RAM seçerken işlemcinizin 32 Bit mi yoksa 64 Bit mi olduğunu bilmeniz gerekir. Çünkü 32 Bit işlemciler ile 4 GB'a kadar RAM kullanılırken, 64 Bit işlemciler ile çok daha büyük depolama alanına sahip RAM bellekler kullanılabilir. 32 Bit işlemcilerin olduğu donanımlarda işletim sistemi yazılımlara 2 GB RAM bırakır.
Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarı kullanım şeklinize göre RAM miktarını uzun vadede artırıp azaltabilirsiniz.
RAM, "Random Access Memory" (Rastgele Erişimli Bellek) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür. Bilgisayarlar genellikle o an üzerinde çalıştıkları programlar ve işlemlerle ilgili bilgileri RAM denen bu hafıza parçasında tutarlar.
En iyi RAM markaları arasında Corsair, Kingston, G.Skill, Crucial, ADATA, HyperX gibi isimleri sayabiliriz. Corsair, yüksek hızlı ve düşük gecikme süreli RAM modülleri ile tanınır. Ayrıca, uzun ömürlü ve yüksek performanslı ürünleriyle bilinirler. Kingston ise uygun fiyatlı ve yüksek kaliteli RAM modülleri sunar.
Buna göre ekleyeceğiniz yeni RAM; var olan RAM'le aynı boyutta, aynı frekansta ve hatta aynı marka modelde olmalı. Evet, aynı üreticinin aynı modeline sahip RAM'ini kullanmak her zaman önerilir.
İlgili 42 soru bulundu
Farklı RAM teknolojileri
Farklı bellek teknolojileri bir arada çalışamaz. Anakart ve işlemciler sadece tek bir bellek teknolojisini destekleyebilmektedir. Ayrıca bellek ve anakart üreticileri farklı bellek teknolojilerinde bellek ve yuvada çentik yapısını değiştirmektedir.
RAM Bellekler
Yine de RAM'ler arıza bakımından anakartlar gibi son derece dayanıklı parçalardan biridir. Arıza oranları %1 seviyelerinde olan bu parçaların ömürleri de en az 10 yıl sürebilir.
RAM belleğinde verilerin geçici olarak okunabilmesi için yer kalmadığında bilgisayar belleği devreye girmektedir. Bu durum FPS değerini önemli ölçüde düşürür. Bu yüzden RAM veri depolama alanının kapasitesi oyun içi performansı ve FPS değerini etkileyen bir faktördür.
DDR4 RAM: Oyun ve Yüksek Performans İçin En İyi Seçim
Bu, daha yüksek çözünürlüklü oyunlar, daha hızlı veri transferi ve daha hızlı yüklenen uygulamalar anlamına gelir. DDR4 RAM, aynı zamanda düşük voltajda çalışarak daha az güç tüketir, bu da daha az ısınma ve daha stabil bir sistem demektir.
RAM geçici hafıza birimidir. ROM ise kalıcı hafıza birimidir. Cihazınızı kapattığınızda RAM'deki veriler silinir ancak ROM'daki veriler silinmez. RAM çok hızlı çalışırken ROM nispeten daha yavaştır.
RAM seçerken işlemcinizin 32 Bit mi yoksa 64 Bit mi olduğunu bilmeniz gerekir. Çünkü 32 Bit işlemciler ile 4 GB'a kadar RAM kullanılırken, 64 Bit işlemciler ile çok daha büyük depolama alanına sahip RAM bellekler kullanılabilir. 32 Bit işlemcilerin olduğu donanımlarda işletim sistemi yazılımlara 2 GB RAM bırakır.
32 GB RAM'e sahip olmamak, çoklu görev oturumları için mutlaka bir sorun olmayacaktır ve şüphesiz, takılma veya çökmelerden kaçınarak, nihai tüketim zirveleri için iyi bir bellek marjını garanti eder.
Doğru RAM MHz seçimi
Genel olarak RAM'in çalışma hızını ifade eden bu kavram; DDR5'te 5200 MHz'e kadar eski DDR2 modüllerinde ise 800 MHz'ye kadar ulaşır. Bilgisayarınızda birden fazla RAM kullanacaksanız, MHz değerlerinin aynı olmasına dikkat etmelisiniz.
Ortalama bir kullanıcının 32 GB'lık RAM modülüne ihtiyacı olan tek gerçek nedeni, gelecekteki sistem güncellemesinden yırtmaktır. O yüzden 8 ve 16 modüller bizi önümüzdeki 2-3 yıl için iyi götürecektir.
GTA 5 kaç GB depolama alanı ve RAM ister 💿
Bilgisayarınıza GTA 5 yüklemek için diskinizde 72 GB boş alan olmalıdır. Ayrıca GTA V'in ihtiyaç duyduğu minimum RAM miktarı 4 GB iken, oyunu akıcı ve yüksek FPS ile oynamak için 8 GB RAM önerilmektedir.
Oyunlarda RAM gereksinimi kontrolden çıktı: 32 GB RAM standart olacak. Bilgisayar oyuncularını zorlu bir süreç bekliyor gibi. Yeni oyunlarda minimum RAM gereksinimi artık 16 GB seviyesine ulaşmış durumda ve hatta önerilen sistemlerde 32 GB RAM talep ediliyor.
DDR4 ve DDR5 RAM'ler Arasındaki Temel Farklılıklar
DDR4 en fazla 3200 MT/s performans sunarken DDR5, en fazla 6400 MT/s performans sunar. DDR5, 1,1 V'ta 1,2 V'ta çalışan DDR4 bileşenlere göre %20 daha faz güç tüketir. Bu sebeple laptop bilgisayarlarda pil ömrünü uzatır.
Sisteme ekstra RAM eklemek, yavaş çalışan hemen hemen her bilgisayar için gözle görülür bir performans artışı sağlar. Gerek ağır programlar gerekse oyun gibi yüksek performans gerektiren görevlerde RAM kullanımı artacağı için RAM'i yükseltmek bilgisayarı daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.
8 GB bellek: Temel kullanım senaryosunda fiziki belleğin %70-85'i doluyor. 16 GB bellek: %40-50 arası doluyor. 32GB bellek: %20-25 arası doluyor. 64GB bellek: %10-12 arası doluyor.
Anakarta yüksek özelliklere sahip bir RAM takarsanız ve anakartınızın RAM kapasitesi daha aşağıda ise evet bilgisayar çalışacaktır. Ancak RAM'iniz ne kadar yüksek özelliğe sahip olursa olsun anakartın desteklediği hızdan üstüne çıkamaz.
Oyunlarda RAM'in önemi, kullanıcının oyundaki deneyimini doğrudan etkiler. Yeterli RAM'e sahip olmadığınızda, oyunlar yavaş çalışır ve çökme sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle, oyunlarda en az 8 GB RAM önerilir. Daha büyük ve daha karmaşık oyunlar için ise 16 GB veya daha fazla RAM gerekebilir.
Eğer oyun oynarken ram kapasiteniz yetersiz kalırsa bilgisayarınızda bulunan sabit disk sanal bellek oluşturacaktır. Yalnız bu sabit diskin oluşturduğu sanal bellek genellikle RAM bellekleri kadar performanslı çalışamadığı için anlık FPS DROP dediğimiz anlık fps düşmeleri yaşanacaktır.
En az 6 GB'lik bir RAM kullanmanız gerekiyor. RAM ile beraber oyunun sorunsuz olarak çalışabilmesi için ekran kartı olarak nVidia GeForce GTX 660 modelini tercih etmelisiniz. En az 2 GB'lik ekran kartının olması gerektiğini unutmayın. Nvidia alternatifi ise AMD Radeon HD 7850 2 GB'lik modeli kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri