İstiklal Harbi'nde Fransızlara karşı verilen mücadelede, muhterem ve vefakâr nice Anadolu kadını örneğinde. olduğu gibi vatan müdafaasında “Biz de varız!” diyerek. Şehit olan Tayyar Rahmiye, Ruhun Şad Olsun.
Rahime Hatun (Tayyar Rahmiye)(1890, Kayalı, Osmaniye - 5 Ağustos 1920, Alibeyli, Osmaniye), Türk Kurtuluş Savaşı halk kahramanlarından. Rahime Hatun'un fotoğrafı olarak gösterilen, kaynağı belirsiz bir fotoğraf. I. Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu'nun güneyini işgal eden Fransız güçlerine karşı savaştı.
Dokuzuncu Tümen'in, 1920 Şubat'ında Hasanbeyli civarındaki Fransız kuvvetleriyle yaptığı savaşa müfrezesi ile birlikte Rahmiye Hanım da katılmıştır. Bu çarpışmada Fransızlardan seksen tüfek, iki makineli tüfek ele geçirilmiştir.
Rahime Hatun Türk Kurtuluş Savaşı kadın kahramanlarından gönüllü askerdir. Asıl adı Rahmiye, takma adı 'uçan' anlamındaki Tayyar'dır. Rahime Hatun, Osmaniye'nin Gavurdağları'na (Amanos-Nur Dağları) doğru uzanan vadinin en dar yerindeki Kaypak nahiyesi Raziyeler köyünün Kanlıgeçit mahallesinde 1890 yılında doğmuştur.
Rahmiye Hanım gönüllü olarak Kuvay-i Milli'ye bağlı IX. Tümen'e katılarak, Fransız askerlerinin ele geçirdiği Osmaniye yakınındaki demiryolu tünelini patlatmış ve bölgedeki Fransız güçlerinin cephane ikmalini büyük sekteye uğratmıştı.
İlgili 20 soru bulundu
Erzurumlu Yusuf Ağa'nın kızı olan Kara Fatma, ilk cephe mücadelesini kocası Derviş Bey'le birlikte Balkan Savaşı'nda verdi. Balkan Savaşı sırasında Edirne'de, Yanık Kışla'da düşmanla çarpıştı. Ardından I. Dünya Savaşı başladı.
Adanalı Rahmiye Hanım, 1920 yılında Türkler ile Fransızlar arasında yapılan Kurtuluş Savaşına katıldı. Fransız kuvvetleri, yer yer Ermeni çeteleriyle birleşerek Adana, Osmaniye, Tarsus, Pozantı bölgelerini işgal için sağa sola saldırıyorlar…
İstiklal Savaşı'nda üç sene hizmet etti ve 300 kişilik bir müfrezeyi yönetti. Yaya ve atlı olarak silah ve cephane yükleri ile cepheden cepheye gitti. İzmit'in düşman işgalinden kurtuluşunda rol oynadı; ardından I., II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ile Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde çarpıştı.
Tayyar Rahmiye Hanım, Osmaniye'de Fransız karargâhına taarruzlar düzenleyerek düşman kuvvetlerini yıpratmıştır.
Kucağında henüz 9 aylık olan bebeğiyle İnebolu'dan aldığı cephaneyi İstiklal Yolu'ndan kağnılarla Kastamonu'ya taşırken donarak şehit düşen Şerife Bacı, ulusal mücadelenin sembol isimlerinden oldu.
SÜTÇÜ İMAM (1872-1922)
Kendisinin asıl adı “İmam” olmasına rağmen süt sattığı için ismi “Sütçü İmam” olarak bilinirdi. 'Sütçü İmam (Uzunoluk) Olayı' diye bilinen hadisenin olduğu 31 Ekim 1919 tarihi, Maraş Millî Mücadelesinde şanlı bir direnişin başladığı gündür.
Milli Mücadele'nin önemli kahramanlarından biri olan Ali Saip, Urfa'nın savunulması sırasında göstermiş olduğu başarıları nedeniyle, Mustafa Kemal Paşa tarafından Urfa Savaşçısı anlamındaki Ursavaş soyadı verilmiş, İstiklal Madalyası'na sahip olan önemli şahsiyetler arasında yer almaktadır.
TBMM Hükümeti artan Ermeni sorunlarına ve yayılmacılığına son vermek amacıyla 20 Eylül 1920'de bölgede bir askerî harekât yapılmasına karar verdi. 15. Kolordu Komutanı Musa Kâzım Karabekir'i tam yetkiyle Doğu Cephesi Komutanlığına atadı.
1871, Kahramanmaraş - ö. 25 Kasım 1922), Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi. Maraş'ta Fransız-Ermeni askerlerine karşı ilk kurşunu atmıştır.
Şehit Şerife Bacı Kurutuluş Savaşı'nda İnebolu'dan Kastamonu 'ya cephane taşıyan kahraman Türk kadınını temsil etmektedir. Şerife Bacı 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü aralık ayında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile kışla önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur.
Türk ordusunun Yunanlara karşı ilk defa yenilgi aldığı cephelerden biri olan Gediz Cephesi'nde kaçan askerlerin geri döndürülüp birliğin toparlanmasında rolü oldu; "Ben babamın yanına ölmeye gidiyorum, siz nereye gidiyorsunuz?" sözleri ile askerlerin önüne dikilmesi onun bir savaş kahramanı olarak tarihe geçmesini ...
Şerife Bacı 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü ilk aylarında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile İnebolu' dan Kastamonu'ya cephane taşırken, Kastamonu Kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur.
Kazım Karabekir Hangi Cephede Savaşmıştır? Türk Kurtuluş Savaşı'nın en önemli komutanlarından biri olan Kazım Karabekir, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Doğu Cephesi Komutanlığı'na atanmış ve İstiklal Harbi'nin Doğu Cephesi'nde mücadele etmiştir.
Kurtuluş Savaşında vermiş olduğu büyük mücadelede erkeği ile omuz omuza yerini almış, düşmana karşı silahı ile savaşarak, cepheye mermi taşıyarak, yaralı askerleri tedavi ederek, silah ve giyecek imal ederek, vatanın kurtuluşunda ve bugünlere ulaşmamızda hak sahibi olmuştur.
Milis Miralay rütbesiyle Millî Aydın Cephesi Komutanı olarak atandı. Savaş sonunda başarılarından dolayı TBMM tarafından Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile ödüllendirildi.
Milli Mücadelenin kadın kahramanı: Kara Fatma. Milli Mücadele döneminde asker eşiyle cepheden cepheye koşan, askerlere yemek pişiren ve gerektiğinde yaralarını saran "Kara Fatma" lakaplı Fatma Seher'in cesareti ve fedakarlığı, Türk kadınının ulusal kurtuluş mücadelesine verdiği katkıyı gözler önüne seriyor.
Kara Fatma, Ayşe Hanım, Bitlis Defterdârının hanımı, Kara Fat- ma Şimşek, Hatice Hanım, Tayyar Rahmiye, Melek Hanım, Tarsuslu Ka- ra Fatma, Gaziantepli Yirik Fatma, Mudurnulu Fatma Kadın, Nazife Ka- dın, Gördesli Makbule, Asker Saime Hanım Kurtuluş Savaşı'na katılan mücahit kadınlardan sadece bir kısmıdır.
Halime Çavuş (1898, Duruçay, Kastamonu - 20 Şubat 1976, Duruçay, Kastamonu), Soyadı Kanunu'ndan sonra Halime Kocabıyık, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında milis güçlerin arasına erkek kılığında katılan bir Türk kadınıdır. 1898 yılında Kastamonu'ya bağlı Duruçay köyünde doğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri