Tünel Kalıp Sistemi, müteahhitin günlük bir döngü içerisinde duvar ve kalıpları dökmesine izin veren bir kalıp sistemidir. Fabrika hızını, kalitesini ve doğruluğunu inşaat alanının esnekliği ve ekonomisiyle birleştirdiğinden modern bir inşaat yöntemi olarak kabul edilir.
Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir. Bu hareket de bina yapısında büyük hasar oluşmasını engellemektedir.
Tünel kalıp, perde ve döşeme betonunun beraber döküldüğü bir sistemdir. Bu sistem konut, otel, alışveriş merkezleri ve yurt projelerinde kolaylıkla uygulanabilir. Döküm tekniği, statik özellikleri ve hasır çelik kullanımı gibi özelliklerinden dolayı günlük döküme olanak tanır.
TOKİ binalarının inşa edilmesinde tünel kalıp sistemi tercih edilmektedir. Bu nedenle herhangi bir depremde TOKİ yapıların dayanıklılık sergilediği bilinmektedir. Güvenli ve sağlam yapılar oluşturmanın en basit yollarından biri olan bu uygulama, yıkımları en aza indirmek için en iyi çözüm yolu sunmaktadır.
Tünel kalıp sistemleri olan yapıların son depremlerde hasar almadığı görülüyor. Bunun sebebi tünel kalıp yapı sistemlerinin yekpare olarak sadece betonarme, kirişlerin bulunmadığı, kolon, döşeme ve temel sistemlerinin 15 santimetre kalınlıktan başlayarak yekpare olarak yapılmasından kaynaklanıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Bu sebeple tünel kalıp sistemi ile yapılan binaların katlarında oda duvarlarında kolon ve kiriş çıkıntıları görülmez.
TOKİ Konutları Genelde Tünel Kalıp Sistemiyle Yapılır.
Tünel Kalıp Sistemi Güvenilir mi? | Depreme Dayanıklı mı? 1999 Marmara Depremi'nde tünel kalıp sistemle yapılmış yapılar diğer yapılara kıyasla oldukça iyi bir dayanım sergilemiştir. Bu örneği de göz önünde bulundurursak bu kalıp sistemi depreme karşı rahatlıkla önerilen ve hızlı üretim imkanı sağlayan bir sistemdir.
Radye temel depreme karşı en dayanıklı temellerden biridir ve deprem esnasında yapıyla birlikte hareket eder. Ev Gezerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Depremler imar uygulamalarını tartışmaya açarken, taşıyıcı sistem olan perde duvarın (perde kolon) da binaların depreme karşı dayanıklılığını artırdığını gösterdi.
tünel kalıp ile yapılmış binalarda, duvarlarda betonarme oranı daha yüksek olduğundan biraz daha serttir. esnekliği normal binalara göre bir nebze daha düşüktür, ancak daha çok betonarme duvarın, donatılı betonun vermiş olduğu sağlamlığın yanında bu salınım periyodu düşüklüğünün lafı edilmez.
Tünel kalıp modeli; 12 kata kadar 15 cm perde duvar kalınlığında c30 beton, 12 ile 30 kat arası 20 cm ve c45 beton kullanılarak binayı bir bütün olarak kitleyen bir sistemdir.
Radye temel ve mütemadi temeller arasında maliyet farkında ise radye temelin biraz daha masraflı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü radye temelde kullanıan demir miktarı ve diğer malzemeler daha fazla oluyor! Buna kullanılan demirin kalınlığı, fazla olan demir miktarına göre işçilik maliyeti de ekleniyor tabi.
Radye jeneral temel, deprem anında üzerinde bulunan yapı ile beraber hareket etmeye başlar. Bu sayede binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indirir. Tercih edilme nedeni ise deprem anında binaları temelden itibaren korumaktır. Bu sayede binalar sarsılmaktan ve görülebilecek olan hasarlardan korunur.
Bu kapsamda, yeni yapılarda kullanılan perde beton yöntemi depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruyor. Depremi göğüsleyen diğer yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir.
Fore kazıklar, binayı zemine bağladığı için, deprem nedeniyle özellikle dar ama yüksek binaların komple devrilmesini engeller. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binalar için oluşacak heyelanı durdurucu etki yaratır. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binaların zamanla aşağı doğru kaymasını engeller.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Radye temel depremde oldukça güvenilir bir temeldir. Temel zeminin büyük ve kendi içerisinde farklılık gösterdiği alanlarda bu farkı ortadan kaldırır. Bir deprem anında binayla birlikte hareket edeceği için binanın en az hasarı almasını sağlar.
Genellikle minimum 30 cm olarak uygulanır. Radye temel kalınlığı bina kat sayısı, zemin özellikleri vb. durumlara göre değişkenlik gösterir. Kabaca kat sayısı x 10 olarak ön görülebilir. Yani 6 katlı bir binada yaklaşık 60 cm. yüksekliğinde imal edilir.
Tünel kalıp sistemi binalarda perde ve döşeme betonunun birlikte ve günlük döküm esasına bağlı olarak dökülmesini sağlayan bir çelik kalıp sistemidir. Bu sayede işçilikler azalmakta ve inşaat yapım süresi, konvansiyonel yöntemlerle yapılanlara göre çok daha kısa ve ekonomik olmaktadır.
Çalışmanın sonucunda, bodrum katı tamamen perdelerden oluşan modelde her iki yönde de deprem riskinin en belirgin düzeyde azaldığı ancak yapı maliyetinin buna paralel olarak arttığı tespit edilmiştir.
Perde beton, kirişlerden aldığı yükü temele ileten bir yapı elemanıdır. Çoğumuzun bildiği gibi kolonlar da yükü temele aktarırlar. Ancak kolon, binanın düşey yükünü taşırken perde beton duvar ise deprem, rüzgar gibi binanın maruz kaldığı yatay yükü taşır.
TOKİ, binalarda uyguladığı "radye temel", "tünel kalıp taşıyıcı sistem", "yüksek beton dayanımı" gibi depreme karşı çözümlerle binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiriyor. RADYE TEMEL NEDİR? Radye temel inşaat sektöründe binaların temelleri için kullanılan bir kavramdır.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye genelinde idare tarafından yaptırılan yapılarda, en düşük C 20 sınıf beton kullanılması zorunluluğunun bulunduğunu bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri