Hafif rahim sarkması genellikle tedavi gerektirmez fakat sizin yaşam kalitenizi düşürdüğünü kanaatindeyseniz tedavi olanaklarından faydalanabilirsiniz. İleri vakalarda rahim, vajina dışına kadar çıkabilmektedir. Sarkmanın şiddetine göre belirtiler değişiklik göstermektedir.
Böbrek yetmezliği olmadığı sürece hayati bir tehlike oluşturmayan rahim sarkması, kadınların hayat kalitesini ciddi oranda bozmaktadır. Zamanında yapılan cerrahi müdahaleyle hastalar bu şikayetlerden kurtulurken, normal günlük hayatlarına devam edebilmektedir.
Rahim sarkması tedavi edilmezse ne olur? Hafif şiddette rahim sarkmaları tedavi gerektirmez. Ancak rahmin vajinanın dışına çıkacak şekilde sarkması bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu tip vakalarda rahim, iç çamaşıra temas edebilir düzeydedir ve bu durum ülser oluşumuna yol açabilir.
Rahim sarkma ameliyatı riskli mi? Karından yapılan rahim alınması ameliyatı (abdominal) histerektomi, vajinal veya laparoskopik histerektomiye göre, yara enfeksiyonu, kanama, ameliyattan sonra kan pıhtısı oluşumu, sinir ve doku hasarı gibi daha büyük komplikasyon riski ile ilişkilidir.
Öncelikli olarak, bazı hastalar rahim sarkması rahatsızlığına rağmen herhangi bir tedavi olmayıp, hayatlarına devam etmeyi tercih edebilmektedir. Ancak, tedavi isteyen ve hafif şiddetli pelvik organ sarkması durumlarında ameliyatsız tedavi seçeneği uygulanabilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Rahim sarkması göstergeleri arasında; idrar kaçırma, belin alt kısmında meydana gelen ağrı, vajinadan doku görünmesi, pelvis bölgesinde ağırlık ya da çekilme hissi, kasık ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel fonksiyon bozuklukları ya da kabızlıktır.
Nasıl Yapılır? Açık histerektomi ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir. Yaklaşık 3-4 saat sürer.
Rahim sarkması ameliyatından sonra hastanın cinsel ilişki için 40 gün beklemesi istenir. Ameliyatın yöntemine göre nekahet dönemi değişse de hastalar ortalama 3 gün içinde normal hayatlarına dönerler.
Özellikle menopoz sonrası bir dönem ise ve ileri bir aşamada ise rahim sarkması ameliyatı uygulanır. Daha erken yaşlarda ilerlememiş durumlarda farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ancak yaş fark etmeksizin rahim sarkmasında ameliyat sıklıkla yapılmaktadır.
Her yaşta görülebilen bir durum olan rahim sarkması asla doğal karşılanmamalıdır. Doğum yapmış her yaştan kadında görülebilmekle birlikte 20'li yaşlarında bile görülen vakaların mevcut olduğu bir durumdur. Özellikle çok doğum yapmış ya da zorlu doğum yapmış kadınlar daha risk altındadır.
Yaklaşık olarak 5 yıl içerisinde tekrar rahim sarkması görülme riski, ameliyat tekniği ve operasyon tipine de bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Rahim sarkması ameliyatında ortalama ameliyat süresi yaklaşık 3 saat kadardır.
Halk arasında bağ dokusu olarak bilinen ligament dokunun ve pelvik kaslarının zayıflaması sonucunda, bulunduğu bölgede asılı duran rahim yer çekiminin etkisiyle aşağı doğru sarkar. 50 yaş ve üzeri kadınların yaklaşık yarısında görülen rahim sarkması, menopoz döneminde östrojen miktarının azalmasıyla da oluşabilir.
Rahim sarkması tedavisi alttan (vajinal yoldan) rahmin alınması ile olmamaktadır.
Efsaneyi Çürütmek: Rahim Miyomları ve Kilo Alımı
Miyomların doğrudan kilo alımına neden olduğu yaygın bir inanca rağmen, bilimsel kanıtlar bu iddiayı desteklememektedir.
Mesane ya da rahim sarkmalarının şiddetli olduğu (3 ya da 4. Derece- vajenden tamamen ya da büyük oranda dışarı çıkma) hastalarda vajende kuruluk, ciltte yara, idrar kesesinin tamamen dışarda olması, ilişki sırasında ağrı, kuruluk, cinsel isteksizlik sıklıkla görülür.
Rahmin alınması ameliyatı vajinal yoldan veya karından açık veya kapalı ameliyat ile yapılabilir. Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Bakım
Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , 6-7 saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir.
Ameliyatlardan sonra iyileşme süresi hastaya ve hastalığın durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak ortalama olarak rahim alma ameliyatından sonra iyileşme süresi 4 hafta civarıdır. Kapalı cerrahi yöntem yani Laparoskopik cerrahide iyileşme süresi yaklaşık 10-15 gündür.
Labioplasti işlemi genelde muayenehane (klinik) ortamında veya özel hastanelerde uygulanmaktadır. Devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde ise yapılmamaktadır. Tüm diğer estetik ameliyatlarda olduğu gibi özel sağlık sigortaları tarafından ödemez.
Rahim, daha sonra vajinaya düşer ve bazı durumlarda vajinal açıklıktan dışarı çıkar. Hafif rahim sarkmaları tedavi gerektirmez ancak sarkma kronik olarak rahatsız edici hale gelirse tedavi uygulanması gerekir. Rahim sarkması, pelvik organ sarkması terimi altında sınıflandırılan çok sayıda durumdan biridir.
Bu da ancak rutin kontroller sırasında tanı koyulmasına sebep olmaktadır. Ancak ileri derecedeki durumlarda doku dışarıya sarktığından tanı daha kolay konabilmektedir. Ultrason gibi görüntüleme cihazları ile sarkmanın derecesi daha kolay tespit edilebilmekte ve bu nedenle bu cihazlar da sıklıkla kullanılmaktadır.
Sarkmalara bağlı olarak ortaya çıkan şikayetler arasında kasık ağrısı, vajenden kitle sarkması, vajinal hassasiyet, sırt ve bacak ağrısı, idrar veya gayta kaçırma, cinsel fonksiyon bozuklukları, tekrarlayan enfeksiyonlar ve idrar yapamama yer almaktadır.
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.
Jinekoloji; rahim, rahim ağzı, vajina, vulva, tüpler gibi kadın üreme organlarına ait her türlü hastalığın teşhis ve tedavisi, Obstetrik kısım ise, gebelik takibi ve gebelik sorunlarının giderilmesi ile ilgilenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri