Recep Ayının İlk Günü Oruç Tutmak İçin Nasıl Niyet Edilir? Recep ayında ilk gün oruç tutarken “Niyet ettim Allah rızası için Recep ayı ilk gün orucumu tutmaya, Allah'ım orucu hakkıyla tutabilmem için yardım eyle, orucumu kabul eyle.” şeklinde niyet edebilirsiniz.
Diyanet bilgisine göre, Recep, Şaban ve Ramazan aylarında kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde nafile oruç tutabiliyor. Diyanet bilgisine göre, bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterli oluyor.
Sadece ramazan ayında değil, Recep ve Şaban ayları ile birlikte 3 aylarda oruca nasıl niyet edilir diyerek daha genel sorulan soruya da cevap verelim. Üç aylarda tutulabilen nafile oruç niyetini ”Niyet ettim Allah rızası için nafile orucumu tutmaya.” diyerek yapabilirsiniz.
Recep ayının ilk günü oruç tutmanın sevabı büyüktür. Peygamber efendimiz bir hadisinde, 'Recebin ilk gününü oruçla geçiren kimseden cehennem, gökle yer arası kadar uzaklaşır. ' buyurmuştur.
ŞABAN ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR? Şaban ayı içerisinde oruç tutmak isteyen kişiler "Niyet ettim Allah rızası için yarınki nafile orucumu tutmaya" şeklinde niyet edebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Recep Ayının İlk Gecesi Kılınacak Namaza Nasıl Niyet Edilir? Nafile namazlara “Niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya, Allahuekber” şeklinde niyet edilir. Ancak bu niyet, dualarla da desteklenebilir.
Recep Ayı'nın ilk gününde tutulacak oruç için şöyle bir hadis mevcuttur; Receb-i Şerîf'in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur.
Haram aylardan biri olması hasebiyle bu ayda sevaplar katlanacağı için, bol bol Kur'an-ı Kerim okunmalı, istiğfarda bulunulmalı, namaz kılınmalı ve oruç tutulmalıdır.
Sahura kalkmadan oruç tutulur mu günah mı diye kafası karışanlar olabilir, sahurun da oruç tutarken farz olduğunu düşünenler de olabilir. Bu soruların cevabı hayırdır. Yani gece sahura kalkmadan oruç tutulur mu diyenler sahursuz da oruç ibadetini yapabilirler.
Recep Ayı Nasıl Geçirilmeli? Recep Ayında Hangi İbadetler Yapılmalı? Her yeni başlangıç gibi üç ayların başlangıç ayı olan Recep'e Allah'tan bağışlanma dileyip tövbe edilerek girilmeli; her zaman olması gerektiği gibi bu ay da kavgadan, kötülüklerden ve günahlardan uzak durularak geçirilmelidir.
Receb ve şâban aylarının tamamının oruçlu geçirilerek ramazanla birleştirilmesi “üç aylar orucu” şeklinde adlandırılır. Ramazan ayında kasten bozulan oruçtan dolayı yerine getirilmesi gereken iki aylık kefâret orucunun receb ve şâban aylarında tutularak böylece üç ayların oruçlu geçirildiği de görülmektedir.
Recep ayında tutulması tavsiye edilen ilk 3 gün oruç 23 Ocak, 24 Ocak ve 25 Ocak tarihlerindedir. Bu nafile oruçlardan en önemli olanı Recebin ilk gün orucudur. Recep ayının ilk gün orucu 23 Ocak Pazartesi günü tutulmaktadır. Yani sahura 22 Ocak Pazarı 23 Ocak Pazartesiye bağlayan gece kalkılacaktır.
İbn Abbas der ki; "Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık." Peygamberimiz, bu ayda sık sık oruç tutarak nafile oruca teşvik ederdi.
Niyet ettim Allah rızası için Recep ayı hürmetine günahlarımın affı için ve dualarımın kabulü için diyerek namaza başlanır.
Üç ayların ilk günü oruç tutmak için herhangi bir dini kaynak bulunmuyor. Ancak Hz. Peygamber'in, Recep ayı girdiğinde “Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır.” diye dua ettiği bu mübarek aylarda nafile oruç tutabildiği Diyanet kaynaklarında yer aldı.
Oruca niyet edilirken dil ile söylemeden kalben yapılan niyet de geçerli olmaktadır. Kalben niyet edilirken dille tasdik etmek menduptur. "Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya" şeklinde yapılan niyet en efdal olan niyettir.
Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.
Regaip kandili orucunun sevabını almak için bu şekilde 2 gün olarak tutulması tavsiye edilmiştir. Regaip Kandili oruç günleri: 26-27 Ocak 2023 : Perşembe ve Cuma günü iki gün birlikte oruç tutulabilir. 27-28 Ocak 2023 : Cuma ve Cumartesi günü iki gün birlikte oruç tutulabilir.
Ramazan'ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/126-127). Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır.
Bazı vatandaşlar recep ayının ilk günü girince 111 defa ''Allahümme Salli Ala Muhammed'' diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirirler. Daha sonra 1660 defa ''Ya Allah'' diye tesbih çekilir. Üç aylar boyunca her gün 1100 kere ''La İlahe İllallah'', 100 kere de ''Muhammedürresulullah'' diye bu tesbihe devam edilir.
RECEP AYININ İLK 10 GÜNÜ OKUNACAK DUALAR
Recep Ayının İlk On Gününde Okunacak Dua: “Allâhümme bârik lenâ fî recebe ve şa'bân ve belliğnâ ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil-Kur'ân.” Ardından yüz defa: Sübhânallâhil-Hayyi'l-Kayyûm.
İslam dininin en önemli ibadeti olan namazın Recep ayında ayrı bir kıymeti vardır. Günlük kıldığımız 5 vakitlik farz namazlarımızın yanında bu aya özel namaz bulunur. Allah-u Teala'ya (c.c) en çok yakınlaştığımız ibadet olan namaz Recep ayında ilk gece 20 rekat, tüm ay içine yayılabilecek 30 rekatlık namaz vardır.
Diyanet İşleri Başkanlığının niyet etmeden oruç tutmak hakkında yapmış olduğu açıklama aynen şu şekildedir: “Niyet etmek orucun şartlarındandır.
Üç ayların başlangıcından sonra ilk kandil, Receb ayının ilk manevi günü olan Regaib Kandili ile 11 Ocak 2024 Perşembe gecesi gerçekleşecek. Miraç Kandili 6 Şubat 2024 Salı günü, Berat Kandili ise 24 Şubat 2024 Pazartesi günü idrak edilecek.
Buna göre; Ramazan ayının ilk günü 23 Mart 2023 tarihine denk geliyor. İlk oruca ise 22 Mart'ı 23 Mart'a bağlayan gece kalkılacak. Ramazan ayı arefe günü 20 Nisan 2023 tarihine denk geliyor. Oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar 20 Nisan 2023 Perşembe günü son oruçlarını tutacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri