Ussallaştırma, diğer bir adıyla rasyonalizasyon, şahsın gerçek sebeplerini bilmediği kimi davranış, düşünce ve duygularını mantık açısından tutarlı ya da ahlak yönünden benimsenebilir ve anlayabileceği bir nedene bağlamasıdır.
Yani önce algılarımızla bir değerlendirme yapıyoruz. Ardından satın alma faaliyetini gerçekleştiriyoruz. Sonra da satın almamızı bir mantığa oturtuyoruz. Bu mantığa oturtma aşamasına post rasyonalizasyon denir.
Ussal sözcüğü, Oğuz Türklerinden bu yana kullanılmakta olan us kelimesinden türetilmiştir. İnsanın doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü ayırt etme gücüne us denir. Ussal kelimesinin sözlük anlamı ise akılcıdır. Felsefede usçuluk akımı, rasyonalizm ve akılcılık adıyla da bilinir.
Buna göre, hem gerçekliğin hem de doğruluğun ölçütü rasyonalitede yani ustadır. Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir - yani, akla dayalı ya da akla uygunluk. Akılcılık, kişinin inançlarının kişinin inanma nedenleriyle ve kişinin harekete geçme nedenleriyle yaptığı eylemlerle uyumlu olduğunu ima eder.
Rasyonel kişiler hayata yalnızca kendi doğru bildikleri ile bakan kişilerdir. Günümüzde oldukça fazla kişi rasyonalizmi savunmaktadır. Bu yanlışlara karşı dik bir şekilde durma ve doğruları savunma olarak da karşılık bulmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Hiper rasyonalizasyon (ussallaştırma), kişiyi bloke eden bir tür patolojik şüpheli olma durumudur. Aşırı derecede her şeye mantıkla yaklaşan, spontanlığa izin vermeyen kişilerde sık rastlanılan bir patolojidir. Aynı zamanda bu durum bu hastalıktan mustarip kişide büyük sorunlara neden olur.
Savunma mekanizmaları bilinçaltına bastırma, yansıtma, inkar, yön değiştirme, mantığa bürünme, özleştirme, özdeşleşme, yüceltme, gerileme, saplanma, dönüştürme, çözülme, duygusal soyutlanma, yapma-bozma, karşıt tepki oluşturma, neden bulma, duygudaşlık ve boyun eğme, hayal dünyasına kaçma, telafi ve parçalanma olarak ...
Yansıtma bireyin yaşamının farklı dönemlerinde, kaygı uyandıran herhangi bir koşulda bir savunma mekanizması olarak kullanılabilir. Yansıtmaya klasik bir örnek olarak, eşine karşı sadakatsiz olan, fakat bunu kabul etmeyip eşini diğer erkeklere ilgi duymakla suçlayan bir kişi verilebilir.
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
İnsanlar için, tartışırken veya kavga ederken beynimizde olup bitenlerin, büyük ölçüde ne söylediğimizi veya ne yaptığımızı belirleyebilme ve anlamaları önemlidir. Birisi, sorumluluktan kaçınmanın ve diğer kişinin geri adım atmasını sağlamanın bir yolu olarak savunmaya geçer.
Rasyonel kelimesinin anlamı, ''Akla uygun, aklın kurallarına dayanan, ölçülü, hesaplı, ussal'' olarak TDK Sözlüğünde yer almaktadır.
Rasyonalite tutarlılık demektir. Bir başka ifadeyle amaç ile araçlar arasındaki ilişkinin tutarlı bir şekilde ortaya konmasıdır. Bu rasyonalite tanımına bütün dünya toplumlarında rastlamak mümkün. Burada farklı olan, rasyonalitenin bir süreç olarak tanımlanması ama sürecin muhtevasının boş bırakılmasıdır.
Ussallaştırma, diğer bir adıyla rasyonalizasyon, şahsın gerçek sebeplerini bilmediği kimi davranış, düşünce ve duygularını mantık açısından tutarlı ya da ahlak yönünden benimsenebilir ve anlayabileceği bir nedene bağlamasıdır.
Rasyonelleşme; geleneklerin, değerlerin, duyguların toplumda insan davranışlarını motive eden şey olmaktan çıkarılıp, bunların yerine akılcı ve hesaplanabilir olanların konulmasıdır. Rasyonalite insanlar için bir sosyal yapı oluşturur ve bu sosyal yapı sürekli rasyonalite tarafından şekillenmektedir.
Rasyonelleşme, kişisel olmayan ilişkiler çerçevesinde, çevrelerindeki dünya üzerinde daha fazla denetim kurmak için toplumsak aktörlerin bilgiye giderek daha çok başvurmaları şekilde akılcı bir düşünme biçimi olarak tanımlanabilir.
Akılcılaştırma: Stresle baş etmemizi kolaylaştıran bir diğer mekanizma olan akılcılaştırma, bir olayı veya durumu kendi yararımıza göre yeniden tanımlayıp mantığa bürümeyi ifade eder. Davranışlarımız ile ilgili kendimizce yaptığımız açıklamalar bu mekanizmaya örnektir.
TDK'ya Göre Rasyonel Nedir? TDK'ya göre rasyonellik, aklın kurallarına uygun olan, anlaşılmaya uygun durumda olan, tutarlı, mantık çerçevelerine uygun anlamı taşır. Örnek bir cümle olarak; 'Ne kadar rasyonel bir resim çalışması!'
Rasyonel kelimesi dilimizde akla uygun, akılcı, aklın kurallarına dayanan, ussal, mantıklı gibi anlamlara gelir. Kısacası akılla ilgili her şey rasyonel kabul edilir. Felsefede rasyonel ise tüm ilkelerde aklı kullanmak, daima sorgulamak anlamına gelir.
Rasyonalite TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,felsefe Ussallık.
Bir sayının rasyonel sayı olması için x/y şeklinde yazılabiliyor olması gerekir. Bu şekilde yazılan bütün sayılar rasyonel sayı kabul edilir. Sayının işaretinin negatif veya pozitif olması rasyonel sayı olma durumunu etkilemez.
Rasyonel akıl yürütme dediğimiz olay ise açık, iletilebilir, karşı çıkılabilir ve tekrarlanabilir olmalıdır. Sonuç olarak rasyonel akıl yürütme dediğimiz olay, insanların belirli kurallara dikkat ederek mantık çerçevesinde düşünüp ona göre hareket etmesidir diyebiliriz.
Paydası 0 olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı şeklinde yazılmayan sayılara irrasyonel sayılar denilir. Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır.
İnkâr, kişinin çaresizlik ve güçsüzlük hissettiğinde başvurduğu bir savunma mekanizmasıdır. İnkar edilenler genellikle tehlike ya da hoşnutsuzluk yaratmaktadırlar ve benlik bunlardan uzaklaşmak ister. Suçluluktan, yargılanmadan ve aşağılanmadan kaçınmak isteme de inkâra neden olur.
Meşru müdafaa, yasal savunma veya meşru savunma; uğranılan bir saldırı karşısında kişinin kendisini veya bir başkasını koruması.
İnkar (denial), kabul edilemeyen bir düşünce, his, istek veya dış gerçekliğin bir yönünü bilmenin reddedildiği bir savunma mekanizmasıdır. Kaygı yaratan, acı verici düşüncelerin, duyguların, dürtülerin, çatışmaların, olayların veya gerçekliklerin yok sayılmasıyla tanımlanan bilinçsiz bir savunma mekanizmasıdır inkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri