Adet sancısına neler iyi gelir sorusuna verilebilecek en önemli yanıt kuşkusuz bitki çaylarıdır. Papatya çayı, civanperçemi, safran ve zencefil çayları adet ağrınıza iyi gelen şeyler listesinin başını çeker. Papatya Çayı: Papatya çayı her zaman yorgunluğu atmayı, sakinleşmeyi sağlamasıyla bilinir.
Papatya çayı
Papatya çayının adet sancılarını hafifletme etkisi de vardır. Çayın antispazmodik ve anti-inflamatuar özelliği sayesinde adet sancısına en etkili bitkisel çözümlerden biri olduğunu belirtelim. 1 bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı kurutulmuş papatyayı koyduktan sonra biraz demlenmesini bekleyin.
Yeterli Miktarda Su Tüketin
Adet döneminde su içmek çok önemlidir çünkü adet dönemi sırasında vücuttaki sıvı kaybı artar. Vücut, adet dönemi boyunca uterusun duvarını döken endometriyum tabakasını dışarı atmaya çalışır ve bu süreçte kanama oluşur.
Adet gecikmesi yaşandığında ön plana çıkan yöntemler arasında bitki çaylarının tüketimi yer almaktadır. Bitki çaylarının yeterli ve doğru bir şekilde tüketilmesi, bireylerin adet kanamalarının başlamasını yardımcı olmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Boğayı yumuşatarak boğaz ağrısına iyi gelir. İshale karşı etkilidir. Adet söktürücüdür.
YEŞİL ÇAY ADET KANAMASINI ARTIRIR MI? Yeşil çayın âdet söktürücü ya da kanamayı artırıcı etkisi olduğuna dair bilimsel kanıtlar yoktur. Ancak yine de toplumsal olarak âdet söktürücü bitki çayları içinde bilinen yeşil çayın, özellikle vücutta kanamayla alakalı sorunlar var ise kanamayı artırıcı etkisi olduğu düşünülür.
İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır. Çok fazla rafine şeker içeren besin tüketimi de olmamalıdır.
Regl iken yeşil çay içmek olumlu veya olumsuz bir durum yaşatmamaktadır. Kanama artırmaz fakat yeşilçayın yapısı gereği stres ve ağrı azaltıcı bir etkiye sahip olduğundan antioksidan içermesi sebebiyle iyi gelmektedir.
Daha Az Kafein Daha Çok B6: PMS döneminde bol miktarda B6 vitamini bakımından zengin besinler, lifli besinler tüketip, tuz ve kafeini minimuma indirirseniz regl dönemindeki şikayetlerin azaldığını göreceksiniz. Ayrıca bu dönemde adaçayı, papatya çayı, melisa çayı sizi daha çok rahatlatacaktır.
Fakat zihinsel durum beden üzerinde birincil derecede etkin rol oynuyor yani evlendiğinizde daha memnun, kendinizle daha iyi, cinsel kimliğinizle daha barışık şekilde yaşarsanız beden gevşediği için, kendi kadınlığınızdan memnun olduğunuz için buna bağlı salgılanan hormonların etkisiyle adet ağrılarınız geçebilir.
Fetal Pozisyon: Bu pozisyonda yatmak karındaki baskıyı hafifletebilir ve ağrıyı azaltabilir. Yüzünüzü bir tarafa çevirin, dizlerinizi karnınıza doğru çekin ve ellerinizi de bacaklarınızın önünde birleştirin. Çocuk Pozisyonu: Dizleriniz ile göğsünüz arasına bir minder koyarak bu pozisyona geçebilirsiniz.
Regl Sancılarını Azaltır: Kadınların büyük bir kısmının yaşadığı regl sancıları, rahmin kasılmasından kaynaklanır. Yoğun ağrıya sebep olan bu durumun hafifletilmesi için rezene çayı tüketilebilir. Rezene çayı vücut kaslarının gevşemesine de yardımcı olarak, âdet dönemlerinin daha kolay atlatılmasına yardımcı olabilir.
Nane çayı: Regl ağrılarının hafifletilmesinde etkili olan bir diğer bitki çayı da nane çayıdır. Bu çay, gerginliği azaltır ve arın kaslarını rahatlatarak krampları önlemeye yardımcı olur. Ayrıca regl döneminde görülen şişkinliğin giderilmesinde de etkili olmaktadır.
İstirahat edilmesi, yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte bol sıvı alınması faydalıdır. Karın alt kadrana sıcak uygulama yapılması yararlı olabilir. Kafein içerikli gıdaların alınmaması, sigara ve alkol kullanımından kaçınılması önerilir.
Ciltteki lekelerde ve sebum oranında azalma görülebilir, hassaslaşabilir. Regl döngüsünün başında kandaki östrojen oranı oldukça azdır, yorgunluk ve halsizlik gibi regl belirtilerinin yaşanmasının sebebi de budur.
Kiraz sapı çayı kaynayan suda demlenir ve ılık bir şekilde içilir regl döneminde söktürücü olarak kullanılabilir. Ayrıca romatizma ağrıların veya adet ağrılarını giderici bir özelliği de bulunmaktadır. İdrar yollarında oluşan iltihabı hafifletmek içinde yardımcı olarak kullanılabilir.
Meditasyon, yoga, egzersiz ve ayaklara sıcak uygulanmasının adet sancısına iyi geldiği gözlenmiştir. Adet döneminde rahat kıyafetler giyilmesi ve sıcak uygulamaları da rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu dönemde doğru gıdalarla sağlıklı beslenme de öncelikli konulardandır.
Kasları gevşetmesi için karın altına sıcak su torbası koymak. İbuprofen ve parasetamol etken maddeli ağrı kesici ilaçlar. Egzersiz yapmak. Antiinflamatuar, omega-3, B1 ve B6, magnezyum açısından zengin vitamin ve mineral alımı (fındık, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, avokado, portakal)
Ayrıca kafein içeren ürünler de regl sancılarının daha şiddetli hissedilmesine yol açacağından kahve ve gazlı içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Sıcak Su Torbası: Karın bölgesini sıcak tutmak, âdet döneminde yaşanan ağrı ve sancıların azalmasında etkilidir.
Regl dönemindeki her gün için yaklaşık 1 mg demir kaybedilir. En iyi demir kaynakları, kırmızı et, tavuk ve balık eti, ıspanak, lahana, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerdir bu yüzden bu dönemde bu yiyeceklerden yeterli oranda tüketmeye özen gösterin.
Muz Tüketin
Adet sancısı yaşıyorsanız özellikle egzersizden önce kramp sorunu yaşamamak adına muz tüketmelisiniz. Muz adet sancısına karşı en çok tavsiye edilen besinler arasındadır. Günde bir tane muz yerseniz adet döneminde kramplarınız büyük oranda azalacaktır.
Güne yeşil çay ile başlayanlar çok iyi bilir ki; bu çay vücudu toksinlerden arındırma gücüne sahiptir. Taze olarak demlenen yeşil çay hem regl sancılarını hafifletir hem de ağrıyı keser.
Kısacası zararlı değildir. Poşet çaylarda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, poşetin içinde bulunan bitkilerin kalitesi ve üretildiği tesislerdir. Bilinen firmaların poşet çayları analizli ve hijyeniktir.
Adet Söktürücüdür
Kan dolaşımını hızlandırır. Bu gibi özellikleri sayesinde biberiye çayı regl ve regl öncesi oluşan şişlik hissini azaltabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri