Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
İlk zamanlar gençliğin ve kaleminin verdiği gücün etkisi ile mahlasını zararlı manasına gelen “Zarri” olarak belirlediği ama daha sonra tarihçi Gelibolulu Ali'nin koyduğu ve yararlı anlamına gelen “Nefi” mahlasını kullandığı kaynaklarda yazmaktadır.
Hiciv Divan Edebiyatı'nda yermek,eleştirmek anlamında kullanılır. Nefi'nin sadece hicivleriyle ün salmadığını ve kaside alanında da başarılı eserler verdiğini, hatta ve hatta kaside denilince de akla gelen ilk ismin Nefi olduğunu az çok edebiyat bilgisi olan bir çok insan bilir.
Divan Şiirinde kasideleriyle tanınmıştır. Kasidenin en güzel örneklerini veren şairdir. Nefi aynı zamanda hicivleriyle de ünlüdür.
Şair gerek kendi zamanında gerekse kendinden sonraki asırlarda kaside yazan şairleri etkilemiştir. Nef'î, yaşadığı dönemin hiciv üstadı olarak kabul edilir. Şiirlerinde zengin bir musiki, düşünce ve bilgiyle yoğrulmuş sanatlı bir üslup gözlenir.
İlgili 22 soru bulundu
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
Padişah'a Deccal Diyen Şair Nef'i İdam Edildi!
Nef'î klasik edebiyatımızın tarz ve üslup sahibi büyük şairlerinden biridir. Kendisinin bilhassa kaside sahasında edebiyatımızın en kudretli şairi olduğu, gerek klasik dönem tezkirecileri ve gerekse modern dönem şair ve münekkitleri tarafından kabul edilmektedir.
Padişah 1.Ahmed zamanında İstanbul'a gelen Nef'î, devlet hizmetine girerek bir süre farklı memurluklarda çalıştı. 2.Osman ve 4. Murad dönemlerinde yıldızı parladı ve sarayla yakın bir ilişki kurdu. Hicviyeleri ile ünlü olan Nef'î yazdığı hicivlerle dönemin birçok isminin nefretini ve öfkesini üstüne çekti.
Nefi'nin Siham-ı Kaza adlı eseri mesnevidir...
Nefi'nin eserleri nelerdir? Nef'i Divanı, şairin en önemli eseridir. Ayrıca içinde yer alan galiz küfürler sebebiyle günümüz Türkçesine tercümesi oldukça geç bir tarihte yapılan Siham-ı Kaza şairin bir diğer ünlü eseridir. Ayrıca şairin Tuhfetü'l-Uşşâk ve Farsça Divan olmak üzere iki eseri daha vardır.
Zamanın Şeyhülislamı onu ikaz etmiş, bir Müslümanı kötülerken aşırı gidilirse küfre düşülebileceğini söylemişti. Nef'i de buna karşılık olarak; “Müftü efendi bize kâfir demiş/Tutalım ben O'na diyem Müslüman/Lâkin varıldıkta ruz-ı mahşere/İkimiz de çıkarız orada yalan...” diyerek cevap vermişti...
Hayatının büyük bir bölümünü İstanbul'da geçiren Nef'î bu sürede çeşitli devlet adamları ve şairler ile anlaşmazlıklar yaşamış, bu isimlerden bazılarını Türkçe ve Farsça Dîvân'ında nispeten üstü kapalı olarak, Sihâm-ı Kazâ isimli eserinde ise alenen hicvetmiştir.
*"Ben mucizeli söz söyleyen bir papağanım, sözlerim boş değil, felek ile söyleşemem zira onun aynası saf değildir." Nef'i, şair olan babasından etkilenerek genç yaşta şiirle ilgilenip iyi derecede Farsça öğrendi.
nefi ne demek? Çıkar ile ilgili, yararlı.
Türkçe Divan: Nef'i'nin divanında ağırlıklı olarak kasideler bulunur. Padişahlara, devlet yetkililerine ve din adamlarına kasideler sunmuştur. İçerik olarak baharın güzelliği, İstanbul, mimari yapılar, şehir ve çevre güzellikleri, sultan atlarının tasviri, yiğitlik, savaş tasvirleri, aşk ve içki gibi konuları işler.
Bâkî, asıl adı Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Osmanlı şair. Baki, Divan edebiyatı şâiri olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
Başarılı lirik gazeller yazdı ama asıl ününü kasideleri ve hicviyeleri ile yaptı. Sağlam bir tekniği, ağır bir dili, cesur bir söyleyişi vardır.
Hatta ilk dönem şiirlerinde kullandığı zarara mensup anlamına gelen “Darrî” mahlası, Âlî tarafından “Nef'î” mahlasıyla değiştirilmiştir.
Genellikle din ve devlet büyüklerinin övülmesi ya da yerilmesi için yazılan şiirlerdir. En çok 99, en az 15 beyitten oluşur. Genelle 33 - 99 beyit arasında değişkenlik gösterir. İlk beyitte bulunan mısralar kendi aralarında, diğer beyitlerde bulunan mısralardan 1.si serbest, 2.si 1. mısra ile uyaklıdır.
1.Türkçe Divan.
Nef'î'nin bizzat tertip ettiği divanında kasideler ağırlıktadır. Saltanatına şahit olduğu padişahlara, devlet yetkililerine ve din adamlarına çeşitli vesilelerle kasideler sunmuştur.
NEF'in sahibi Erden Timur kimdir?
Her ne kadar Nefi padişah 4. Murat'a bu konuda söz verse de kalemini durduramayıp Vezir Bayram Paşa hakkında bir hicviye kaleme aldı. Bu hicviyesinden ötürü Nefi, 27 Ocak 1635'te sarayın odunluğunda kementle boğularak 63 yaşında öldürüldü, sonra cesedi İstanbul Boğazı'nda denize atıldı.
Muhammed İkbal ve Şair Nefî'nin Makamları'nın da bulunduğu Mevlana Müzesi'nin arka bahçesinde sürdürülen çalışmaların nereye varacağı merakla bekleniyor. Makam mezarlarının üzerindeki molozlar müzeyi gezmeye gelenlerin de dikkatini çekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri