Reeskont uygulaması zorunlu değil. Ancak seçimin bütün alacak ve borç senetleri için yapılması şart. Bankalar, bankerler ve sigorta şirketleri alacak ve borçlarını reeskonta tabi tutmak zorunda.
Vergi mevzuatına göre reeskont sadece alacak senetleri ve borç senetleri hesaplarında gösterilen senetli alacaklar ve borçlar için ayrılacağından 121/221 Alacak Senetleri, 321/421 Borç Senetleri hesaplarında sunulan alacaklar ve borçlar için hesaplanacaktır.
Reeskont kredi paketlerinde geri ödemenin döviz birimi üzerinden yapılması sayesinde Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde artış gözlenir. Küçük ve büyük ölçekli firmaları destekleyen reeskont kredi paketi; üretim ve ihracata katkı sağlarken, ülke rezervlerinin döviz bazında artmasını da sağlar.
Reeskont faizinin uygulandığı bazı durumlar şu şekildedir: Merkez Bankası, bazı koşullar ve teminatlara bağlı olarak kabul ettiği bazı senetler için avans verebilir. Senetlerin nakit paraya dönüştürülmesi işlemleri sırasında kullanılır. Bu sayede nakit değer ile asıl değer arasında görülen değişiklikleri belirler.
122 ALACAK SENETLERİ REESKONTU (-)
Alacak senetleri reeskontu, alacak senetlerini bilanço gününde (31.12.20XX) peşin (tasarruf) değeri ile gösterebilmek için bilanço gününden vadeye kadar geçecek süre için hesaplanan iskonto tutarının izlendiği hesaptır [4]. reeskont faiz gelirleri hesabı aynı tutarda alacaklandırılır.
İlgili 32 soru bulundu
Alacak Senetleri Hesabı, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senede bağlanmış alacaklarını kapsamaktadır. Alacak Senetleri Hesabı, Tekdüzen Hesap Planında “121” numara ile belirtilmiştir. Alınan senet tutarları bu hesaba borç, tahsilinde ise alacak kaydedilir.
Reeskont, vadesi gelmemiş senede bağlı borç ve alacakların, değerleme günündeki gerçek değerlerine indirgenmesi işlemi. Borç ve alacak senedinin değerleme günündeki nominal değeri, senedin vade tarihine kadar olan süreye isabet eden faizi de içeriyor.
Reeskont kredilerinden kimler faydalanabilir? Reeskont kredilerinden ihracatçılar, ihracata yönelik mal üreten imalatçı şirketler, yurtdışı müteahhitler, uluslararası fuarcılık yapan şirketler, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyet icra eden şirketler faydalanabilir.
Senet 4 aylık vadeli olduğundan aylık faizi 500 TL olur. Fakat vadeye göre 3 aylık kısmı 2008 yılına ait, 1 aylık kısmı 2009 yılına aittir. Buradaki 2009 yılına ait olan 500 TL nin 2008 yılı gelirlerinden çıkartılıp 2009 yılına aktarılması gerekir. İşte bu işleme reeskont işlemi denir.
Kimler için uygundur? İhracata yönelik mal üreten imalatçılarımız, döviz kazandırıcı hizmet ihracı yapan firmalarımız ve tüm ihracatçılarımıza kullandırmaktayız.
TCMB Reeskont Kredileri Nedir? İhracatçılara ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde bulunan firmalara TCMB kaynağından kullandırılan uygun maliyetli, İhracat taahhütlü kredilerdir.
“122 Alacak Senetleri Reeskontu Hesabı” Nedir? Bu hesap, dönem sonunda, bilançoda senetli alacağın tasarruf değeri yani peşin değeri ile gösterilmesi durumunda nominal değer ile peşin değer arasındaki fark, bir başka deyişle alacak senetleri için ayrılan reeskont tutarlarının izlenmesinde kullanılan hesaptır.
Reeskont oranı, varlığın nakde dönüştürülmesi esnasında uygulanan ve senette veya vadeli çekte faiz oranının belirtilmediği takdirde uygulanan orana denir. Reeskont oranı avans faiz oranıyla genelde aynı olup iskonto faiz oranından ise yüksektir.
Reeskont, kısaca tekrar iskonto anlamına gelir. Yani, herhangi bir bankanın elinde bulunan ve daha ödeme zamanı gelmemiş olan senetleri bankanın kendi belirlediği belli başlı şartlar karşılığında merkez bankasına iskonto ettirerek paraya çevirmesi diyebiliriz.
Reeskont oranı formülü aşağıdaki gibidir: Reeskont Miktarı = (Nominal değer x Faiz Oranı x Gün Sayısı) / (36.000 + (Faiz Oranı x Gün Sayısı))
Reeskont uygulaması aslında muhasebenin dönemsellik ilkesinden kaynaklanan bir finansal uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ilkeye göre her türlü borç ve alacak senetlerinin değerlenme günündeki kıymetine indirgenmesi gerekmektedir.
137 DİĞER ALACAK SENETLERİ REESKONTU (-)
Hatır senetleri dışında, elde bulunan ticarî olmayan kısa vadeli senetler için hesaplanan reeskont tutarları bu hesapta izlenir.
Buradan anlaşılacağı üzere, içinde bulunulan dönemde kesinleşmiş gelir ve giderlerin ilgili hesaplara aktarılmasına tahakkuk denir (İbiş, Çatıkkaş, & Çelikdemir, 2018). beklenen zarar karşılığı farkı), sözleşme faiz oranı ile reeskont edildiği denilmektedir (İş Bankası, 2019).
Dolayısıyla bugün itibariyle ileri vadeli çeklerin reeskonta tabi tutulması mümkün.
Ücret Alacağında faiz, Mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Faiz başlangıcı; işverenin temerrüde düşürüldüğü tarihtir.Zamanaşımı beş yıldır. Dava tarihinden geriye yönelik beş yıllık ücret alacakları istenebilir. Fazla Çalışma Ücreti Alacağında faiz, Mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
Reeskont işleminde hangi oran kullanılır? Senede bağlı alacak ve borçların değerleme günündeki kıymetlerine irca edilmesi sırasında; Varsa senet üzerinde yazılı faiz oranı, Senet üzerinde faiz oranı yoksa T.C. Merkez Bankasının resmi ıskonto hadleri, kullanılıyor.
Söz konusu tebliğ uyarınca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca vadesine en fazla 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak faiz oranı yıllık %25,75 , avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık %26,75 olarak belirlenmiştir.
RT = (Senet Tutarı x Vade x Faiz) / [(365 x 100) + (Vade x Faiz)] Page 6 ALACAK SENETLERİ REESKONTU Reeskont Tutarının (RT) Hesaplanması Örnek: Dönem sonu itibariyle işletmenin elinde 60 gün vadeli 10 000 TL. değerinde bir alacak senedi bulunmaktadır. Reeskont işlemine esas alınan faiz oranı %30'dur.
Bir şirketin müşterilerinin finansal durumunu belirlemek için bir ölçü olarak kullanılır. Alacak hesapları, bir şirketin alacaklarının normalden çok daha yavaş bir şekilde toplandığını gösterirse, bu durum işin yavaşlayabileceğine veya şirketin satış uygulamalarında daha fazla kredi riski aldığına dair bir işarettir .
1.1.
Hesap Planı Açıklamaları, 13* Diğer Alacaklar hesap grubunu, “bu hesap grubu; herhangi bir ticari nedene dayanmadan meydana gelmiş ve en çok bir yıl içinde tahsil edilmesi düşünülen senetli, senetsiz alacaklar ile bu gruba ait şüpheli alacak ve şüpheli alacak karşılığının izlenmesini sağlar (Resmi Gazete, 1992).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri