MADDE 14/A- (1) Firmaların reeskont finansmanı geri ödemeleri, finansman kullanım tarihinden azami iki ay öncesi ile geri ödeme tarihi arasında yurda getirilen ihracat veya döviz kazandırıcı hizmet bedelleri ile yapılır.
Reeskont faiz oranı, varlığın nakde dönüştürülmesi esnasında uygulanan ve senette veya vadeli çekte faiz oranının belirtilmediği takdirde uygulanan orana denir.
Faiz tutarı, kullandırım bedelinden iskonto edilir; kalan tutar TL olarak firma hesabına aktarılır. Kredi geri ödemesi; vade gününde, tek seferde, kullandırım para birimi üzerinden yapılır.
Reeskont Faizi, reeskont kredi işlemlerinde uygulanan faiz türüdür. Yabancı para ile oluşturulan borç veya alacak senetlerinde ise hesaplama gününde geçerli Londra Bankalar Arası Faiz Oranı esas alınır.
Döviz reeskont kredileri senette belirtilen döviz tutarının, kredinin kullandırıldığı tarihte ilan edilen kurdan Türk lirası karşılığının bankalar aracılığıyla firmalara ödenmesi suretiyle kullandırılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Reeskont faizinin uygulandığı bazı durumlar şu şekildedir: Merkez Bankası, bazı koşullar ve teminatlara bağlı olarak kabul ettiği bazı senetler için avans verebilir. Senetlerin nakit paraya dönüştürülmesi işlemleri sırasında kullanılır. Bu sayede nakit değer ile asıl değer arasında görülen değişiklikleri belirler.
Kredi faizinin formülünü de 10.000 TL'lik kredi örneklemi ile anlatabiliriz. 12 ay vadeli yüzde 1.5 faiz oranı ile 10.000 TL kredi çekeceğiniz zaman, kredi tutarı*(faiz*(1+faiz) taksit sayısı/(1+faiz) taksit sayısı-1) formülü ile hesaplama yapılır. Burada aylık 934,02 TL ödemeniz çıkmaktadır.
Söz konusu tebliğ uyarınca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca vadesine en fazla 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak faiz oranı yıllık %25,75 , avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık %26,75 olarak belirlenmiştir.
Dolayısıyla, senette faiz oranı belirlenmemiş ise 24 Haziran 2023 tarihinden itibaren yapılacak reeskont işlemlerinde bu Tebliğ ile avans işlemleri için belirlenen yıllık % 16,75 faiz oranı uygulanacaktır.
AA'nın haberine göre; ihracat finansman desteği sağlayan reeskont kredilerinin günlük limiti 300 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye çıkarıldı. Merkez Bankası, bu kararı ile ihracatçıların krediye erişimini desteklemeye devam ederken, aynı zamanda ihracat artışına katkı veren ihracatçıları da önceliklendirecek.
Reeskont kredilerinden kimler faydalanabilir? Reeskont kredilerinden ihracatçılar, ihracata yönelik mal üreten imalatçı şirketler, yurtdışı müteahhitler, uluslararası fuarcılık yapan şirketler, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyet icra eden şirketler faydalanabilir.
Reeskont oranı formülü aşağıdaki gibidir: Reeskont Miktarı = (Nominal değer x Faiz Oranı x Gün Sayısı) / (36.000 + (Faiz Oranı x Gün Sayısı))
Reeskont; bir banka tarafindan :iskonto edilmiş ti- cari senet ve vesikalann TCMB reeskont,ora ııı üzerinden • satın alınması işlemidir. Avans ise; teminat olarak alınan ticari senet ve vesikalar ile Devlet Tahvilleri ye borsada kayıtlı sağlallı tah- viller karşılığında ödünç verme işlemidir.
KMH kullanımlarınıza uygulanacak akdi ve gecikme faiz oranları, Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/16) hükümlerine göre TCMB tarafından her ayın sondan 5. iş gününde ilan edilir ve takip eden ayın ilk gününde uygulanacak olan faiz oranı olarak belirlenir.
Dolayısıyla, senette faiz oranı belirlenmemiş ise 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren yapılacak reeskont işlemlerinde bu Tebliğ ile avans işlemleri için belirlenen yıllık % 25,75 faiz oranı uygulanacaktır.
Reeskont oranı yüksek olursa bankalar merkez bankasından daha az borç para talep edecekler ve daha piyasaya az kredi sağlayacaklarından, ekonomideki para arzı azalacaktır.
Piyasa faiz oranı reeskont oranında büyükse, bankalar merkez bankasından düsük faizle kredi alıp piyasada daha yüksek faizden kredi olarak kullandırırlar.
657 Reeskont Faiz Giderleri Hesabı: Alacak senetleri reeskont faizleri ile önceki dönemde kaydedilen borç senetleri reeskontunun yeni dönemin başındaki iptallerinden oluşan giderlerin izlendiği hesaptır. 657 Reeskont Faiz Giderleri Hesabının İşleyişi: Ortaya çıkan reeskont faiz giderleri bu hesabın borcuna kaydedilir.
Vergi Usul Kanunu'nun 281 ve 285'inci maddelerine göre senetli alacaklar ve borçlar değerleme gününün kıymetine indirgenebilir. Vergi mevzuatı uyarınca senetlerin nominal değerleri ve net bugünkü değerleri arasındaki fark reeskont tutarı olarak adlandırılmaktadır.
Reeskont uygulaması zorunlu değil. Ancak seçimin bütün alacak ve borç senetleri için yapılması şart. Bankalar, bankerler ve sigorta şirketleri alacak ve borçlarını reeskonta tabi tutmak zorunda.
Reeskont Neden Yapılır? Borç ve alacak senedinin değerleme günündeki nominal değeri, senedin vade tarihine dek olan süreye isabet eden faizi de içerir. Reeskont işlemi, ilgili faiz miktarının belirlenip vergi matrahının hesaplanması ve bu tutarın gelir ya da gider olarak dikkate alınmasını sağlar.
Bir kredi alındıktan sonra faiz oranlarında ve ödeme planında banka değişiklik yapabilir mi? Ödeme planları sabit faizli mortgage üzerinden oluşturulan tüketiciler faiz değişikliklerinden etkilenmezler. Kredi başlangıcında belirlenen faiz oranı vade sonuna kadar geçerli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri