Recaizade Mahmut Ekrem, (d. 1 Mart 1847 İstanbul, ö. 31 Ocak 1914, İstanbul) şiirlerini ''aşk '' ve '' tabiat '' temalarında yazan, hemen hemen bütün edebi türlerde eser veren ve günümüze kadar yayımlanmış 20 adet eseri bulunan şair ve öğretmendir. Recaizade Mahmut Ekrem, İstanbul'da tanınmış bir ailede doğmuştur.
Doğaya dönük, insanı doğa içinde ele alan şiirler yazdı. Aşk ve ölüm temalarını işledi. Eski-yeni edebiyat tartışmalarının merkezinde yer aldı. Tek romanı, Türk edebiyatında realizmin ilk örneklerinden sayılan Araba Sevdası adlı eseridir.
Yol gösterici ve öğretici kimliğiyle üstat sıfatıyla anılan Recaizâde Mahmut Ekrem, şiir, tiyatro, hikâye, roman, deneme, sanat ve edebiyat üzerine yazılar gibi çeşitli türlerde eserler vermiştir.
Ekrem, devrindeki diğer şairler gibi, bir yandan Divan şiiri geleneğini sürdürürken bir yandan da halk söyleyişleriyle mahallîleşme hareketinden etkilenmiştir. Ancak bütün bunların üstünde kendisi esas itibarıyla romantik Fransız şiirinin etkisi altındadır.
Tanzimat edebiyatının öncü şairlerinden ve yazarlarından olmakla birlikte daha çok kuramcı yönüyle öne çıkan ve kendinden sonraki kuşaklar nezdinde “üstad” olarak kabul edilen Recaizade Mahmut Ekrem'in eserlerinde en çok ele alınan tip, 15 yaşında vefat eden oğlu Nijad'dır.
İlgili 30 soru bulundu
Tanzimat edebiyatında dikkat çeken eski-yeni edebiyat münakaşalarında Recaizade Mahmut Ekrem “yeni”nin en büyük temsilcisi kabul edilir. Münakaşalarında Divan edebiyatını bütünüyle reddetmeyen sanatkâr, Batı edebiyatından hareketle eskinin yerine konulacak olan unsurları belirler.
Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış 3 ciltlik şiir serisidir. Recaizade Mahmut Ekrem, Zemzeme eserini yazdıktan sonra eski-yeni çatışmasında yenilikçi tarafı seçmiştir. Zemzeme kitabının önsözü Servet-i Fünun akımının öncüsü olarak da görülür. Zemzeme'ye karşılık olarak Demdeme adlı eserini yazar.
Tanzimat'ın ikinci nesli sanatçıları arasında yer alan Ekrem'in ilk edebi denemeleri eski edebiyat anlayışı içinde olmakla birlikte, daha sonraki dönemlerde kaleme aldığı eserler, onu Batı edebiyatı anlayışının önemli isimleri arasına sokar.
Eser Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
Tanzimat edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Recaizâde Mahmut Ekrem (1847-1914) yenileşme döneminin önderlerinden biridir.
Hayatı boyunca “sanat sanat içindir” anlayışını savunan Recaizade'nin tiyatro eserlerinde de bu etkiyi görmek mümkündür: Afife Anjelik (1870), Atala yahut Amerika Vahşileri (1873), Vuslat yahut Süreksiz Sevinç (1874), Çok Bilen Çok Yanılır (1916).
Onun tabiat-şiir ilişkisine bakışı başta Victor Hugo ve Lamartine olmak üzere Fransız romantiklerinin etkisiyle şekillenmiştir. Recaizade Mahmut Ekrem kuramcı olduğu kadar uygulayıcıdır da. O, tabiattaki her türlü güzel “şey”e yer veren çok sayıda şiir yayımlamıştır.
Recaizâde Mahmut Ekrem (1847-1914)'in Tiyatroları
Pek çok edebi türde eser veren Recaizâde Mahmut Ekrem de ilk eserini 1840 yılında Afife Anjelik'le tiyatro türünde vermiş olur.
Tanzimat Edebiyatı'nın pek çok yazar ve şairi (Ahmet Mithat, Namık Kemal, Şemsettin Sami, Abdulhak Hamit, Recaizade Mahmut Ekrem) romantizm akımının etkisindedir.
İlk realist roman olarak anılan Araba Sevdası 1896'da yayınlanmış olup Türk edebiyatı açısından büyük öneme sahiptir. Recaizâde Mahmut Ekrem'e ait olan eserde Batılılaşma, aylaklık, züppe tipi, yabancılaşma gibi meseleler de sorgulanmaktadır.
İlk Türk gazetecisi İbrahim Şinasi, Tanzimatla başlayan Batılılaşma hareketinin öncülüğünü yaparak dil, edebiyat ve düşünce yaşamının gelişmesine etkili olan Türk edebiyatının önemli şair ve yazarlarındandır. Şinasi'nin batı örneğindeki ilk Türk piyesi "Şair Evlenmesi", ulusal Türk tiyatrosunun temel eseridir.
Türk edebiyatının klasiklerinden Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem'in yergi niteliğindeki eseridir. Realizmin Türk edebiyatındaki ilk örneklerinden sayılan roman, toplumdaki yozlaşmayı, Bihruz Bey'in Periveş Hanım'a duyduğu aşkı üzerinden ele alıyor.
20. yüzyıldan sonra karakterin ruh dünyasını vasıtasız vermek üzere kullanılan bilinç akışı tekniğinin Araba Sevdası romanında kullanılmış olması dikkate şayandır. Romanda karma anlatıcı ve bakış açısının kullanıldığı görülmektedir.
Recaizade Mahmud Ekrem tarafından yazılan Araba Sevdası isimli eserin ilk realist roman olma özelliğine sahip olduğu bilinmektedir. Araba Sevdası 1897 yılında Servet-i Fünun döneminde kaleme alınmış bir eser olarak ifade edilebilmektedir.
Edebî Yaşamı
Fransız İhtilali'nin getirdiği düşüncelerden etkilenmiş ve şiirlerinde Divan şiir biçimleriyle hak, adalet, uygarlık, hürriyet gibi temaları işlemiştir. Ziya Paşa, yenilikçi düşüncelere sahip olsa da Divan şiir geleneğinden kopamaz ve şiirlerinde aruz ölçüsüyle ve ağır bir dille yazar.
Heyecanlı, kavgacı kişiliği, akıcı ve parlak biçemi nedeniyle döneminin diğer yazarlarından daha fazla tanındı. “Vatan Şairi” ve “Hürriyet Şairi” olarak anılan Namık Kemal, şiirin yanı sıra eleştiri, yaşam öyküsü, tiyatro, roman, tarih ve makale türlerinde eserler verdi.
Edebiyatta klasisizm
Konusu eski Yunan ve Roma mitolojisinden alınmıştır. Mükemmeliyetçidir ve ana dil esas alınmıştır. "Sanat, sanat içindir." anlayışı benimsenmiştir. Sanatçılar eserlerinde kişiliklerini gizlemişlerdir.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Demdeme, Muallim Naci'nin 1886 yılında yayımlanmış olduğu eleştiri türündeki eseridir. Bu eserde Recaizade Mahmud Ekrem'in yazdığı Zemzeme adlı eserindeki düşünceleri eleştirmek amacıyla yazılmıştır.
ARABA SEVDÂSI (RECAİZADE MAHMUT EKREM) Recaizâde Mahmut Ekrem'in roman türündeki eseri. Devlet kademesinde büyük bir memur olan babasının ölümüyle kendisine büyük bir servetin kaldığı Bihruz Bey'in yaşam tarzını anlatan roman 1896 yılında Servet-i Fünûn dergisinin 258. sayısından itibaren tefrika edilmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri