Çok eski peynir türlerinden biri olan kolot peyniri ülkemizde en çok Erzurum, Trabzon, Bayburt, Rize ve Artvin'de bulunur. Bu yöre halkı kolot peynirini sıkça kullanır.
Kolot peyniri, Türkiye kökenli, muhlama yapımında kullanılan ve yağsız sütten üretilen bir peynir çeşidi. Peynir, genellikle Trabzon, Rize ve Bayburt illerinde üretilir.
Kebir Kolot Peyniri, tam yağlı inek sütü kullanılarak doğal yöntemlerle üretilir. Trabzon şehrinin meşhur peyniri, Karadeniz Bölgesi'nin yöresel lezzetleri arasında yer alan ve kahvaltı sofralarından eksik olmayan kuymak (mıhlama) yapımında kullanılır.
Kolot peyniri, özellikleri bakımından kaşar peyniri ile benzerlik göstermektedir. Kolot peyniri, genellikle tam yağlı inek sütünden imal edilmektedir.
Kuymak yapımında kullanılan özel bir peynir olan kolot peyniri, sanıldığının aksine kuymak için üretilmemiştir. Ancak kuymakta lezzetin ve kıvamın yakalanabilmesi adına en ideal peynir kolot peyniri olduğundan dolayı kısa süre içerisinde bu lezzetle özdeşmiş ve kuymak peyniri olarak da adlandırılmaya başlanmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Sağlık için faydaları olan kolot peyniri, vücut sağlığına destektir. Protein ve kalsiyum içerdiği için bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Hücre yenilenmesine yardım eden kolot peyniri, düzenli ve ölçülü şekilde tüketildiğinde yararlı bir besin olmaktadır.
Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Kolot peynirinin yapım sürecinde yağı ve kaymağı alınan bir süt kullanılır. Ancak kaşar peyniri üretiminde yağ ve kaymak alınmaz. Kaşar peyniri herhangi bir inek sütünden üretilirken; kolot peyniri yalnızca ot ile beslenen hayvanların sütünden elde edilir.
Kahvaltıda, salatada hatta yemeklerde peynirden vazgeçemeyenlerden misiniz? Belki de çoğunuzun ilk defa duyduğu Feta peynirinin ana vatanı Yunanistan olan ve aslında mutfağımızdaki beyaz peynire çokça benzeyen bir peynirdir. Genellikle Avrupa ülkelerinde 'güzel ve kaliteli' peynir arayışının cevabı olarak bilinir.
Peynir tüketiminin önde gelen ülkesi Fransa'yı birinci sıraya alalım. Ülkedeki bir “fromagerie”ye yani peynir dükkânına girdiğinizde Fransız mutfağı adına adeta bir gurur tablosu göreceksiniz. Brie, comte, camembert, rokfor, turuncu rengiyle mimolette mutlaka Fransa'da denenmesi gereken peynirlerden.
Tarihçe. Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır.
Şayet ilk kez tadacaksanız tadı yoğun gelebilir. Ayrıca içi gibi dışı da tüketilmektedir.
Kolot Peyniri Nedir? Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
Peynirin soğuk olarak tüketilmesi önerilmez. Bu nedenle başta kuymak üzere yemeklerde ya da özel pizza gibi özel yiyeceklerde tercih edilebilir.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Konya, Bingöl, Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Erzurum bölgelerinde üretilen tulum peynirine Erzincan tulumu veya Şavak peyniri adı verilir. Çankırı ve Çorum bölgelerinde yapılan tulum peyniri kargı tulumu adıyla anılır.
Bugün Kars ilinde modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen Kars Kaşarı ülkenin dört bir yanına pazarlanarak, yöre ekonomisinin en önemli sektörü olmuş, ülke genelinde ünü Kars ili ile özdeşleşmiştir.
Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını İsviçre'nin bir kasabası olan Gruyères'den alır.
Hollanda'ya özgü peynir çeşitlerinden biri olan gouda peyniri, tekerlek şeklinde orta sertlikte bir peynir türüdür.“Hoda” şeklinde telaffuz edilir ve “yıkanmış teleme” olarak sınıflandırılan peynir türleri arasına girer. Dış kısmı kırmızı, turuncu veya altın sarısı parafin balmumu ile kaplı olur.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Tereyağı yerine kaymak kullanılarak hazırlanırsa Trabzon'da yayla kuymağı Rize'de hoşmerim olarak adlandırılmaktadır. Mısır unu yerine bayat mısır ekmeğinin ufalanarak kullanılması durumunda ise yöresel ağızlara göre cumur, çumur ya da zumur olarak adlandırılmaktadır.
En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır. Kuymağa çok fazla peynir koyulmaz. Tereyağının bol kullanılması ve kaliteli olması lezzetini arttırır.
Karadeniz Bölgesi'nin özel yemekleri olan muhlama ve kuymak Trabzon ve Rize illerine ait yemeklerdir. Diğer illerde de bilinse de genellikle bu iki ilde daha çok yapılan yemeklerdir. Günün her öğününde yenilebilen muhlama ve kuymak yemekleri genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilen lezzetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri