Radyatörlerde kullanılan radyatör vanası, radyatöre giren ve çıkan sıcak su miktarını kontrol edilmesini sağlar. Her radyatörlerde iki adet vana bulunmaktadır. Vanalardan birincisi radyatöre giren sıcak su miktarının kontrol edilmesini sağlarken diğer vana, radyatörün ne kadar ısı yaydığını kontrol edilmesini sağlar.
Manuel Radyatör Vanaları
Vananın döndürülmesi, radyatörden akan sıcak su miktarını ve dolayısıyla ne kadar ısı yayıldığını ayarlar.
Radyatör sıcaklığı 2 dereceyi geçtiği anda termostat vanasının üzerinde bulunan pim sıcak su akışını yavaş yavaş kısar. Bununla birlikte vanalar sıcaklığı düşürme sürecinde basıncı dengelemek adına oransal olarak hareket eder. Böylece radyatörün yüksek sıcaklık yaymasını önler.
Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
Peteklerin tamamında altta ve üstte 1'er adet 2 vana bulunur. Üst bölümde bulunan vananın işlevi, sıcak su girişini sağlamaktır. Alt kısımda bulunan vanaysa peteklerin içinde dolaşımda olan suyun soğuması ve alt vana yardımıyla çıkış sağlamaktır. Bu sayede kombiye tekrar ulaşmasını sağlar.
İlgili 33 soru bulundu
Peteklerin bütün vanaları, daha doğru bütün vanalar (istisnalar hariç) sola, yani saat yönünün tersine çevrilerek açılır. Vanayı kapatmak için ise sağa, yani saat yönünde çevirerek kapatabilirsiniz. Reglaj ayarı yapılırken, üst vanadan veya alt vanadan ayarlama çokta fark eden bir durum değildir.
Petek vanaları saat yönünün tersine doğru açılmaktadır. Herhangi bir peteğin vanasını kapatmadığınız takdirde diğer petekler de normal bir şekilde çalışmaya devam eder. Eğer ki kombiye yakın olan peteklerin vanalarını kısıp reglaj ayarını yaparsanız uzak olan petekler çok daha iyi ısınacaktır.
Termostatik vana yoksa radyatörün sağ tarafında yer alan ikinci vanayı bulup daha fazla dönmeyene kadar saat yönünde çevirerek de petekleri kapatabilirsiniz. Eğer vana kapağında vida varsa bir tornavida yardımıyla vidayı gevşetene kadar saat yönünde ters çevirin.
Ancak tasarruf amaçlı tek bir odayı kullanmak, tek petek kullanmak kombiye zarar vermektedir. Bu düşünce ile en az 3 petek kullanacak şekilde geri kalan kullanılmayan odalardaki petek vanaları kapatılabilir.
Kombiye en yakın petek, daha fazla ısındığı için muslukları tamamen kapatılıp, açma yönüne doğru sadece yarım tur açılır. Üst vanası tamamen açık olan peteğin, alttaki vanasına bu işlemi yapmamız yeterli olacaktır.
Pencereler açık olmadığı sürece tüm petekleri açık olması veya bir kısmını açık kalması pek farketmiyor. O yüzden hepsi açık olsun. En düşük sıcaklıkta sürekli yakın. Evin duvarların ısınması gerek, zaten sonra az yaksanda hemen ısınıverir.
Petek vanası her zaman saat yönüne doğru çevrilirse kapanır. Saat yönünde çevirmek aslında sağa çevirmek demektir. Ancak sağa veya sola çevirin dendiğinde yine karışıklık çıkacağı için saat yönünü kullanmak en sade anlatım yoludur. Petek vanasını açmak için de saat yönünün tersine çevrilmelidir.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Not: Peteğin üst vanası ile reglaj ayarı gerçekleştirilir. Alt vanaya dokunmayınız. Reglaj ayarı sadece normal vanalarda yapılır. Termostatik vanalarda zaten ısı ayarı otomatik bir şekilde yapıldığından dolayı peteklerde reglaj ayarı bu tür vanalarda yapılmamaktadır.
Radyatör Nasıl Çalışır? Radyatörün çalışma prensibi, motor soğutma sistemindeki suyu soğutup motorun sıcak bölgelerine göndermek üzerine kuruludur. Radyatör içindeki su, aracın ön ızgarasından giren hava sayesinde soğutulur. Soğuyan su, motor bloğu boyunca hareket ederek sıcak parçaların soğumasını sağlar.
“Peteklerden çıkan ısı yükselerek; pencereden gelen soğuk havayı engeller ve bir nevi odaya yayılmasının önüne geçer. Böylece sıcak hava odanızda yayılırken; soğuk havanın oda içerisinde yayılması önlenmiş olur.”
Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı? Doğan, "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Bu sebeple soğuk kış mevsiminde ısı ayarınızı en az 20 derecede olacak şekilde ayarlamanız sizler için yeterli olacaktır. Kombi ayarı, kış aylarında 15 dereceye kadar düşen ortamlarda 50-55 dereceye çıkartılabilir.
Hiç bişey olmaz, isterseniz bütün petekleri kapatın gene devirdaim olur motor çalışmaya devam eder, ama sadece borunun içindeki su ısınır.
Peteğin içindeki hava peteğin üst kısmında birikir. Peteğin üst kısmında biriken havanın hacminden dolayı su yukarı çıkamaz. Su petekte devir daim yapmadığı için petekler ısınmaz. Çözümü çok basit olan bu sorun peteklerin havasının alınması ile birlikte ortadan kalkmış olur.
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Vanayı bir pense kullanarak saat yönünde çevir.
Sağlam bir pense ile metal vananın üst kısmını tut ve vanayı saat yönünde çevir. Vana daha fazla dönmeyene kadar çevirmeye devam et. Vana tamamen sağa döndüğünde radyatör kapanmış olacaktır. Metal vana sıcak olabilir, bu yüzden çıplak elle vanaya dokunma.
Kaloriferin su akıtma sorunu veya peteklerin su akıtması gibi bir durum var ise akan suyun kaynağı petek mi vana mı kontrol edilmelidir. Kaloriferin petek vanası su damlatıyor ise önce tesisat anahtarı ile vanayı sıkın, su kesmez ise vanayı sökün yeniden takın.
Tıkanıklık yüzünden suyun dolaşımı durur ve peteklerin ısınması mümkün olmaz. Siz kombi çalışıyor petekler ısınmıyor sanırsınız ancak suyun dolaşımı durmuştur bu yüzden petekler ısınmaz. Kombi filtresinin çıkarılıp temizlenmesi gerekmektedir. Ancak kombi filtresini çıkarırsanız kombi içindeki su dışarı çıkacaktır.
kendin yapabilirsin ama 2 tane anahtara ihtiyacın var birisi kurbağacık birisi İngiliz anahtarı dediğimiz çift maşalı tip alet. hem su saatini terazisinde tutmak için hemde boruları ve dişleri kastırıp çatlak oluşturmamak için, saat rekorundaki dişlerin boşluğunu elle aldıktan sonra iki anahtarı ters yönde çevirmen ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri