Kur koruması ile hesabınızın kapanış tarihindeki döviz kuru, hesabınızın açılış tarihindeki döviz kurundan yüksek ise aradaki fark size ödenecektir. Bu sayede birikimlerinin ON'un avantajlı faiz oranlarıyla değer kazanırken, kur kaynaklı herhangi bir kayıp yaşanmasının önüne geçilmektedir.
Hesabın vade sonundaki döviz kuru/altın alış fiyatı, hesap açılış tarihindeki dönüşüm kurundan/altın alış fiyatından düşükse, hesaba yalnızca faiz işler, döviz ya da altın getirisi elde edilmez. Yüksekse, döviz ya da altın getirisi elde edilir.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabının endekslendiği döviz düşerse kur korumalı mevduat faiz oranları dikkate alınarak hesaplanan gelir müşteri hesabına yansıtılır.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı ile birikimlerinize vade boyunca mevduat faizi getirisi elde edersiniz. Vade sonu mevduat faizi getirinizin kur farkı üzerinden hesaplanan tutardan düşük olması halinde aradaki fark hesabınıza ilave olarak Türk Lirası olarak yansıtılacaktır.
Bankalarla piyasa arasındaki kur makasının açılması, kur korumalı mevduatta (KKM) yatırımcının zarar etmesine neden oluyor.
Uygulamanın başladığı hafta, Merkez Bankası'nın açıkladığı gösterge dolar/TL kuru 11 lira seviyelerindeydi, bugün ise 14 lira 80 seviyelerinde seyrediyor. Kurda yaklaşık yüzde 26'lık bir artış söz konusu.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik kapama ile kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacak olup yeniden vade uzatımı müşteri talebi ile yapılabilecektir.
Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacaktır. Vade başındaki temdit türü tercihinize göre veya vade sonunda talep etmeniz durumunda, hesabınızı yenileyebilirsiniz.
Kur korumalı mevduat sisteminde artık işletmeler de hesap açabilecek. Uygulama kapsamında açılan Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına vade sonunda yenilenme imkanı tanınacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarında değişiklik yaptı.
Örneğin fatura tutarını 4.000 USD ve kur da 7.00 TL baz alalım. Tahsilat zamanında kur 7,38 olsun ve ödeme de buna göre gerçekleşsin. Bu durumda, fatura tutarı 4.000x 7=28.000 TL olarak gerçekleşmişken, ödemenin hesabı 4.000×7,38=29.520 TL olacaktır.
Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır. Bu sayede ihracat yapmak, ithalata kıyasla daha cazip hâle gelir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) özelinde baktığımızda faiz artırımıyla Türk Lirası'nın değeri düşer.
Tüzel kişi, çeşitli sosyal ya da ticari amaçlar doğrultusunda bir araya gelenlere verilen isimdir. Kur korumalı mevduat ile döviz dönüşümlü mevduat hesaplarının farkı da bu noktada ortaya çıkar. Dönüşen kur korumalı TL vadeli mevduat hesabından yararlanmak için gerçek kişi olma şartı aranmaz.
Talebin artması, fiyatlar üzerindeki baskıyı artırarak enflasyonu yükseltebilir. Döviz kuru ve ihracat-ithalat dengesinin değişmesi beklenir. Faizlerin düşmesi, TL'ye olan talebi azaltarak döviz kurlarının yükselmesine neden olabilir. Bu da ihracatı teşvik edip ithalatı azaltabilir.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik kapama ile kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacak olup yeniden vade uzatımı müşteri talebi ile yapılabilecektir.
Örneğin; 10.000 TL ile hesabı açtığınızı ve dolar kurunun hesap açılışında 10 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda paranızın dolar karşılığı 1.000 dolar olmaktadır. Vade öncesi çıkış yaptığınızda ise dolar kuru 9 TL ise 1.000 dolara karşılık gelen TL tutarı 9000 TL olmaktadır ve bu tutar geri çekilebilmektedir.
Uygulanan %14 mevduat faizinin dönemsel oranı kabaca %3.5 olur. Hesabın açıldığı tarihteki dolar kuru 12.34 lira. 100.000 liranın karşılığı 8.103 dolar. 3 ay sonunda 100.000 liraya 3.500 lira faiz gelecek.
Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nedir? Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı müşterilerimize avantajlı TL faiz oranında getiri sağlayan ya da kurun faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı korunması sunan bir vadeli mevduat ürünüdür.
✔ Kur artışı, mevduat sahibine ödenen faizden yüksek olduğu sürece, döviz cinsi KKM'nin, TCMB'ye aktarılan döviz bir çırpıda harcanmadıkça, TCMB'ye ne zarar ne da kâr yazdırdığı belirtilebilir. Ancak, döviz bir çırpıda harcanıyorsa, lira cinsinden KKM'ye benzer bir zarar ortaya çıkıyor.
KKM'de azami yıllık faiz Merkez Bankası'nın politika faizinin 300 baz puan üzerisi olarak belirlendi. Eğer dolar kuru yerinde saymış olsaydı 22 Aralık'ta yatan 100.000 TL'ye yıllık yüzde 17'lik azami faiz oranından hesaplandığında 3 ayda (92 gün) 4.284 TL yatırılacaktı.
Kar payı getirisi elde edilemeyeceği gibi kurlar arasındaki oluşan fark, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ilgili TL hesabına aktarılır. Dolayısı ile vadeden önce kapama yapılması halinde, altın ve döviz kurunda yaşanacak düşüşe bağlı olarak anapara bakiyesinde düşüş yaşanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri