Kısaca, PVC'de kullanılan tüm bu katkıların, kullanılan sınırları için, insan sağlığına herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Etkilerini sayacak olursak PVC kanserojen bir plastiktir, BPA'nın ise erken ergenlik ve obezite gibi hormonal bozukluklara yol açabildiği, kurşun zehirlenmesi ise büyüme-gelişme ve öğrenme geriliğine neden olabildiği bilinmektedir.
Vinil klorür: PVC üretiminde ara ürün olarak vinil klorür (VC) kullanılmaktadır. Oldukça zehirli karsinojen bir maddedir. PVC üretimi esnasında atmosfere yayılan az miktarda vinil klorür dahi oldukça tehlikeli zehirlenmelere yol açar.
Plastik bardaklar ise maliyeti düşürmek için üretilen 'çok ince' bardaklar ile tüketilen 70-90 derece sıcaklığındaki içecek, içinde bulunduğu polimer (plastik) malzemeyi ısı etkisi ile çözerek, monomerlerine ayırmaktadır. Bu monomerler ise tehlikeli kanserojen malzemelerdir.
Vinil klorür, oda sıcaklığında gaz hâlindedir ve yoğunlaşabilir keskin kokusuyla fark edilebilmektedir. Kanserojendir.
İlgili 41 soru bulundu
PVC Zemin kaplama ürünlerinin sağlığa herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Tam tersine steril ortamların oluşmasına izin verdikleri için sağlığımız için uygun ortamların hazırlanmasına yardımcı olan ürünlerdendir.
İnsanda kanser yaptığı kesin olarak kanıtlanmış maddeler arasında; – asbest, aromatik aminler, benzen, krom, nikel gibi etkenler vardır.
Plastik sanayiinde kullanılmaktadır. Vinil klorür polimerize olduğunda poli vinil klorür (PVC) yapısına dönmektedir. Karaciğer kanseri ve anjiyosarkom neden olmaktadır.
6- PS (Polystyrene – Polistiren)
Oldukça hafif olan bu plastik türü, tek kullanımlık tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak, yemek kapları gibi ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kanserojen içeriği nedeni ile doğa ve tüm canlı yaşamına tehdit oluşturmaktadır.
Birçok madde kanserojen olarak tespit edilmiştir. Bazı yaygın bilinen kanserojen asbest, radon, bazı pestisitler, arsenik ve tütün dumanına içerir. Dumansız tütün bilinen bir kanserojen de olabilir. Önemli bir kanserojen bir yaşam için hayati kaynaklanmaktadır.
PVC maddesi çevreye en çok zarar veren plastik türüdür. Dioxin diye adlandırılan zehirli bir kimyasal maddenin tüm dünyadaki en büyük kaynağıdır. Dioxin zehirli bir kimyasal madde olmakla beraber insan sağlığını en derinden tehdit eden güçlü bileşenlere sahiptir ve PVC içerisinde bol miktarda Dioxin bulunmaktadır.
Polivinil klorür, (genelde kısaltılmış olarak PVC diye kullanılır) oldukça geniş kullanım alanı olan bir plastik polimer. Vinil klorürün polimerleştirilmesi ile elde edilir. Polietilen ve polipropilenden sonra dünyada en çok üretilen üçüncü sentetik plastik polimerdir.
PVC iki ana maddeden oluşur. Chlorine (tuzdan) ve Ethylene (ham petrolden). Bu bileşim, ethylene dichloride, çok yüksek ısılarda Vinyl Chloride Monomer (VCM) gazına dönüştürülür.
PVC'nin monomeri etilenden ve klordan elde edilen vinilklorürdür. PVC ürünleri genelde sert (rijid), yumuşak (soft), olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Sert PVC'ler genellikle boru ve profil, yumuşaklar ise film ve folyo gibi mamüllerin üretiminde kullanılır. 1.1. PVC Nedir?
Alüminyum doğrama doğrama, PVC-u doğramaya göre çok daha dayanıklı ve güçlüdür, yangında tehlikeli salt asit gazlar yaymazlar. Alüminyum doğrama mükemmel ısı yalıtımı sağlar; Alüminyum doğrama mükemmel ısı yalıtımı sağlar; Bildiğiniz üzere Alüminyum doğrama, ısı yalıtımı için çok da uygun bir materyal değildir.
PVC (Polivinil Clorid), dünyada en çok kullanılan ikinci plastik türüdür. Aynı zamanda çevre için de en problemli üründür. PVC, dünyanın en önemli dioxin kaynaklarından biridir. Dioxin, PVC plastiğinin sobalar, çöp yakılması sırasında, bina ve araç yangınları sırasında yanması ile oluşur.
Plastik maddelerdeki kokunun sebebi PVC'den (polikarbon) yayılan digoksin maddesinin açığa çıkmasıdır. Bu maddeler kanserojen, kısırlık yapıcı, hipertansiyona yol açıcı etkileri mevcuttur.
Ingiliz Goğüs Kanseri Vakfı yaptığı araştırmalar sonucunda , PET , PP, HDPE,LDPE,PS maddelerinin insanlar icin kanserojen olmadigi konusunda onay vermiştir.
Fiberglass duvar paneli insan sağlığına zarar vermeyen çevreci yapıdadır. Kanserojen madde içermez.
2009 IARC çalışma grubu, çalışanların maruz kaldıkla- rı karışık maruziyetler ve işçileri farklı krom (VI) bile- şiklerine maruz bırakan çeşitli endüstrilerde gözlenen akciğer kanseri riskinin artması nedeniyle, Krom (VI) formunu Grup 1 kanserojen olarak listeleye almıştır.
Kimyasala Maruz Kalmak: Böbrekler, kandaki zararlı kimyasalları filtreleyerek mesaneye taşır. Bu kimyasalların mesanede birikmesinin mesanede kanser riskini artırdığı düşünülmektedir. Arsenik ve boya, kauçuk, deri ve tekstil imalatında kullanılan kimyasallar bu riski taşır.
Karaciğer kanseri nasıl önlenir? Karaciğer kanserini engellemek için hepatit virüslerinden korunmak gerekir. Hepatit B virüsüne karşı aşılanma geç olmadan sağlanmalıdır. Siroza ve uzun dönemde karaciğer kanserine neden olabileceği için aşırı alkol tüketiminden de uzak durmak gerekir.
Kanserin ne sevdiğini bilen hasta, bunları yemekten kaçınır. Kanser, çiğ yiyeceklerdense, pişmiş yiyecekleri sever. Pişirme işlemi, besinlerdeki enzimleri ve vitaminleri yok etmektedir.
Denetimin sonuçları nedir? Tayvan'a gönderilen yumurtaları kimin ürettiği aslında ortaya çıktı. Gıda Dedektifi'nin paylaşımına göre yumurtaları üreten İzmir Kemalpaşa'dan Işık Yumurta adlı firma.
Domates suyu, çorbası, salçası, ketçap ve sos gibi işlenmiş domates ürünleri iyi birer likopen kaynağıdır. Soğan ve sarımsakta bulunan allilik sülfitler immun sistemi güçlendirerek, karsinojenlerin atımını artırır. Tümör hücre çoğalmasını engelleyerek kansere karşı koruyucu etki göstermektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri