Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Portakal, greyfurt ve ekşi mandalina ile limon klasik olarak reflüyü tetiklerler. Çok asitli olduklarından bu gıdaların tüketilmesi mide ve göğüste yanmaya neden olabilir. Özellikle aç karnına yenmemelidirler.
Limon suyu asidik özelliklere sahip olduğu için mide asidini dengelemeye yardımcı olabilir ve sindirim sürecini teşvik edebilir.
Reflü problemine karşı en etkili çözümlerden birinin su içmek olduğunu söyleyebilirim. Ama sakın yemeklerde su içmeyin, aksi halde mideniz şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir. Ama yemek aralarında sık sık su içmeye özen gösterin.
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Asidi nötralize etmek için ilaç tedavisine başvurulur. Özellikle proton pompa inhibitörleri (mide asidi üretiminin uzun süreli azaltılmasını sağlayan ilaç grubu) tedavisiyle hem semptomatik düzelme sağlanır hem de mukoza hasarı ortadan kalkar. Reflü tedavisinde en az 4-8 hafta ilaç kullanmak gerekir.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli. Mideyi fazla şişirmemek için sıvı alımını ana öğünler yerine ara öğünlere kaydırın ve yudum yudum için.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Uzun saatler aç kalmak sindirim sistemini olumsuz şekilde etkileyerek reflüyü tetikleyebilir.
Hazımsızlığa iyi gelir, mideyi rahatlatır. İskemik inme riskini azaltır. Hesperidin antioksidan özelliği vardır. Serbest radikallerle mücadele eden limon düzenli tüketildiğinde mide, cilt, pankreas, akciğer kanserinin büyümesini yavaşlatır.
- Antioksidan özelliği sayesinde vücutta biriken ödem ve yağları kısa sürede atmanıza yardımcı olur. Boğaz, yemek borusu ve mideye kadar temizler.
Bu hidrasyon sayesinde bağırsak çalışarak sindirimin kolaylaşmasına yardımcı olur. Yatmadan öne tüketeceğiniz limonlu su ise gün boyunca yaşanan gerginliği alır, gevşemenizi sağlayarak uyandığınızda bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olur.
Reflüsü olan bireyler yoğurt tüketebilir. Ancak genel reflüde beslenmede yağsız süt ürünlerinin tercih edilmesi önerilir. Yağ, midedeki asit değerini artıracağından reflü aklarını tetikleyebilir.
Bol Su İçmek Reflüye İyi Gelir mi? Reflü problemine karşı en iyi çözümlerden biri su içmektir. Ama sakın yemek sırasında su içilmemelidir aksi halde mide şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir.
Rezene, anason gibi çaylarda reflüye iyi gelmesi ile bilinmektedir. Çayların yanı sıra havuç ve elma suyu gibi içecekler de rahatlatıcı etkiye sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar. Mide reflüsü, beslenme ile kontrol altına alınabilecek bir rahatsızlıktır.
Laparoskopik reflü ameliyatının günümüzde başarı oranı %90'dır.
Sigara ve alkolden uzak durun. Asitli, yağlı ve fazla baharatlı besinleri yaşamınızdan çıkarın. Reflüye iyi gelen doğal çözümler arasında; lifli gıdalar, papatya çayı, taze sebze ve meyve, muz, havuç, peynir ve kantaron bitkisi bulunmaktadır.
Süt ve yoğurt gibi probiyotik içeren yiyecekler reflüsü olanlar için oldukça faydalıdır. Probiyotikler, mide ve bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerdir. Bu bakteriler, mide asidini nötralize ederek reflüyü azaltabilirler.
Reflü şikâyetlerinin arttığı anlarda içilen maden suyu, çoğunlukla yatıştırıcı etkiye sahiptir.
Reflü, mide asidinin mideden yemek borusuna (özefagusa) geri gelerek midede yanma hissi oluşturmasıdır. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma (heartburn) yanı sıra yemek borusunun arkasındaki yanma ve ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi gibi şikayetler yaşarlar. Reflü, sıklıkla yemeklerden sonra olur.
Reflüyü Hafifletir
Sol tarafa yatmak, midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması sebebiyle daha rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak reflü semptomlarını azaltır. Bu etki oldukça hızlı gerçekleşmektedir.
Reflü mide kapakçığının görevini yerine getirmemesi sonucu mide asidinin yemek borusuna kaçmasıyla meydana gelir. Reflü hastalığı yeme alışkanlığının değiştirilmesiyle kontrol altına alınabilir. Doğru ve dengeli bir beslenme düzeni yalnızca reflünün değil, hemen her sağlık sorununun çözümüne yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri