Sıfırdan büyük olan rasyonel sayılar pozitif rasyonel sayıl olarak adlandırılır ve "Q+" sembolüyle ifade edilir. Sıfırdan küçük olan rasyonel sayılar ise negatif rasyonel sayılar adını alır ve "Q-" sembolüyle ifade edilir. Bir sayının rasyonel sayı olması için x/y şeklinde yazılabiliyor olması gerekir.
Bunlara örnek pi sayısı veya ikinin karekökü verilebilir. Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır. Bu sayılar arasında 0 sayısı da bulunmaktadır. Buna göre 0 sayısı rasyonel bir sayıdır.
Rasyonel sayılar için en doğru anlatım şekli a bir tam sayı olmak kaydıyla b'nin 0 dan farklı bir tam sayı olmasından dolayı a/b yani a bölü b şeklinde yazılabilen tüm sayılardır. Konuyla ilgili bir örnek vermek gerekirse 3 ve 8 olabilir. Çünkü 3 bir tam sayıdır ve 8'de 0'dan büyük bir tam sayıdır.
Yani kesirli olarak yazılabilen her sayı bir rasyonel sayıdır. Rasyonel sayılar kümesi Q ile gösterilir.
0 bir doğal sayıdır. Dolayısıyla hem rasyonel hem de reel sayıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Paydaları sıfır olmayan herhangi bir kesir, rasyonel bir sayıdır. Dolayısıyla, 0/1, 0/2, 0/3 vb. gibi birçok formda temsil edebileceğimiz için '0'ın da bir rasyonel sayı olduğunu söyleyebiliriz. Ama 1/0, 2/0, 3 / 0 vb. Bize sonsuz değerler verdiği için rasyonel değildir.
Kök 1 ve kök 2 irrasyonel sayılardır. İrrasyonel sayılar, başka bir ifade ile kesirli sayılar olarak tanımlanmaktadır.
Bir kesrin basit kesir, bileşik kesir ve tam sayılı kesir olma durumu rasyonel sayı kabul edilmesini engellemez. Örnek: 6/8, 4/9, 26/89, 6379207/89862, 3 1/8 sayılarının hepsi rasyonel sayıdır. 2- Doğal Sayılar ve Tam Sayılar: Tam sayıların ve doğal sayıların tümü rasyonel sayı olarak kabul edilir.
Paydası 0 olanlar hariç bütün kesirli sayılar rasyonel sayı kabul edilir.
22/7=3+1/7= 3,142857 142857 142857 ... rasyonel sayıdır.
Sonucu tam sayı olan karekökler de rasyoneldir: Örneğin 9 , rasyonel bir sayıdır ; çünkü karekökün sonucu olan 3 sayısı, iki tam sayının oranı olarak (mesela 3/1 veya 6/2 olarak) ifade edilebilir.
Doğrulanmış Cevap
- Adı üstünde irrasyonel.
Kök 2 irrasyonel bir saydır. Çünkü kök 2 kökten dışarı çıkamaz. Yalnızca yaklaşık değeri elde edilir. Bunun nedeni karesinin olmamasıdır.
Daha açık bir dille ifade etmek gerekirse; eğer bir köklü sayı, kökten çıkartılabiliyorsa o sayı rasyonel bir sayıdır. Çünkü kökten çıkabilen tüm sayılar aynı zamanda birer tam sayıdır ve tam sayıların tamamı rasyoneldir.
Pi sayısı, irrasyonel bir sayı. Sonsuza kadar devam ediyor, ve tekrarlamıyor. e sayısı da aynı şekilde.
Evet rasyonel sayıdır çünkü kendisinden başka bir böleni yoktur.
0 4 ifadesi bir rasyonel sayı mıdır? Nedeniyle açıklayalım. Bir tam sayının 0'a bölümü tanımsız olduğundan 0 4 ifadesi rasyonel sayı değildir.
Matematikte, rasyonel olmayan sayılar irrasyonel sayılar olarak adlandırılmıştır. Paydası 0 olmamak şartıyla, iki tam sayının birbirine oranı şeklinde ifade edilemeyen sayılara matematikte irrasyonel sayılar adı verilmektedir.
21 doğal sayıdır yani evet, rasyonel.
Bir öğrenci, mutlaka rasyonel sayılar hakkında şu bilgilere hakim olmalıdır. Her doğal sayı bir rasyonel sayıdır. Her tam sayı bir rasyonel sayıdır.
Bir sayının sıfıra bölümü tanımsızdır.
Tüm doğal ve tam sayılar birer rasyonel sayıdır. Her kesir bir rasyonel sayıdır. Sıfırdan büyük rasyonel sayılara pozitif rasyonel sayılar denir ve Q+ işareti ile gösterilirler. Sıfırdan küçük olan rasyonel sayılara negatif rasyonel sayılar denir ve Q- sembolü ile ifade edilirler.
Evet rasyonel sayıdır. Bunlarda rasyonel sayılara örnek verilebilir.
Matematikte doğal sayı olup hem pozitif hem de negatif olan birçok sayı mevcuttur. Sıfırdan büyük olan rasyonel sayılar Q+ simgesi ile gösterilirken sıfırdan küçük rasyonel sayılar ise Q- şeklinde belirtilir. Yani sıfırdan büyük ve küçük sayılarda var olduğu için en küçük rasyonel sayı olarak sıfırı gösteremeyiz.
√3 ifadesi dışarı tam olarak çıkmadığı için rasyonel değil irrasyonel bir sayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri