Psödomaki (Yalancı Maki) Bitki Örtüsü
Ormanların tahrip edildiği yerlerde oluşan; nemli, ılıman iklim bölgelerinde ortaya çıkan ve makiye benzeyen çalı topluluğudur. Karadeniz kıyılarında görülür.
Psödomaki, yalancı maki ismi ile de bilinmektedir. Bu maki benzeri bitkiler örneğin Karadeniz bölgesinde bir orman yangını çıktığında ve bitki örtüsü zarar gördüğü zaman oluşabilmektedir. Nemi seven çalılık topluluklarının genel adıdır.
Psödomaki: Ormanların tahrip edildiği yerlerde oluşan yalancı çalı türleridir. Defne, yabani fındık, kestane, ıhlamur, kocayemiş, yabani çilek, ayı uzumu, akçakesme başlıca psödomaki türleridir.
Türkiye'de maki tipi bitki örtüsü en çok Akdeniz ve Ege, özellikle Güney Ege kıyılarında yaygındır; Marmara ve Karadeniz kıyılarında ise daha seyrektir. Dünyanın başka bölgelerinde de makiye benzeyen bitki örtüsüne rastlanır, ancak bunlar bulundukları yöreye göre değişik adlar alır.
İlgili 15 soru bulundu
Maki bitki örtüsü ile ilgili özellikler şunlardır: Akdeniz İkliminde görülür. Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nde rastlanır.
Hatay'ın doğal bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturur. Maki türleri, 4-5 m boyunda sert ve tüylü yapraklı bitkiler olup, 800 m'ye kadar rastlanmaktadır. Mersin, defne, kısa meşe, kermes, sakız, keçiboynuzu, yabani zeytin, zakkum, alıç, çitlembik, akçameşe, pırnal yörede en çok rastlanan maki türleridir.
Marmara ve Karadeniz kıyıları psödomakinin görüldüğü yerlerdir. Maki türleri Akdeniz ikliminde kışlar ılık geçtiğinden yaprak dökmezler. Karadeniz kıyılarında kışlar daha soğuk olduğundan bazı türleri yapraklarını döker.
Makinin tahribinden sonra sahaya yerleşen bu sekonder bitki topluluğuna da garig adı verilir. Karadeniz kıyıları boyunca ise, Akdeniz iklim şartlarının görüldüğü alanlarda psödomaki denilen farklı bir bitki topluluğu vardır. Bunlar orman örtüsünün tahrip edildiği alanlarda yayılış gösterirler.
Sıcaklık ve ışık isteği yüksek, kuraklığa dayanıklı, dona hassas bir tür olan keçiboynuzu, ülkemizde gerçek Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda yayılış gösteren karakteristik bir maki elemanıdır.
Tropikal bölgelerin, kurak mevsimli yörelerindeki yüksek boylu ot topluluklarından oluşmuş bitki formasyonu tipine, ağacı bulunan çayırlar anlamına gelen savan denir.
Languedoc'de garig topluluğu. Türkiye'de gariglerin yaygın olduğu bazı sahalar; Akdeniz Bölgesindeki Mut havzası, Ege'de Çeşme dolayları, Karaburun yarımadasının batı bölümü, İzmir'de yamanlar dağı, Dumanlı dağ çevresi, Bodrum ve Bergama dolaylarıdır.
Maki, Akdeniz ikliminin hâkim olduğu sahalarda orman örtüsünün tahribi sonucunda gelişen, 3-5 m. yüksekliğinde, daimi yeşil yapraklı türlerden oluşan bitki formasyonudur.
b) Çalı Formasyonu
Ülkemizde maki dışında garig ve psödomaki çalı toplulukları görülmektedir. Maki; Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde, kızılçamların tahrip edildiği kıyı kuşağında geniş alanlar kaplayan, daima yeşil kalan, bodur ağaç ve çalılardan oluşan bitki örtüsüdür.
Orta kuşağın nemli iklim bölgelerinde yaprak döken ormanların tahrip edilmesi sonucu ortaya çıkan ve genellikle kışın yapraklarını döken çalılara denir.
Ağaççık veya çalı formasyonu, ormanların tahribi sonucunda oluşan 3-4 m boyundaki ağaçların (maki, garig gibi) meydana getirdiği bitki formasyonudur.
Garig, Akdeniz ülkelerinde çıkmakta olan, makinin tahribatı sonucunda ortaya çıkan daha kısa boylu çalı toplulukları olarak tanımlanmaktadır. Bu çalı türüne, Akdeniz'e sınırı olan tüm ülkelerde rastlayabilmek mümkündür.
Yazlar fazla sıcak değildir. Doğal bitki örtüsü kıyılarda geniş yapraklı nemcil ormanlar, yükseklerde sıcaklık düşüklüğüne bağlı, karışık ve iğne yapraklı ormanlardır.
Bitki coğrafyası, bitki örtüsünün yeryüzündeki dağılışı, bu dağılışa etki eden faktörleri ve çevre ile ilişkilerini inceleyen fiziki coğrafyanın dalıdır. Fitocoğrafya, vejetasyon coğrafyası da denir.
Kayın ve göknar ormanları ile yalancı maki formasyonu Türkiye'de geniş bir yayılım alanına sahip. Küre Dağları'nın, karstik alan üzerindeki nemli karışık ormanları ise bitki türleri ve bunların kompozisyonu açısından son derece önemli.
Yarı kurak ve kurak bölgelerde, ilkbahar yağmurlarıyla yeşerip yazın sararan sert çayırlar, otlar ve çalılıklardan oluşan bir bitki örtüsüdür. Bozkırlar İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde en yaygın olan bitki örtüsüdür.
Karadeniz ikliminin etkili olduğu Kuzey Anadolu Dağları'nın denize bakan yamaçları ile Marmara Denizi'nin kuzey kesimlerinde dağılış gösterir. Türkiye'nin en gür ormanlarına sahip olan bu alanlar, orman altı bitki örtüsünün zenginliği açısından ilk sırada yer almaktadır.
Tayga ormanları dünya üzerinde yaygın olarak Rusya, ABD ve Kanada'da görülmektedir. İğne yapraklı olan ormanların bitki örtüsü olarak bilinen Tayga fazla yağış olan sert karasal iklimlerde bulunur.
Genel bitki örtüsü bozkırlardır. Bölümde yetiştirilen başlıca ürünler; buğday, mısır, çeltik, şeker pancarı, ayçiçeği, susam ve patatestir. Bağcılık ve ayçiçeği üretimi çok gelişmiş olduğundan, buna bağlı olarak da alkollü içecek ve yağ sanayii gelişmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri