Kahverengi akıntı veya kanlı akıntı, özellikle adet dönemi sırasında veya hemen sonrasında meydana geldiğinde genellikle normaldir. Adet döneminin sonunda geç bir boşalma olduğunda kırmızı yerine kahverengi görülebilir. Ayrıca dönemler arasında az miktarda kanlı akıntı yaşanabilir ve buna lekelenme denir.
Yerleşme kanaması, kadınlarda adet döneminden 2-5 gün evvel ortaya çıkan, leke olarak görülen kahverengi ya da pembe tonlarında yaşanan kanamaya verilen isimdir. Bu durum halk arasında “üstüne görme” olarak da ifade edilmektedir. Kadınlarda yerleşme kanaması yaşanırken genellikle bir ağrı ortaya çıkmaz.
Uzun süre oksijenle temas eden kanda renk koyulaşması görülür. Adet döneminin başında ve sonunda adet kanamasında koyulaşma ve kahverengi kan normal kabul edilir. Adet döneminde kanın vücuttan çıkması uzun sürerse oksijene maruz kalma süresi arttığı için kahverengi kanama şikayetleri olacaktır.
Doğum kontrol hapı gibi bazı ilaçların yan etkileri de ciltte kahverengi leke oluşumuna neden olabilir. Kahverengi lekelenmeler genetik yatkınlığı olan kişilerde de görülebilir. Stres, karaciğer hastalıkları, seboreik keratoz ve hormonal bozukluklarda ciltte kahverengilere sebep olabilir.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Enfeksiyonlar: Rahim ağzı enfeksiyonları, vajinal enfeksiyonlar veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar kahverengi akıntıya neden olabilir. Bu enfeksiyonlar aynı zamanda yanma, kaşıntı ve kötü kokulu akıntıya neden olabilir.
Yumurtlama döneminde kanama, damla ya da lekelenme şeklinde görülebilir. Kişi bu durumu çoğunlukla iç çamaşırında oluşan kahverengi leke ile fark eder.
Kahverengi kan rengi ne anlama gelir? Genel olarak alırsak kahverenginin her türlüsü kırmızı kanın bekleyip oksitlenmesi sonucu oluşmaktadır ve adet döneminin başında veya sonunda görülebilir. Doğumdan sonra 4 hafta içerisinde adet olunmaya başlar ve bu kanamanın rengi genellikle kahverengi dır .
Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Kimi kadınlarda adet döngüsü bitmesine rağmen kahverengi akıntılar görülmektedir. Bu kahverengi akıntılar adetin devam ettiğini göstermekte olduğundan, namaz kılınması mümkün olmamaktadır.
Yerleşme kanaması; beklenen adet kanaması zamanından genellikle 3-5 gün önce olan, ped ya da iç çamaşırında pembe veya kahverengi renkte akıntı gibi görülen kanamaya verilen isimdir. Kadınlar her ay fizyolojik olarak adet kanaması yaşar.
Yerleşme kanaması rengi kahverengi veya pembe olarak gözlenebilir. Adet döneminin başlamasına kısa bir süre kala görülen kanamalara benzer şekilde gerçekleşen bu durum lekelenme şeklinde gerçekleşir. Hamilelik sürecinin başlangıcında görülen bu durum devam ederken yoğun ve uzun süren bir kanama beklenmez.
Genellikle reglin başında görülebilen kırmızı kan; rahmin, kasılırken hızlı kan dökmesinden ve bu kanın oksitlenmeye vakti olmamasından dolayı görünür. Kanaman yoğun bir akıştayken daha canlı ve parlak bir kırmızı, reglin sonlarına doğru hafiflerken ise daha koyu bir kırmızı olarak gözükebilir.
Adet sonrası lekelenmenin nedenleri arasında hormonal değişiklikler, stres, düzensiz adet döngüsü, polip veya fibroid gibi rahim problemleri, enfeksiyonlar ve hormonal ilaçlar yer alabilir. Bu nedenlerden dolayı lekelenme sıklıkla görülebilmektedir.
Yumurtalık rezervini gösteren kan testleri var. Bu testlerin en basitinde adet kanamasının ikinci, üçüncü veya dördüncü günü kanda FSH ve östradiol hormonlarına bakılır. Yüksek FSH hormon seviyesi özellikle 35 yaş üzerindeyseniz gebe kalma şansınızın düşük olduğunu gösterir.
Ancak yumurtlama döneminde bazı kadınlarda kahverengi akıntı da meydana gelebilir ve bu kadınlar her ay bir veya iki gün kahverengi akıntı yaşayabilir. Hormonal dengesizlikleri veya sağlık sorunları olan kadınlar haricinde adet dönemi genellikle 5-7 gün sürer ve hiçbir zaman bir ay boyunca kanama gözlenmez.
Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan akıntıların belirtileri arasında akıntının renkli, kokulu, rahatsız edici miktarda görülmesi ayırıcı tanı olur. Bu akıntılar bakteri, mantar ya da parazit kaynaklı olabilirler. Sarı akıntı ya da sarımsı gri akıntı bu akıntılardan biridir ve enfeksiyon işaretidir.
Lekelenme şeklinde kanama, travmalara bağlı olarak görülebilir. Bu tip lekelenmelere çoğunlukla karın ağrısı eşlik eder. Rahim içinde kanserli olmayan kitleler olarak tanımlanabilen myomlar ve polipler, sıklıkla ara kanamaya ve lekelenmeye neden olur.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Hamile kalmayan kadın rahimleri kendilerini bir sonraki ay için hazırlamaya başlamakta ve bu sebepten dolayı iç dokularını kanamayla dökmektedir. Bu kanamaların yoğun ve fazla kıvamda olması ciğer gibi parçaların oluşmasını sağlamaktadır.
Yerleşme kanaması genellikle gebeliğin erken dönemlerinde, yaklaşık olarak 6 ila 12 gün sonra ortaya çıkar.
Kahverengi akıntılar 15-20 gün kadar normal kabul edilebilir. Ancak daha uzun sürüyorsa ve birkaç ayda bir tekrar ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Kahverengi akıntı şikayetlerinde öncelikle detaylı bir inceleme yapılır ve daha sonra kişiye özel bir tedavi uygulanabilir.
Kadın lekelenmeleri adet devamı olarak düşünebilir ve gebelik oluşmayacağı kanısına varabilir. Oysaki lekelenme durumunda yumurtlama oluşabilir ve lekelenme halinde girilen cinsel ilişki sonucu gebe kalabilme olasılığı söz konusudur. Adet kanamasının görüldüğü hiçbir gün %100 gebelikten koruduğu gibi bir anlam taşımaz.
Buna göre deriz ki: Hayızdan temizlendiğine kesin kanaat getirdikten sonra meydana gelen bu gibi şeylerin hiçbirisi kadına bir zarar vermez, namazına, orucuna ve kocasıyla cinsel ilişkiye girmesine engel olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri