Pusat, Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde silah anlamına gelir. Günümüzde "at, avrat, silah" olarak söylenen atasözünün orijinal biçimi "at, avrat, pusat" şeklindedir ve bu atasözünde silaha verilen önem vurgulanır.
pusat - Nişanyan Sözlük. Arapça bsṭ kökünden gelen bisāṭ بِساط “1. yaygı, kilim, döşek, 2. genel anlamda mal mülk, donanım, armatür” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça basaṭa بَسَطَ “yaydı, serdi” fiilinden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için basit maddesine bakınız.
Ülkemizde erkek çocuklarına verilen isimlerden biri olan Pusat, eski dilde silah demektir. Mecazi olarak güç ve kudret anlamında da kullanılan bu sözcük, Orta Oyununda ise elbise ve giysi manasına gelir. Aynı zamanda elbiselik kumaş olan pusat, hem dayanıklı hem de ucuz olduğu için tercih ediliyor.
Pusat Osmanlıcada silah anlamına gelir. Mecaz anlamlı olarak da bu kelimenin kullanıldığına şahit olunabilir. Bu kapsamda pusat güç, kudret anlamına da gelir. Orta oyunlarındaki terim anlamı itibariyle de elbise demektir.
Arapça sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawrat عورة "kusur, özür, edep yeri" sözcüğünün çoğuludur.
İlgili 40 soru bulundu
Paylaşımlara göre Arapça kökenli, Türkçede kullanılan “avrat” kelimesi, “kusurlu” anlamına geliyor. Nişanyan Sözlük'e göre “avrat”, “kusur, özür, edep yeri” anlamlarına sahip. "Melun şeytan, kör olan" ve "çıplaklık" gibi anlamları da var. Ayrıca “genital bölge” anlamına da geliyor.
Eski Türkçe χatun veya ḳatun “kraliçe” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hotan Sakacası aynı anlama gelen χattuna veya Soğdca aynı anlama gelen χwatēn sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Soğdca χwatāw “kral, hükümdar” sözcüğünün dişilidir. Bu sözcük Soğdca χwa “kendi” ve Soğdca tāw “güç, güçlü” sözcüklerinin bileşiğidir.
Pusat, Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde silah anlamına gelir. Günümüzde "at, avrat, silah" olarak söylenen atasözünün orijinal biçimi "at, avrat, pusat" şeklindedir ve bu atasözünde silaha verilen önem vurgulanır.
Türk kültüründe silaha verilen ad
Pusat isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 88.081 kişiden birinin ismi Pusat.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Karan ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Temiz, masum, katkısız. Sözünün eri, yiğit. Kahraman, yürekli.
Eski Türklerde At, Avrat, Pusat olarak bilinen bu deyim, günümüzde yazının başlığında da belirttiğimiz gibi At, Kadın, Silah olarak söylenmektedir. Türklerde bir yiğidin olmazsa olmazı olan bu üç şey, uğruna ölünecek kadar kutsal kabul edilmiştir. Günümüzde ise tek değişen kısmı at ın yerini arabanın almış olması.
Demir ismi, aynı adı taşıyan elemente dayanarak güç, sağlamlık ve dayanıklılık anlamına gelir.
Tugay, Türkçe kökenli bir erkek ismidir.
Köken bakımından Türkçe, dünya dilleri içinde Altay dilleri arasında gösterilmiştir. Bu gruba Türkçenin dışında Moğolca ve Mançu - Tunguzca da yer alır. Bazı araştırmacılara göre Korece ve Japonca da bu gruba dâhil edilebilir. Yapılarına göre Türkçe, eklemeli diller grubunda yer alır.
Türkçe, dil ailesi sınıflandırmasında, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Sibirya'da konuşulan 30 kadar yaşayan dili kapsayan Türk dilleri ailesine mensuptur ve bu dil ailesinin Şaz Türkçesi koluna bağlı Oğuz dil grubunda yer alır.
Dili, Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük şehri. Şehrin nüfusu 193.563'tür ve ülkenin kent denilebilecek tek şehridir.
Türk adı Orhun Yazıtlarında 𐱅𐰇𐰼𐰰 Türük olarak geçer. Türkçe belgelere göre Türk adı (Çince: 突厥) ilk defa Cücen Kağanlığı'nı yıkıp Göktürk Kağanlığı'nı kuran kabileye (Aşina olarak da bilinir) verilmiştir. Göktürkler zamanında göçebe olarak yaşamıştır.
Coğrafî ad olarak “Türkiye” kavramı, tarihte ilk kez Bizans kaynaklarında yer almaktadır. VI. yüzyılda “Türkiye”, Orta Asya'yı ifade etmek üzere kullanılmıştır.
Türkiye, Aralık 2021'den beri uluslararası platformlarda ülke adı olarak Turkey yerine "Türkiye"yi kullanıyor.
Kökeni Farsçadan gelen bu isim günümüzde pek duyulmamış adlar arasında yer almaktadır. Kürtçede ise Beylerbeyi anlamına gelen Miran ismi, özellikle kulağa hoş gelmesiyle son dönemlerde oldukça ilgi çekiyor.
memleket - Nişanyan Sözlük. Arapça mlk kökünden gelen mamlaka(t) مملكة “egemenlik (alanı), mülk, krallık, ülke, devlet” sözcüğünden alıntıdır.
Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nde kullanılan Türkiye, Eski Fransızcadaki Turquie sözcüğünden türemiştir. Orta Çağ Latincesinde Turquia ve Turchia olarak geçer. Yunan kaynaklarında Τουρκία olarak adlandırılmıştır.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Avrat kelimesi eskiden sıkça kullanılan ama şimdilerde pek kullanılmayan kelimelerden bir tanesidir. Anlam kötüleşmesi yaşayarak argo ve amiyane bir tabir olarak bilinen avrat hanım eşlere verilen bir tabirdi.
Hem hitap sözü hem de saygı ifadesi olarak kullanılan hatun ismi, Türkçede ve Arapçada kadın anlamına gelir. Soyadı kanunu ilan edilmeden önce Hatun kelimesi unvan olarak da kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri