Adet geciktirici ilaçların yumurtlamayı (ovulasyon) olumsuz etkilediği düşünülür. Fakat bu ilaçlar sadece rahim iç dokusunu (endometrium) etkilemekte olup sık kullanılmadığı taktirde yumurtalıklara herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Yumurtlamayı etkilemezler sadece rahim içi tabakasına etki ederler bu nedenle progesteron türevi ilaçları kullanırken gebelik riski olduğu unutulmamalıdır. İlaç kullanıldığı sürece adet kanamasını engeller ilaç bırakıldıktan birkaç gün sonra ise kanama başlar.
Adet dönemini geciktirmek için kullanılan ilaçların hormonsal bir probleme yol açıp açmayacağı bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Yani, ileride çocuk sahibi olmak isteyen kadınların adet geciktirici ilaçlar sebebi ile kısır olması söz konusu değildir.
Hormon içeren her ilaç gibi adet geciktirici ilaçların da içerdiği progesteron (gestagen) hormonuna bağlı bazı istenmeyen etkiler olabilir. Bunlar memelerde hassasiyet artışı, şişlik, dolgunluk ve adet miktarında değişmedir. Bu yan etkiler geçicidir ve 1-2 ay içerisinde adetler eski düzenine girince normale döner.
Bunun yanı sıra adet geciktiren ilaçların 10 günden fazla kullanılması önerilmiyor. Bu süre aşılırsa kadınlar adet düzensizliği yaşayabiliyor. Geciktirici hapların kanıtlanmış bir sakıncası veya yan etkisi olmadığı belirtiliyor ancak bu haplar, hormonal yükleme yaptığı için doktora danışılarak kullanılmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Adet dönemini ötelemenin vücuda bir zararı oluyor mu? Çok sık yapılmadıkça bir zararı olmaz. Ancak ne de olsa vücudun doğal döngüsünü engellediği için sık kullanılmamasını öneriyoruz.
Adet geciktirici ilaç, gerçekleşmesi planlanan adet dönemine kadar kullanılır. Bu süre toplamda 5-10 gün arasında değişebilir. Bazen ilacı bırakınca adet hemen gerçekleşir. Bazen ilacı bıraktıktan 3-5 gün sonra adet başlayabilir.
Aşırı dozda kullanımında bulantı, kusma ve vajinal kanama görülebilir. Eğer çok fazla tablet aldıysanız ya da bir çocuğun PRIMOLUT-N aldığını fark ederseniz doktorunuza başvurunuz.
İlaç sonrası görülen adette kanama miktarı değişimidir. Söz konusu yan etkiler geçicidir. Adet geciktici ilaç kullanımı sonrası 1 ila 2 ay içerisinde görülen adetler eski seyrine geri döner. Görülen adet sonrası lekelenme ya da damla damla görülen kanama da adet geciktiri ilacın yan etkilerinde kaynaklı olabilir.
En popüler ilaç Primolut Noretisteron adlı bir haptır. Primolut Noretisteron, içeriğinde noretisteron adlı bir hormon barındıran ilaçtır. Bu hormon, vücutta progesteron benzeri etki göstererek rahim iç tabakasının dökülmesini ve adetin başlamasını engeller. Bu sayede adet dönemi ertelenebilir.
Bu hapları ailesinde kanser öyküsü bulunan, emziren, gebelik şüphesi, meme kanseri ve anormal kanaması olan kadınların kullanmamaları gerekir.
Adet geciktirici ilaçların kısır yapacağı düşünülür. Fakat yılda 2-3 kereden fazla kullanılmadığı taktirde bu ilaçların kısırlık yapabileceği ya da gebeliğe engel olabileceğine dair herhangi bir bulgu bulunmamaktadır.
Doğum kontrol haplarının tüylenme yaptığına dair şehir efsaneleri vardır. Ancak bu efsanelerin aksine yeni jenerasyon doğum kontrol hapları tüylenme yapmadığı gibi, tüylenmeyi azaltmak için kullanılmaktadır.
Bir kadın doğum kontrol hapı alındıktan sonra etkisini hemen görebilir. Ancak hormonların düzenlenmesi için ortalama 1 ay geçmesi önerilir. Bu yüzden 1ay süre ile cinsel ilişkide kondom kullanılması da tavsiye edilir. İlaç uygun kişilerin doğru kullanımı ile % 0,3, yanlış kullanımda ise % 8 gebelik riski taşır.
Adet geciktirici ilaca beklenen adetten en geç 3 gün önce başlanmalıdır. Günde üç kere birer tablet alınmalıdır. İlaç 20 güne kadar kullanılabilir. İlacı kullandığınız süre boyunca adetiniz gecikecektir.
Doz, günde 3 kez 1 tablet PRIMOLUT-N olup, beklenen menstruasyondan 3 gün önce başlanır ve 10 ila 14 günden daha uzun sürmez. Hasta tablet almayı bıraktıktan 2-3 gün sonra, normal menstruasyon başlayacaktır. Bu yöntem, tedavi siklusu boyunca hamilelik riski olmayan kadınlar ile sınırlandırılmalıdır.
Değerli kardeşimiz, Hacda, Ramazan ayında veya diğer vakitlerde âdet geciktirici ilaç kullanmak caizdir.
Bu itibarla kadınların, âdet düzenlerini değiştiren ilaç kullanma cihetine gitmeksizin organizasyonun alacağı tedbirler çerçevesinde hac veya umreyi tamamlamaları daha uygun olur. Bununla birlikte âdetin ilaçla geciktirilmesi durumunda yapılan ibadetler geçerlidir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Doktora danışarak doğum kontrol hapı kullanmakta olan kadınlarda bunu yapmak mümkündür. İki kutu arasında normalde verilen ilaçsız bir hafta ara yerine doğum kontrol hapı yeni bir kutuyla adeti geciktirmek istenen süre kadar devam ettirilir. İlaç kesildiğinde bir hafta içerisinde adet kanaması gerçekleşir.
Yapılan bağımsız araştırmalara göre geciktirici içeren prezervatifler sıradan prezervatiflere göre erkeklerde boşalmanın 4 dakika kadar gecikmesini sağlıyor.
Tarçın: Tarçını suya koyup içmek ya da yoğurt gibi yiyeceklerle karıştırarak tüketmek, adet gününüzü 4-5 gün kadar geciktirmenize yardımcı olabilir. Tabii ki aşırı tüketmemek şartıyla. Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz.
Adet döneminin gecikmesine yardımcı olan bu ilaçlar, yumurtlamaya herhangi bir etki sağlamaz. Sadece rahim içinde bulunan tabakaya etki ederek kanamanın başlamamasına yardımcı olur.
Adet geciktirici ilaca, beklenen adet gününden en geç 3 gün önce başlanması gerektiğini söyleyen Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri paylaştı; “Adet geciktirici ilaçlar sabah, öğle, akşam olmak üzere günde üç kere, birer tablet olarak kullanılır.
Çubuk tarçın veya toz tarçın eklenen suyu içmek, tarçını meyvelere veya yoğurt içine eklemek gibi yöntemleri seçebilirsiniz. Hormonların dengesini değiştiren ilaçları kullanmak yerine; regl erteleyici olarak tarçın ideal ve sağlıklı bir seçim olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri