklik kabul edilirken psikozda alt benliğin hakimiyeti altında olan benlik, yatırımını dış gerçeklikten çeker.
Psikoz, sadece şizofreniye has bir durum değildir. Duygudurum bozuklukları (depresyon, mani, bipolar bozukluk gibi), madde kullanımına veya genel tıbbi duruma bağlı olarak da psikoz ortaya çıkabilir.
Hasta bireyin gerçekliği değerlendirme yetisinde ciddi bir kayba sebep olur. Psikotik hastalıklar yaşam boyu sürerler. Erkeklerde hastalık başlangıç yaşı genelde yirmili yaşların başlarıyken kadınlarda genelde otuzlu yaşların başlarında gözlenir.
Kısa psikotik bozukluk DSM-IV-TR ve DSM-5 zihinsel bozuklukların sınıflandırmalarına göre en az bir psikotik semptomun (tutarsızlık, sanrılar, halüsinasyonlar veya aşırı derecede düzensiz veya katatonik davranış) ve genellikle duygusal kargaşanın eşlik ettiği bir bozukluktur. 1 gün ila 1 ay sürer.
Psikoterapi tedavisinde psikoterapi ve ilaç tedavisinin birlikte kullanılması önerilir. İlaç tedavisi, psikoz semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. İlacın türüne ve dozuna doktor tarafından karar verilir. Bilişsel davranışçı terapi psikotik döneme girdiğinizi fark etmenize yardımcı olur.
Bazen kısa reaktif psikoz olarak da adlandırılan kısa psikotik bozukluk, bir aile üyesinin ölümü gibi aşırı kişisel stres dönemlerinde ortaya çıkabilir. Kısa reaktif psikoz yaşayan biri stresin kaynağına bağlı olarak genellikle birkaç gün ila birkaç hafta arasında iyileşir.
Psikoza bağlı gelişen ajitasyonla mücadelede antipsikotikler ve benzodiazepinler kullanılır. Haloperidol, flufenazin, olanzapin ve ziprasidonun kas içi enjeksiyonları oldukça etkili ilaçlardır. Gereğinde başta lorazepam olmak üzere farklı benzodiazepinler de tedaviye eklenebilir.
Şizofreninin alevlenmesi ne demektir? Alevlenme (relaps) çoğu zaman pozitif belirtilerin yani halüsinasyon, hezeyan ve dağınık ya da amaçsız davranışların tekrar ortaya çıkması ya da artış göstermesi şeklinde kendini gösterir.
F28: Diğer organik olmayan psikotik bozukluklar.
Organik psikotik bozukluk, altta yatan özgün bir organisiteye ikincil olarak gelişen, varsanı ve sanrıların belirgin olarak görüldüğü bir psikiyatrik tablodur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri