Rathke'nin kesesi olarak bilinen farenksin (stomal kısım) sırt duvarındaki bir depresyondan gelişir. Ön hipofiz, hormonları sentezleyen ve salgılayan birkaç farklı hücre tipi içerir. Genellikle ön hipofizde oluşan her majör hormon için bir hücre tipi vardır.
Dışta yer alan ektoderm koruyucudur ve sinir sistemi ve duyu organları gelişir. Mezoderm hücreleri endoderm ve ektoderm boru arasını doldurur. Mezodermal hücreler kas, organ ve diğer yapılara dönüşür. Endodermal hücreler sindirim kanalına açılan salgı bezleri epitelini döşer.
HİPOFİZ: Ön orta ve arka loblardan oluşur. Orta lob insan fötusunda ve hamile kadınlarda bulunur. Embriyolojik gelişimi gebeliğin 24. gününde başlar. Primitif ağız boşluğu olan stomedeumdan primitif beyne doğru bir divertikülüm (Rathke kesesi) ilerler, olgunlaştıkça Rathke kesesinin boynu daralır ve tıkanır.
1) Hipotalamus: Ara beyin içerisinde bulunan merkezi sinir sitemi yapısıdır. ✔ Salgıladığı özel hormonlar (RF) ile hipofiz bezinin ön lobunun çalışmasını düzenler.
Tiroit uyarıcı hormon (TSH): Hipofiz bezinin ön lobunda üretilen tiroit stimülasyon hormonu (TSH), tiroit bezlerini uyararak tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) salgılatır. TSH salgılanmasını hipotalamusta üretilen TRH hormonu ve T3, T4 hormonlarının artıp azalması etkiler.
İlgili 38 soru bulundu
Arka Lob (nörohipofiz)
Arka lobda hormon üretimi yoktur. Buradan salgılanan hormonlar hipotalamusta üretilir ve burada depolanır.
Hipofiz bezinin hem ön hem de arka lobu vücut için gerekli önemli hormonların üretiminden sorumludur. Başta FSH, büyüme hormonu, prolaktin ve tiroid uyarıcı olmak üzere birçok hormon hipofiz bezi tarafından salgılanır.
Vücutta salgılanan önemli olan üretiminden de sorumlu olan hipotalamus, başta dopamin ve vazopressin olmak üzere büyüme hormonu, TRH hormonu ve oksitosin gibi hormonları üreterek salgılar.
AVP (İnsanlardaki ADH'dir) ve oksitosin hipofiz bezinde yapılmaz, hipotalamusta yapılır, hipofiz bezinin arka bölümünde depo edilir ve gerektiğinde buradan dolaşıma verilir.
adacıklarının δ hücrelerinden salgılanan somatostatin aynı adacıktaki α ve β hücreleri üzerine etkili olmaktadır. Somatostatin, insulin ve glukagon salgılanmalarını hücreye Ca2+ iyonlarının girişini inhibe ederek, inhibe eder.
FSH, Folikül Uyarıcı Hormon ya da Follicle-Stimulating Hormone), Hipotalamusdan salınan GnRH ile hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur.
📌Epifiz, bezi hipofiz bezinin arka kısmında bir oyuk içinde bulunan mercimek tanesi büyüklüğünde bir bezdir.
Mezodermden Meydana Gelen Doku ve Organlar:
kan damarları ve kan dokusu, mezenterler, ürogenital sistemin büyük bir kısmı (böbrekler, testisler ve ovaryumlar), sölomik epitel, östaki borusu, bazen orta kulağın iç yüzeyi .
yemek borusu, Mide, ince ve kalın bağırsak, karaciğer, pankreas ve cloaca meydana gelir. Ağız boşluğunun ön kısmından gelişir.
Buna primer nörülasyon adı verilir. Nöral tüp, rostral kısımda beyin ve beyinciği, kaudalde ise omuriliği oluşturur. Nöral oluğun her iki tarafındaki katlantılardan ayrılan nöral çıkıntılar da spinal ve kranial sinirleri, mezoderm ise spinal kanalı ve çevre kas ve bağ dokusunu oluşturacaklardır.
Prolaktin, beyinde yer alan hipofiz bezi tarafından salgılanan bir tür hormondur.
Hipotalamustaki nörosekretuvar nöronlar, salgıladıkları salgılatıcı (releasing) ve engelleyici (inhibiting) hormon veya faktörler aracılığıyla ön hipofiz hormonlarının salgılanmasını kontrol ederler.
Hipofiz bezinin ön kısmından salgılanan büyüme hormonu (GH), özellikle ergenlik dönemine kadar olan boy uzamasından sorumludur. Ön kısımdan salgılanan FSH ve LH hormonları kadınlarda yumurtalıkları uyarır ve bu şekilde kadınlık hormonlarının (estrojen) yumurtalıklardan salınmasını sağlar.
Süt hormonu olarak da bilinen, beyinde hipofiz bezinin ön lobundan salgılanan ve nohut büyüklüğünde bir hormon olan prolaktin, kadınlarda anne sütü üretimi başta olmak üzere emzirme ve meme dokusu gelişiminden sorumlu bir hormondur.
ACTH eksikliğine bağlı olarak adrenal bez az çalıştığından, yani kortizol hormonu kanda az olduğu için halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, kilo kaybı, şeker düşüklüğü görülür. Bu hastalarda eğilip kalkmakla tansiyon düşmesi (hipotansiyon), nabız sayısında azalma (bradikardi) ve kas gücünde azalma vardır.
Hipofiz bezinin böbreküstü bezini uyaran adrenokortikotrop hormonunu (ACTH) fazla ürettiği durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Cushing hastalığına hipofiz bezinin fazla büyümesi (hiperplazi) ya da bir tümör neden olur. Cushing hastalığı Cushing sendromunun bir şeklidir.
Prolaktin hormonu düzeyinin artışı (süt hormonu yüksekliği) meme dokusundaki hücreleri uyararak laktoz (süt şekeri), kazein (süt proteini) ve çeşitli yağ yapıdaki maddelerin sentezini uyarır. Gebelik sırasında yüksek progesteron hormonu seviyeleri bu hormonun etkilerini baskılayıcı özellik gösterir.
Prolaktin hormonu da hipofiz bezinden salgılanır ve normalde gebelikte meme büyümesi ve süt salgısına neden olur. Psikolojik ve fiziksel stres de prolaktin düzeyini artırır fakat bu artış kortizol ve adrenalin kadar belirgin değildir.
Hipotalamusun hasar görmesi durumunda kaygı ve stres bozukluğu, depresyon gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Hipokampüs: Beyinde hafıza merkezi olarak bilinen bölge hipokampüstür. Kısa süreli belleğe alınan verilerin uzun dönem hafızaya alınmasından hipokampüs sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri