Dünya Savaşı'nda Kasım 1915'te Selman-ı Pak'ta Britanyalılar ile Osmanlılar arasında Irak Cephesi'nde yapılan bir muharebedir.
Kût'ül-Amâre Kuşatması (Birinci Kut Muharebesi), I. Dünya Savaşı'nın Irak Cephesi'nde, İtilaf Devletleri ile İttifak Devletleri arasında gerçekleşmiş bir kuşatma muharebesidir.
Tarihte bugün, I. Dünya Savaşı'nda (Harb-i Umumi, Cihan Harbi) Kasım 1915'te Irak Cephesi'nde Selman-ı Pak'ta Britanya İmparatorluğu ile Osmanlı ordusu arasında yapılan Selman-ı Pak Muharebesi başladı.
Bu vesile ile Kûtu'l-Amâre zaferinin kahramanı Halil Paşa'yı az da olsa tanımıştık. Selman-ı Pak zaferini kazanan ve Kûtu'l-Amâre'nin de gizli kahramanı olan Nurettin Paşa'yı da tanımamızda fayda vardır.
Ali'ye, Ehlibeyt'e bağlı Kırklar Meclisinin üyeleri arasında bulunan, Hz. Ali tarafından kemerleri bağlanmış olan yüce şahsiyetlerdir. Bunların dışında Salman-ı Pak, bütün ömrünü Ehlibeyt yolunda, Hz. Ali'ye bağlılıkla geçirmiş bir kişidir.
İlgili 25 soru bulundu
Pir, Cem töreni başlar başlamaz, törene katılanlardan rızalık ister. Katılanların tamamının rızalık vermesiyle birlikte Cem Töreni başlar ve Pir, Cemi yönetir. Önce cemaat arasında bulunanların arasında küslük yada kavga varsa o konuşulur.
Berberlerin piri Selman-ı Pak olarak bilinmektedir. Berberlerin piri olarak kabul edilen Selman-ı Farisi hakkında da kesin bilgiler yoktur. Selman-ı Farisi'nin Fütüvvet ve esnaf lonca'larının gelişmelisinde de katkıları olmuş ve berberlerin piri olarak kabul edilmiştir.
Alevî geleneği, kamberlerin atası olduğuna inandığı Selmân-ı Fârîsî'yi de Selmân-ı Pak olarak anar.
Selmân-ı Fârisî, asıl ününü Hendek Savaşı'nda Mekkeli putperestlerin Medine şehrini kuşatması öncesinde Muhammed'e, "hendek kazılması" yönünde belirttiği fikir sayesinde savaşın Müslümanlar lehine sonuçlanması ile kazandı.
Albay Halil (Kut) Bey, Osmanlı ordusunun Kutü'l- Amâre'ye çekilen İngiliz 6.Tümenini takip harekâtında 18.Kolordu Komutanı unvanıyla Irak ve Havalisi Umum Kumandanı Albay Nureddin (Sakallı Nurettin Paşa) Beyin emrinde görev yapmıştır.
İngilizlerin çıkarları doğrultusunda 30 Haziran 1930 tarihinde imzalanan İngiltere- Irak Antlaşması ile Irak'ın iki yıl içerisinde tam bağımsız olacağı belirlenmiştir.
Irak Cephesinde 29 Nisan 1916'da Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Kut'ül Amare Savaşı, Birinci Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Dünya Savaşı içerisinde İngilizler Çanakkale'den sonra Kut'ül Amare'de Osmanlı İmparatorluğu'na ikinci kez mağlup olmuşlardır.
Irak Cephesinde 13 Bin İngiliz Askerini Esir Alan Kahraman Bir Türk Subayı: Halil Paşa.
Kut Bayramı, 29 Nisan 1916'da zafer ile sona eren Kût'ül-Amâre Kuşatması anısı için Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde zafer sonrası kutlamaya başlandığı iddia edilen ve 1952'de Adnan Menderes hükûmeti tarafından bayram olarak kutlanmaktan vazgeçilmiş olduğu iddia edilen bir bayramdır.
Horasan'dan geldikleri bilinir. Kimi köylerin bugün bile Irak'ta (Musul) akrabaları vardır.
Selmân-ı Fârisi (r.a.), Aslen İranlı olup İsfahân yakınındaki Cey kasabasındandır. Peygamber Efendimizin mübarek saçlarını tıraş ettikleri için berberlerin piri sayılmıştır. Müslüman olunca Peygamberimiz (s.a.v.) ona, “Selmân” ismini verdiler ve onu Ebu'd-Derdâ (r.a.) ile kardeş yaptılar.
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi ya da Dumlupınar Meydan Muharebesi, Kütahya'ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922'de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaştır. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak anılır.
Irak Cephesi, İngilizlerin petrol sahalarını ele geçirmek amacıyla, 15 Ekim 1914'te Bahreyn'i ve 23 Kasım 1914'te Basra'yı işgali üzerine açıldı. Osmanlı kuvvetleri işgale karşı koyamadı.
29 Nisan 1916'da Osmanlı ordusu, Birinci Dünya Savaşı'nda Irak cephesinde İngilizlere karşı tarihi bir zafer kazandı. Büyük komutan Halil Paşa'nın talebiyle "Kut Bayramı" olarak kutlanan bu günde Türkiye, şehitlerini anıyor.
İsmail ve Hz. İshak'ın saçlarını kesmesiyle tıraşı öğrenmiştir. Bu yüzden Hz. İbrahim, berberlerin ilk piri, peygamberimizin saçını tıraş eden Selman-ı Fârisî de ikinci piri olarak ka- bul edilmiştir (Erduran 2006: 192-193).
Fransızca coiffeur "kadın ve erkek berberi" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca coiffe "saç kesimi" sözcüğünden +or son ekiyle türetilmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK)'na göre kuaför “kadın berberi, erkek berberi” anlamında kullanılmaktadır.
1929 doğumlu Roza Solak, ablası Anjel ile birlikte Tarsus'ta o dönem kent merkezinde bulunan Çıplak Mahallesi'nde ilk kadın kuaförünü açarak çalışma yaşamına başladı. Kız kardeşler, 1940'lı yıllarda başladıkları kuaförlüğü 1970'li yılların sonuna kadar sürdürdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri