Gümüşhanevi hazretlerinin '' Ramuz el-ehadis '' isimli hadis kitabı hakkında - YouTube.
Râmûz el-Ehâdis ünlü mutasavvıf Ahmed Ziyâeddîn-i Gümüşhânevî (1813-1893) tarafından tasnif edilmiş bir hadîs külliyâtıdır. İçinde 7103 hadîs yer alır. Eser alfabetik olarak hazırlanmıştır.
Râmûzü'l-eḥâdîs̱'in muteber kaynaklardan derlendiği ve ihtiva ettiği bütün hadislerin sahih olduğu söylenemez. Kitapta sahih rivayetleri ihtiva eden kaynaklardan faydalanıldığı gibi zayıf hadisleri içeren eserlerden de hadis alınmış olup bunların sıhhati hakkındaki hükümler şahsîdir.
Charles Ferdinand Ramuz (24 Eylül 1878 Lozan – 23 Mayıs 1947) İsviçreli yazar. Fransızca yazan Ramuz, Lozan'da doğdu ve aynı yerde üniversiteye gitti. Kısa bir süre Almanya'da yaşadıktan sonra 1903'te Paris'e gitti.
1. "Ramuzu'l-Ehadîs" isimli kitap, muteber sünnet kitaplarının veciz ve çok hikmetli hadîslerini alfabetik sırasına göre derlemiştir. Daha önce İmam Suyutî gibi zevat bu üslup üzerinde yürümüşlerdir.
İlgili 17 soru bulundu
Ahmed bin Hanbel'e göre sahabeden en fazla hadis rivayet edenlerin sayısı toplamda altıdır. Kendisi, muksirun sahabileri; Ebu Hüreyre, Abdullan bin Ömer, Enes bin Malik, Hz. Aişe, Cabir bin Abdullah ve Abdullah İbn Abbas şeklinde sıralamıştır.
Halbuki, imam-ı Münavi, Beyheki, imam-ı Rabbani ve Kenzu'l-Ummal sahibi sahih olduğunu bildiriyor.
Hadislerin derlenmesi. Bugün kullanılan hadis literatürü, İslâm Peygamberi'nin ölümünden sonra dolaşımda olan sözlü rivayetlere dayanmaktadır. Kur'ân'ın aksine hadisler, İslâm Peygamberi'nin hayatı sırasında veya ölümünden hemen sonra yazılmamıştır.
Sözlükte “fazlalık, ziyade, ilâve” anlamlarındaki zâidenin çoğulu olan zevâid kelimesi, hadis ilminde bir veya birkaç hadis kitabının Kütüb-i Sitte gibi temel kaynaklardan fazla veya farklı olarak ihtiva ettiği hadisleri konularına göre bir araya getiren eserleri ifade eder.
Musannef, Arap edebiyatı başta olmak üzere İslâmî ilimlerde kitap ve bab başlığı esasına göre hazırlanmış telif türünü ifade etmekle birlikte hadis ilminin bir telif çeşidi olarak “hüküm ihtiva eden merfû, mevkuf ve maktû rivayetlerin fıkıh konularına göre sınıflandırılarak yazılan kitap” anlamında kullanılmıştır.
Nişabur'da tesis edilen dârüssünnelerden sonra Dımaşk'ta, dârülhadis adıyla ilk defa müstakil bir öğretim müessesesi inşa edilmiştir. 1 Dımaşk ve Halep Atabegi Nûreddîn ez- Zengî (ö.569/1174) tarafından altıncı asırda Dımaşk'ta kurulan bu müessese, kurucusuna nispetle Nûriye Dârülhadisi olarak anılmıştır.
Riyazu's Salihin (Arapça: رياض الصالحين), "Salihlerin çayırı/bahçesi" anlamında İmam Nevevi tarafından kaleme alınmış hadis kitabı.
Kütüb kelimesi, Arapça kitaplar anlamına gelir. Sitte ise ''Altı'' demektir. Kütübü sitte ulema tarafından güvenilir hadis kaynaklarının toplandığı altı kitaptan oluşur. Peygamber efendimizden rivayet edilen ve günümüze kadar ulaşan sahih hadisler, her Müslümanın faydalandığı en mühim kaynaklardan biridir.
Böyle bir araştırma sonucu râvî dürüst, kötülüklerden uzak, İslam dininin emirlerine bağlı, yasaklarından kaçınan bir kimse ise adaleti tesbit edilmiş olur. Buna ta'dil adı verilir. Eğer yalan söyleyen hafıza bakımından zayıf, dini emirlerde kusurlu ise, cerh edilmiş demektir ki böyle râvîlere mecrûh denir.
Câmi', Sünen ve Musanneflerin yanı sıra Müstedrek, Müstahrec ve Zevâid isimleriyle bilinen kitaplar da ale'l-ebvab sisteme dâhildir.
Hadis metinlerinde geçen nâdir kelimeleri konu alan ilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı.
“Peygamber Efendimiz'in (asm) en büyük sünneti; iman ve Kur'ân hakikatlarını yayması, talim ve tatbîk etmesidir” dedi. Sonra İmam-ı Âzam Hazretlerinin “Fıkhu'l Ekber” isimli eserini misal gösterdi.
1- Pazarlık yapmak. 2- Alçak gönüllü olmak. 3- Latife yapmak ve kahkaha ile gülmemek.
Toplam 4 çeşit sünnet vardır. Bunlardan biri olan takriri sünnet kavramını sizin için örnekleri ile birlikte derledik. Takriri sünnet dışında sırasıyla fiili, vasfi ve kavli sünnetler vardır. Vasfi sünnetler de kendi içerisinde ikiye ayrılır.
İsmâil. Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap kabul edilen el-Câmiʿu'ṣ-ṣaḥîḥ adlı eseriyle tanınmış büyük muhaddis. Buhârî'nin (ö. 256/870) Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
Meşhur hadislere inanmayan da kâfir olur. (
Çünkü bu zatların yaşadığı tevâtür hâlini almıştır. İnkârı mümkün değildir. Mütevatir hadisleri inkâr etmek de böyledir.
Sünneti/sahih hadisleri prensip olarak inkâr eden dinden çıkar. Mütevatir bir hadis yakin ifade ettiği için ona iman etmek şart olup inkârı küfrü gerektirir. - Sahih hadislere yakın olan bir diğer hadis ise Hasen hadistir.
Osmanlıda Kanuni döneminde Mekke'de ünlenmiş Hintli bir âlim olan Ali el-Muttakî'nin, bu üç eseri daha kullanışlı hale getirmek amacıyla konularına göre tertip için sürdürdüğü beş aşamalı bir telif çalışma neticesinde meydana getirdiği Kenzu'l-ummâl fî süneni'l-akvâl vel-ef'âl isimli dev hadis külliyatı, İslâm ...
Müttakī el-Hindî'nin (ö. 975/1567) Süyûtî'ye ait üç eserdeki rivayetleri fıkıh konularına göre alfabetik olarak düzenlediği hadis kitabı.
ALİ el-MUTTAKÎ el-HİNDÎ
Kenzü'l-ummal adlı hadis kitabının müellifi olmakla meşhur Hindistanlı sufi ve hadis alimidir. 885'te (1480) Orta Hindistan'da Burhânpûr'da doğdu. 1536'da Mekke'ye gitti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri