Radye temel, ilk olarak 20. yüzyılın başlarında İngiltere'de kullanılmaya başlanmıştır.
Radye temel, zemin yapısının dayanıklı olmadığı alanlarda bina dayanıklılığını ve bina sakinlerinin güvenliğini artırmak için kullanılan bir temel çeşididir. Bina zeminininin tamamına yüksek mukavemetli beton dökülerek yükün temele ve zemine eşit olarak dağılması sağlanır.
Radye temel, gerçek adıyla radye jeneral temel, yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağlar. Radye temelin depreme karşı büyük bir avantaj sağladığı bilinmektedir. Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller.
Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir. Bu hareket de bina yapısında büyük hasar oluşmasını engellemektedir. Bu engelleme şekli üstelik büyük oranda olmaktadır.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
İlgili 32 soru bulundu
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
Depreme dayanıklı raylı sistem binalar, 10 şiddetinde depremlere dayanıklı olma özelliği göstermektedir. Bu sistem, binaların deprem sırasında yerkabuğundan bağımsız olarak ray üzerinde hareket edebilmesini sağlamaktadır.
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
Yapıya perde eklenmesi ve mevcut temelin tekil temel olması durumu söz konusu olduğunda mevcut temeli sürekli veya radye temele dönüştürebilir.
Radye temel, zayıf zeminlerde, apartman tipi yüksek yapılar için en uygun temel tipidir.
Radye jeneral temel, deprem anında üzerinde bulunan yapı ile beraber hareket etmeye başlar. Bu sayede binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indirir. Tercih edilme nedeni ise deprem anında binaları temelden itibaren korumaktır. Bu sayede binalar sarsılmaktan ve görülebilecek olan hasarlardan korunur.
RADYE TEMELLER
temel; Kirişler, radye temelin üzerine oturtulur.
Radye jeneral temel olarak da bilinen yöntem sayesinde, binanın sebep olacağı ağırlık ve yük zemine düzgün ve eşit şekilde yayılıyor. Binanın yükünü eşit şekilde taşıması amaçlanan radye temel için önce kazı işlemi yapılır ve sonrasında üzerine grobeton dökülür.
Bu kapsamda, yeni yapılarda kullanılan perde beton yöntemi depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruyor. Depremi göğüsleyen diğer yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir.
Deprem anında yapı ile hareket ederek binanın hasar görmesini büyük ölçüde engeller. Bu nedenle Radye Temel, depreme en dayanıklı temel tiplerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Yüksekliği de radye temel kalınlığından 5-6 cm yüksek olur. Bu 5-6 cm fazlalık izolasyon koruma betonu için gereklidir.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
5 katlı bir binada radye temel kalınlığı 50 santim ile 60 santim arasında, 6 katlı bir binada 60 santim ile 72 santim arasında, 7 katlı bir binada 70 ile 84 santim arasında, 8 katlı bir binada ise 80 santim ile 96 santim arasında olmalıdır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Radye jeneral olarak da bilinir. Dolgu zeminlerde, emniyet gerilmesinin düşük olduğu ya da fazla sıkışabilen zeminlerde, kolonların birbirine çok yakın olduğu durumlarda radye temel uygulanır. Bina zemini tamamen örten ve tersine çalışan bir döşeme üzerine oturtulur.
Kazıklı radye temel sistemi, yüzeysel temel sistemi olan radye (plak) temel ile derin temel sistemi olan kazık temel sisteminin birleştirilmesi ile oluşmaktadır. Kazıklı radye temel sisteminin klasik yöntemlerle hesaplanmasında yapı yükünün tamamının kazıklar tarafından taşındığı kabul edilir.
Radye temel depreme karşı en dayanıklı temellerden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Radye temel, deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük anlamda engeller.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
Japonya'da mühendisler, duvarların iç kısımlarında yer alan boşluklara metal plakalar yerleştirip tüm binanın aynı esnada hareket etmesinin sağlıyor. Bu esneklik payı binanın yıkılmasını ya da kırılmasını engellemek için yapılıyor. Ülkedeki çok büyük binalar gökdelenler dahi bu sistemle ayakta kalıyor.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri