Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düşük beyan tespiti yapılırsa, tapuda evin değerinin düşük gösterilmesinin cezası hem satıcı hem alıcıdan gecikme faizi ile talep edilir. Aynı zamanda evin değerinin eksik beyanı sebebi ile tapu harcı %25 oranında ceza ile ödenir.
Tapu Rayiç Bedelinin Cezası Nedir? Tapu rayiç bedeli, ev alıp satarken ve evine kredi yaptırırken belirtmen gereken bilgiler arasında yer alıyor. Bu aşamada yanlış beyanda bulunmak ise suç olarak kabul ediliyor ve bu hareketi gerçekleştiren mükelleflere çeşitli cezalar uygulanıyor.
Bunun yanı sıra eksik beyan nedeniyle tapu harcı %25 oranında ceza ile ödenir. Gelir vergisi cezası: Durum tespit edildiğinde karşılaşılacak başka bir sorun ise değer artışı vergisi cezası. Bu durumda gayrimenkulü satan kişinin gelir vergisinin %35'i kadar cezalı bir ödeme yapması gerekiyor.
Konut Rayiç Bedeli Hesaplaması
Bu üç gayrimenkulün rayiç bedelleri ve metrekareleri toplanır, toplam rayiç bedel toplam metrekareye bölünerek metrekare başına rayiç bedel belirlenir. Metrekare başına belirlenen bedel, rayiç bedeli hesaplanan konutun metrekaresi ile çarpılır.
Vergi Usul Kanunu'nun 371. maddesinde yer alan düzenleme nedeniyle, pişmanlık zammı gecikme zammı oranında uygulandığından, 5801 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan değişiklik pişmanlık zammı oranını da değiştirmiş olup, 21.07.2022 tarihinden itibaren uygulanacak pişmanlık zammı oranı %2,5 olmuştur.
İlgili 20 soru bulundu
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düşük beyan tespiti yapılırsa, tapuda evin değerinin düşük gösterilmesinin cezası hem satıcı hem alıcıdan gecikme faizi ile talep edilir. Aynı zamanda evin değerinin eksik beyanı sebebi ile tapu harcı %25 oranında ceza ile ödenir.
500 Bin liralık Evin Tapu Masrafı Ne Kadar? 500.000TL'lik eve %4'ü oranında tapu harcı ödemesi yapılır. Harç ödemesi 20.000TL olur. 20.000TL'nin yarısını alıcı, diğer yarısını ise satıcı öder.
Düşük gösterilen rayiç bedellere tapu harcı cezası
Tapu alım ve satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı %2 tapu harcı ödüyor. Tapu harçları belediyede belirlemiş olduğunuz rayiç bedelin %2 alınarak hesaplanıyor.
Zaten konut kredisi kullanıyorsanız, kullandığınız konut kredisinin üzerinde rayiç bedel göstermeniz gerekir. Maliye bu konuda sorgulama yapıyor. Kesinlikle kullandığınız krediden daha az rayiç bedel göstermeyin. Hatta en garantisi kredinin biraz daha üzerinde rayiç bedel göstermektir.
Yeni eklenen Emlak Vergisi Bildirim Sureti / Rayiç Bedel Sorgulama hizmeti ile artık e-Devlet Kapısı üzerinden alınabilecek Barkodlu Emlak Rayiç Değeri Belgesi ile belediyeye gelmeye gerek kalmadan tüm resmi kurumlarda işlemler hızlı ve zaman kaybı yaşamadan yapılabilecek.
Gayrimenkul tapularının normal şartlarda satışı yapılıp başkasına devredilesiyle tapuda her iki taraf için %0,20 (binde yirmi) oranında harç ödemesi yapılıyor. Fakat tapuda gerçek satışını beyan etmeyen ve pişman olan vatandaşlar bir dilekçe vererek pişmanlık harcı ödeyebiliyorlar.
Tapu harcını ödeyecek olan kişi; satıcı ve alıcının aralarında anlaşması sonucu belirlenir. Eğer ortak bir karar alınmazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır. Tapu harcı oranı, iki taraf arasında satış bedelinin %2'si olmak üzere toplamda %4 olarak uygulanır.
Ancak satış bedelinin mülkün rayiç bedelinden düşük olmaması gerekir. İşte konut rayiç bedelinin önemi bu noktada ortaya çıkar. Devir işlemlerinde hem alıcı hem de satıcıdan satış bedelinin binde 20'si oranında tapu harcı alınır.
Taşınmaz malların alım satımında tapu idaresi tarafından tahsil edilen tapu harcı, ülkemizde tamamı alıcı tarafından ödenene fakat resmiyette her iki tarafın eşit olarak ödemesi gereken bir bedeldir.
Gayrimenkul sahibinden istenen tapu devir teslim belgeleri (2021) şunlardır: Tapunun aslı veya fotokopisi. Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi (TC kimlik numarası görünmeli) İlgili belediyeden alınmış gayrimenkulün emlak değerini yani rayiç bedeli belirten belge.
Rayiç bedeli, illerin valiliklerince belirlenmiş komisyon tarafından belirlenir. Bu komisyonlar, malların analizini yaparak en düşük hangi fiyata satılması gerektiğini belirler. Böylelikle bir malın, taşınmazın değeri altında alım-satım yapılmasının önüne geçilmiş olur.
RAYİÇ BEDELE YENİ AYAR!
Tapu dairelerinde harca esas bedelin asgari tutarı taşınmazın belediyede gözüken rayiç değerine bağlıdır. 2023 yılında emlak vergi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 61.46 seviyesinde artırıldı.
Emlak vergisi, her 4 yılda bir takdir edilen arsa ve arazi metrekare birim değerleri (uygulamada bu değerlere belediye rayiçleri deniyor) üzerinden hesaplanır.
Ödeme yöntemleri arasında çek, elden ödeme, online ödeme gibi yöntemlerin yanı sıra tapu takası olabilir. Bu durumda, alıcı satıcıya başka bir gayrimenkul verebilir. Emlak satışı, birçok kişi için hayatlarında yapacakları en büyük yatırımlardan biridir. Bu nedenle, emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi önemlidir.
Vergi ziyaı cezasında eksik ödenen tapu harcı tutarı ve bu tutarın yüzde 25'i ceza olarak tahsil edilmektedir. Vergi ziyaı cezası 400 bin lira tutarındaki bir ev için şöyle hesaplanıyor: 400 bin TL'lik alım-satım işlemi 100 bin lira olarak gösterildiği zaman %2 alıcıdan %2 de satıcıdan tapu harcı alınıyor.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir.
Arsa rayiç bedel sorgulaması, e-Devlet üzerinden yapılır. Burada yer alan “Tüm Belediye Hizmetleri” sekmesinden arsa rayiç bedeli öğrenilir. Arsa rayiç bedelini öğrenmek için arsanın bulunduğu mahalle, sokak adı gibi bilgiler gereklidir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri