Reeskont oranı, varlığın nakde dönüştürülmesi esnasında uygulanan ve senette veya vadeli çekte faiz oranının belirtilmediği takdirde uygulanan orana denir. Reeskont oranı avans faiz oranıyla genelde aynı olup iskonto faiz oranından ise yüksektir.
Reeskont, kısaca tekrar iskonto anlamına gelir. Yani, herhangi bir bankanın elinde bulunan ve daha ödeme zamanı gelmemiş olan senetleri bankanın kendi belirlediği belli başlı şartlar karşılığında merkez bankasına iskonto ettirerek paraya çevirmesi diyebiliriz.
Reeskont; bir banka tarafindan :iskonto edilmiş ti- cari senet ve vesikalann TCMB reeskont,ora ııı üzerinden • satın alınması işlemidir. Avans ise; teminat olarak alınan ticari senet ve vesikalar ile Devlet Tahvilleri ye borsada kayıtlı sağlallı tah- viller karşılığında ödünç verme işlemidir.
Reeskont faiz oranı, bankanın iskonto etmiş olduğu borç veya alacak senedi ile ihracat yapan şirketin sattığı mal bedeline karşı uygulanan Merkez Bankası reeskont kredisi geri ödemesi hesaplamasında kullanılır.
reeskont oranının yükselmesi kredi hacminin daralmasına, azalması ise kredi hacminin genişlemesine neden olur.
İlgili 16 soru bulundu
Türkiye'de reeskont işlemindeki tüm koşul ve kurallar, Merkez Bankası tarafından belirlenir.
Söz konusu tebliğ uyarınca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca vadesine en fazla 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak faiz oranı yıllık %25,75 , avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık %26,75 olarak belirlenmiştir.
Reeskont oranı formülü aşağıdaki gibidir: Reeskont Miktarı = (Nominal değer x Faiz Oranı x Gün Sayısı) / (36.000 + (Faiz Oranı x Gün Sayısı))
Reeskont, vadesi gelmemiş senede bağlı borç ve alacakların, değerleme günündeki gerçek değerlerine indirgenmesi işlemi. Borç ve alacak senedinin değerleme günündeki nominal değeri, senedin vade tarihine kadar olan süreye isabet eden faizi de içeriyor.
Dolayısıyla, senette faiz oranı belirlenmemiş ise 24 Haziran 2023 tarihinden itibaren yapılacak reeskont işlemlerinde bu Tebliğ ile avans işlemleri için belirlenen yıllık % 16,75 faiz oranı uygulanacaktır.
Senet 4 aylık vadeli olduğundan aylık faizi 500 TL olur. Fakat vadeye göre 3 aylık kısmı 2008 yılına ait, 1 aylık kısmı 2009 yılına aittir. Buradaki 2009 yılına ait olan 500 TL nin 2008 yılı gelirlerinden çıkartılıp 2009 yılına aktarılması gerekir. İşte bu işleme reeskont işlemi denir.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak.
Dolayısıyla, senette faiz oranı belirlenmemiş ise 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren yapılacak reeskont işlemlerinde bu Tebliğ ile avans işlemleri için belirlenen yıllık % 25,75 faiz oranı uygulanacaktır.
Avans faizi istenebilmesi için borçlunun tacir olması ve borcun da ticari işletme ile ilgili olması yeterlidir. Alacaklının tacir olmasına gerek yoktur. Alacaklı, haksız eylem dahil her türlü nedenden kaynaklanan alacakları için tacir olan borçludan avans faizi isteyebilir.
Vergi mevzuatına göre reeskont sadece alacak senetleri ve borç senetleri hesaplarında gösterilen senetli alacaklar ve borçlar için ayrılacağından 121/221 Alacak Senetleri, 321/421 Borç Senetleri hesaplarında sunulan alacaklar ve borçlar için hesaplanacaktır.
Hukuk Dairesi; kambiyo senedi düzenleme işinin TTK'da yer alması sebebi ile ticari iş niteliğinde olduğunu, bu nedenle temerrüt durumunda reeskont faizi uygulanacağını belirtmiştir.
Reeskont Neden Yapılır? Borç ve alacak senedinin değerleme günündeki nominal değeri, senedin vade tarihine dek olan süreye isabet eden faizi de içerir. Reeskont işlemi, ilgili faiz miktarının belirlenip vergi matrahının hesaplanması ve bu tutarın gelir ya da gider olarak dikkate alınmasını sağlar.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 2/1/2022 tarihinde, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı %15,75'ten %14,75'e, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık 16,75'ten %15,75'e indirilmiştir.
TCMB Reeskont Kredileri Nedir? İhracatçılara ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde bulunan firmalara TCMB kaynağından kullandırılan uygun maliyetli, İhracat taahhütlü kredilerdir.
2023 Yılında Mal ve Hizmet Tedarikinde Alacaklıya Yapılan Geç Ödemelere İlişkin Temerrüt Faiz Oranı %11,75 Olarak Belirlendi.
Temerrüt faizi, taahhütlerin gerektirmiş olduğu ödemeleri yapmayan borçlu kişinin veya daha önceden belirlenmiş süre içerisinde menkul kıymetler teslimatlarını yapmayan borsa üyelerinin borcuna eklenmiş faize verilen isimdir.
Avans Hesap limitinizi kullandığınızda sadece nakit çekimi yaptığınız tutar ve o gün için faiz işletimi gerçekleştirilir. Avans Hesap limitinizi kullanmadığınızda hesaplarınızdan herhangi bir faiz ya da ücret tahsil edilmez. Ay içinde kullandığınız kredinin faizi bir sonraki ay hesabınızdan otomatik olarak çekilir.
28 Eylül 2023 tarih ve 32323 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Merkez Bankası Tebliği ile; Vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık % 30,75; Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık % 31,75; olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri