Dil bağı olan çocukta dilin fonksiyonları etkilenecektir. Konuşma ve telaffuz bozuklukları, ağız içini temizleme işlevinin bozulmasından dolayı kötü ağız hijyeni ve diş problemleri, emme, yeme problemleri ve dil şeklinde bozukluk görülebilir. Dil bağı geç konuşma problemi yapmaz.
Bu sırada bebeklerin dili alt diş etinin üzerinde durur ve meme başını koruyucu özellik gösterir. Dil bağı olan bebekler emme ile ilgili problemlere neden olarak bebeklerin beslenmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı zamanda meme başında da kuruma ve çatlama gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Yaşamın ilk aylarında herhangi bir probleme neden olmayan dil bağı için sadece düzenli hasta takibi yapılması yeterli olabilir. Beslenme sorunlarına neden olabilecek diğer olası durumların dışlanmasının ardından çeşitli şikayetlerin meydana geldiği olgularda ise cerrahi müdahale gerçekleştirilebilir.
Beslenme ve emme işlevinde bir problem yoksa 2 yaşa kadar beklenir. Beslenmede sorun yoksa 2 yaş civarında konuşma fonksiyonu değerlendirilir. Konuşmasını etkiliyorsa, bazı harfleri çıkarmada zorlanıyorsa dil bağı kesilir.
Ağız tabanından dilin uç kısmına doğru uzanan ve değişen kalınlıklarda olabilen bu bağ işlevsel olarak dil hareketlerinin kısıtlanması, dilin diş eti hizasını geçememesi ve dışarıya çıkarılamamasına neden olur. Dil bağı, bebeğin beslenmesi, yutması ya da konuşmasını etkileyebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Dil bağı konuşmayı etkilemez. Dil bağı dilin altında hareketi kısıtlayan bir yapı olduğundan kısıtladığı tek hareket dilin yukarıya çıkışıdır. Bu kısıtlama s ve r gibi seslerin oluşturulmasını güçleştirebilir.
Dil bağı kendiliğinden geçebilir. Buna rağmen mutlaka bir uzmana danışılması gerekir. Hekim kontrolünün ardından doğru bir tedavi yöntemi de belirlenmelidir.
Dil bağı ameliyatı genellikle lokal anestezi altında yapılır. Dil altı lokal anestezik ilaç ile uyuşturulduktan sonra ince dil bağlarında makas veya bistüri yardımıyla kesilir. İşlem sonrası genellikle ağrı ve kanama görülmez.
Dil Bağında Tedavi
Operasyon, küçük bebeklerde poliklinik koşullarında 1-2 dakika kadardır. daha büyük bebek ve çocuklarda ise ameliyathanede 5-10 dakika kadar sürer. Operasyon için bebeklerde çoğu zaman genel anesteziye ihtiyaç kalmaz, buna karşılık, operasyon çocuklarda hemen her zaman genel anestezi iledir.
Uzmanlar 3 yaşından sonra “L, R, D, S, T, Z” harflerini söylemekte zorlanan ve yutma sorunu yaşayan çocukların dil bağı yani ankiloglossi hastalığı olabileceğine dikkat çekti.
Hastaların bir kısmında özellikle dil bağı ince ve ileri derecede yapışıklığı olmayan bebeklerde lokal anestezi ile ufak bir bistüri/makas yardımıyla dil bağı kesilebilir. İşlem sonrası kanama veya ağrı görülebilirse de genellikle ağrısız ve kanamasız bir müdahaledir.
Dil bağı ameliyatı sonrasında, dil bağının yeniden yapışmasını engellemek ve dil hareketlerinin en kısa sürede normale gelebilmesi için çeşitli dil egzersizleri ve bebeklerde dil bağı masajı önerilmektedir. Dil bağı ameliyatı sonrasında, erişkin hastalarda, dil ucuna yönelik basit egzersizler yaptırılabilir.
Dil bağının erkek bebeklerde daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir. Çoğu durum genetik geçişli değildir. Fakat, bazı yarık damak sendromlarında genetik etkenlerin tetiklemesiyle anormal dil bağı gelişebilir.
Konuşma ve telaffuz bozuklukları, ağız içini temizleme işlevinin bozulmasından dolayı kötü ağız hijyeni ve diş problemleri, emme, yeme problemleri ve dil şeklinde bozukluk görülebilir. Dil bağı geç konuşma problemi yapmaz.
Çocuklarda Frenektomi Ne Zaman Yapılır? Dil bağının yapışık, kalın veya kısa olduğu anlaşıldıktan sonra en kısa sürede alınması önerilir. Çocuklarda dil bağı ameliyatı için belli bir yaşı beklemek gerekmez. Fakat çocuklarda dudak bağı ameliyatı için hastanın 10 yaşına ulaşması beklenmelidir.
Dil bağı (frenulum lingua) dil ile ağız tabanı arasındaki bağın kısa ya da kalın olmasıdır. Bu durum dil hareketlerinin kısıtlanmasına yol açabilir. Dil hareketlerinin kısıtlanması çocuğun konuşmasını ve beslenmesini etkileyebilir.
*Dil altı bağına hangi bölüm bakar? Dil altı bağı tedavi ve takibini çocuk cerrahları yapmaktadır.
Dil bağı doğuştan meydana gelen bir durumdur. Doğum öncesi fetal gelişim sırasında dil ve ağız tabanı birbirine kaynaşır. Zamanla dil, ağız tabanından ayrılır. Sonunda, sadece ince bir doku bandı (lingual frenulum) dilin altını ağzın tabanına bağlar.
Normalde emme eylemi sırasında bebeklerin dili alt diş etlerini kapatarak meme ucunun korunmasını sağlar. Dil bağı nedeniyle bebek ağzını doğru şekilde meme ucuna sabitleyemeyebilir ve dolayısıyla etkili şekilde ememez.
Dil bağını düzeltmek için genellikle küçük bir cerrahi müdahale gereklidir. Özellikle 6 aya kadar olan ve dil bağı ince ve ileri derecede olmayan bebeklerde lokal anestezi ile ufak bir makas yardımıyla dil bağı kesilebilir. Lokal anestezi ile yapıldıysa işlem sonrası hasta hemen beslenmeye başlayabilir.
Dudak bağı konuşmayı engellemez ancak dil bağının kısa olması sonucunda konuşma negatif yönde etkilenir. Bu bölgede yapılacak frenektomi işlemi konuşmayı bozmaz, aksine konuşmayı etkileyen kısa frenulumun alınmasıyla bu problemi çözer. Uzun dil bağı da konuşma zorluklarına yol açar.
Özet olarak frenektomi işlemi yapılacak ise, üst köpek dişleri sürdükten sonra ve ortodontik tedavi ile boşluk olabildiği kadar kapatıldıktan sonra yapılmalıdır. Tedavi öncesi yapılacak frenektomiler o bölgede skar dokusu oluşturacağından diş hareketini yavaşlatır ve boşluğun kapanmasını bile engelleyebilir.
Dil bağı olan çocuklarda özellikle dilin yukarı kalkma hareketini gerektiren “r” sesinde sorun görülür. Ayrıca dil bağı, dilin ön bölgesinin kullanılmasını gerektiren “l”, “ç” ve “t” gibi sesleri de etkileyebilir. Yalnız dil bağı gecikmiş konuşmaya ya da çocuğun hiç konuşmamasına neden olmaz.
Daha ileri yaşlarda ya da dil bağının kalın olması durumunda ise lokal ya da genel anestezi altında uygulanması gerekir. Dil bağının kesilmesinde bistüri ya da lazer kullanılarak dil bağı kesilir.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri