İçerdiği salgı bezleri ile kendi içinin ve vulvanın yağlanmasını sağlar. Rahim ağzı (serviks) vagina sonunda bulunur. Rahimin vajenle birleştiği bölümdür. Ortasında bir delik bulunan yarım küre şeklindedir.
Dölyatağı, bağırsakların alt tarafında, göden bağırsağı ile idrar torbasının arasında, dölyolunun üstünde bulunur. Önden arkaya doğru yassı, 6–7 cm uzunluğunda, kabaca bir armut biçimindedir. Orta kısmının biraz altında "kıstak" denen bir boğumlanmayla iki kısma ayrılır.
Rahim ağzı, rahmin vajina içinde yer alan kısmı olup jinekolojik muayene esnasında spekulum uygulaması ile gözle görülebilen kısmıdır.
Vajinal muayene bazen elle yapılabilir. Çünkü vajina dokusunda ve rahim ağzında bazı doku farklılaşmaları elle hissedilebilir.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
İlgili 20 soru bulundu
Rahim ağzı (serviks) vagina sonunda bulunur. Rahimin vajenle birleştiği bölümdür.
Rahim ağzı olarak bilinen servikste bulunan, anne karnındaki bebeği dışarıdan gelen enfeksiyonlara karşı koruyan mukus yapısının vajinal yoldan vücut dışına atılmasıdır. Gebeliğin erken döneminden itibaren oluşan sümüksü yapı, rahim ağzında birikmiş vücut salgılarından oluşur.
Rahim Duvarı Neden Kalınlaşır? Rahim duvarında kalınlaşmanın temel sebebi, progesteron hormonunun yeterince salgılanmıyor oluşudur. Böyle bir senaryoda görülen olağan dışı kanamalar, progesteron hormonunun azalmasıyla değil, östrojen hormonu sebebiyle aşırı kalınlaşmış duvarın dökülmesiyle yaşanır.
Pelvis kaslar ve ligament bağ dokularının zayıflamasıyla rahim yeterli desteği alamadığı için aşağı doğru kayar ve çıkıntı yapar. Buna rahim sarkması ya da tıp literatüründe ki adıyla uterus prolapsusu denir. Rahim sarkması, her yaştan kadında görülebilen ve kadınların yaşam kalitesini düşüren bir sorundur.
Jinekolojik muayene aletinin yerleştirilmesi (Spekulum muayenesi) Vajina, tüm duvarları birbirine bitişik halde duran bir kanaldır. Bu nedenle kadın iç genital sistemini değerlendirmek için 'Spekulum' denilen muayene aleti vajina içine yerleştirilir. Bu sayede vajina ve rahim ağzı (serviks) görülür.
Rahim ağzı rahimin en alt kısmında olup vajinaya açılan bölgedir. Bu bölge bütün kadınlarda değişiklik gösterir ama genelde vajina girişinden ortama 7-8 cm derininde yer alır. Şekli ise ortasında küçük bir delik bulunan bir donut gibidir.
“Endometrial polip ne demek?” sorusunun yanıtı, rahmin iç duvarında ya da rahim ağzında gelişen genellikle yuvarlak görünümlü olan et parçaları şeklinde tanımlanabilir. Çok büyük bir çoğunluğu selim yapılı olan endometrial poliplerin kötü huylu olma ihtimali oldukça düşüktür.
Yalnızca, pelvisdışına çıkmış büyük kitlelerde vajinal ultrason yetersiz kalabilir bu durumda hastada her 2 yöntemle de ultrason yapılabilir. Jinekolojide ultrasonun kullanım alanları: Rahim (uterus) ve rahim ağzı (serviks) ile ilgili: Rahmin boyutları ve yapısı, homojen olup olmadığı değerlendirilebilir.
İdrar Deliği (dişi uretra ağzı) klitorisin hemen altında, iç dudakların önde birleştiği yerde bulunan ve idrarın dışarı boşaltılmasını sağlayan idrar deliği uretra adlı yapının son kısmını oluşturur.
Bebeğin eşinin aşağıda olması, yani plasenta aşağıda olması durumu plasenta previadır. Buna daha anlaşılır şekilde plasentanın rahim ağzını ya da bir kısmını kapatması da denilebilir.
Vajina uzunluğu ölçüm yerine göre değişir. Vajina girişinden rahim ağzının ucuna (serviks) kadar olan ölçüm ortalama 9.6 cm dir. Ancak ölçüm vajina girişinden rahim ağzının başlangıcına (forniks) doğru yapılırsa ortalama 12 cm dir.
Rahim sarkması elle hissedilir mi? Rahim sarkması ileri evrelerde her zaman elle hissedilir ve vajene geri itilmeye çalışılır. Daha erken evrelerde ise ıkınma, ağır kaldırma vb gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda elle hissedilebilir.
Fizik muayene ile açıklık olup olmadığını anlayabilir. Ultrasonografi ile muayene ederek, rahim ağzı uzunluğunuzu ölçebilir.
Rahim ağzı bölgesinin aşırı dar olması, arka bölgede yani rahmin içinde kan toplanmasına neden olabilir. Bu da adetlerin sancılı olması gibi sorunlara neden olabilir . Servikal stenoz (rahim ağzı darlığı) nasıl tedavi edilebilir? Cervical stenosis tedavisinde bujilerle (metal çubuklar) rahim ağzı genişletilmektedir.
Rahim Ağzı Enfeksiyonu (Servisit), rahim ağzının iltihaplanması ve tahrişidir. Servisit semptomları vajinite benzer; vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında kaşıntı veya ağrı olabilir. Servisitin olası nedenleri cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır(bel soğukluğu, klamidya, trichomoniasis ve genital herpes).
Doğum sonrası ise, gebelik öncesi haline döner. Bebeğin doğabilmesi için açılan rahim ağzı, ortalama 10 cm lik genişliğe erişir, incelir ve doğum kanalını oluşturmak üzere, rahim dokusuyla sınırı ayırt edilemeyen bir zar halini alır. Doğum sonrasıysa, tekrar kalınlaşır ve rahim ağzı kanalı tekrar oluşur.
Rahim Ağzının Açılması (Dilatasyon): Doğumun erken bulgularından bir diğeri de rahim ağzındaki açılmadır. Dilatasyon 1 ile 10 cm arasında ifade edilir. Gebelikte rahmin 3 cm açılması daha doğrusu 3 cm'ye kadar servikal açılma genellikle yavaş gerçekleşir.
Normalde rahim ağzı kapalıdır ve bebek rahim ağzına uzak yerleşimlidir. Bu nedenle cinsel ilişkiden zarar görmez. Ancak rahim ağzında açılma ya da geçmişte gebelik kaybı gibi riskler olan hastalarda cinsel ilişkiden kaçınılması önerilebilir.
Anne adayı öncelikli olarak ağrı olarak hissetmediği kasılmaları ağrı olarak hissetmeye başlar. Bu süreçte rahim ağzında açılma ve yumuşama olur. Rahim ağzında nişan tarzı vajinal kanama olur. Rahim ağzı ilk gebeliklerde saatte 1 cm açılır.10 saatte tam açık olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri